Vera Wang, η «βασίλισσα» των νυφικών

Vera Wang, η «βασίλισσα» των νυφικών

Πώς αποφάσισε να αφοσιωθεί σε μια καριέρα στον χώρο της μόδας;

Εάν λατρεύετε τη μόδα, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει το όνομα της Vera Wang, τουλάχιστον μία φορά.

H σχεδιάστρια είναι περισσότερο γνωστή για τα νυφικά της. Δεν μένει όμως μόνο εκεί. Έχει δημιουργήσει και μια σειρά από υψηλής ραπτικής ρούχα ιδανικά για το κόκκινο χαλί και άλλες λαμπερές εκδηλώσεις.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Η ίδια έχει σχεδιάσει φορέματα για πολλές διασημότητες, από την Katy Perry μέχρι και την Rita Ora, που χαρακτηρίζονται από την προσωπική της κομψότητα, που διακρίνεται και από το μοντέρνο στυλ.

Πώς όμως η Vera αποφάσισε να αφοσιωθεί σε μια καριέρα στον χώρο της μόδας; Πότε συνέβη αυτό;

Η ζωή της στο Μανχάταν

Η σχεδιάστρια μόδας Vera Wang γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1949, στη Νέα Υόρκη. Ως κόρη εύπορων Κινέζων μεταναστών, η Wang απόλαυσε μια άνετη παιδική ηλικία μεγαλώνοντας στο Upper East Side του Μανχάταν. Παρακολούθησε μαθήματα στο ελίτ Chapin School και το School of American Ballet, πριν γραφτεί στο Sarah Lawrence College. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου φοιτητικού έτους, η Wang αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, αλλά τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ιστορία της τέχνης.

Από παιδί, παρακολουθούσε haute couture επιδείξεις μόδας μαζί με τη μητέρα της και εκεί έμαθε να αγαπά τον κόσμο της μόδας.

Σε ηλικία οκτώ χρονών, η Wang ξεκίνησε να μαθαίνει πατινάζ στον πάγο, άθλημα που της έγινε πάθος. Το 1968, μαθήτρια γυμνασίου, αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ των ΗΠΑ. Απογοητεύτηκε όμως από την απόρριψη της από την ολυμπιακή ομάδα πατινάζ των ΗΠΑ και έτσι στράφηκε στη μόδα.

Μετά την αποφοίτησή της από το κολέγιο, το 1971, και βάζοντας οριστικά στο ράφι τα πέδιλα του πατινάζ άρχισε να εργάζεται για το περιοδικό Vogue. Μέσα σε ένα χρόνο, στην ηλικία των 23, η Wang προήχθη σε αρχισυντάκτρια μόδας. Κράτησε αυτή τη θέση για τα επόμενα 15 χρόνια. Το 1987, έφυγε από τη Vogue για να αναλάβει θέση ως διευθύντρια σχεδιασμού στον Ralph Lauren.

Η πρώτη της μπουτίκ

Το 1989, η Wang παντρεύεται τον επί πολλά χρόνια φίλο της Arthur Becker. Απογοητευμένη από τα νυφικά της αγοράς, σχεδίασε το δικό της και ανέθεσε σε μια μοδίστρα να το προσαρμόσει πάνω της. Το περίτεχνο νυφικό της κόστισε τότε 10.000 δολάρια. Το επόμενο έτος, με κάποια οικονομική υποστήριξη από τον πατέρα της, η Wang άνοιξε τη δική της νυφική μπουτίκ στο αριστοκρατικό Carlyle Hotel στη λεωφόρο Μάντισον στη Νέα Υόρκη.

Εμπορική επιτυχία

Εξισορροπώντας ανάμεσα στα μοντέρνα σχέδια και την παραδοσιακή κομψότητα, η Wang έχει αποκτήσει πολλούς φαν, ιδιαίτερα στο Χόλιγουντ.

Πολλές τουαλέτες της συχνά φοριούνται σε πρεμιέρες ταινιών και τελετές απονομής βραβείων από μια σειρά από αναγνωρίσιμους ηθοποιούς, συμπεριλαμβανομένων των Halle Berry, Goldie Hawn, Charlize Theron, Anjelica Huston και Meg Ryan. Ακόμη και η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Michelle Obama, έχει επιλέξει ένα κομψό μαύρο, off-the-shoulders φόρεμα από τη Vera Wang για ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο το 2015.

Το 2001, η Wang λάνσαρε το πρώτο άρωμα της και δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο οδηγό γάμου. Με τα χρόνια η επιχείρησή της συνέχισε να μεγαλώνει. Σήμερα, περιλαμβάνει από εσώρουχα, κοσμήματα και προϊόντα για το σπίτι. Το 2006, η Wang κατέληξε σε συμφωνία με την Kohl's, μια αλυσίδα πολυκαταστημάτων, για να δημιουργήσει μια λιγότερο ακριβή σειρά ρούχων αποκλειστικά για αυτούς με την ονομασία Simply Vera.

Η πάντα απλή Vera Wang

Δεν είναι ασυνήθιστο να δεις τη Vera σε εκδηλώσεις, συνήθως ντυμένη με μαύρα ή λευκά αιθέρια φορέματα, όμως, πιο συχνά τη βλέπεις στο τέλος των ντεφιλέ της, με ένα αθλητικό πιο casual ντύσιμο.

Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, κάτι που πιθανότατα έχετε ήδη παρατηρήσει στη σχεδιάστρια μόδας.

Είναι (σχεδόν) πάντα ντυμένη με μαύρα και, αν αναρωτιέστε γιατί, σκεφτείτε το μαύρο T-shirt και το τζιν που φόραγε ο Steve Jobs ή απλά διαβάστε τι έχει πει για αυτό η Vera στο Harper's Bazaar, «Όπως οι περισσότεροι σχεδιαστές, έτσι και εγώ έχω τη στολή μου και αυτή είναι τα κολάν. Και αν δεν είναι κολάν, θα είναι ένα παντελόνι που μοιάζει με κολάν».

Η Vera Wang έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μία από τις πιο επιτυχημένες, γνωστές σχεδιάστριες μόδας σε όλο τον κόσμο!