Ο δισεκατομμυριούχος πρώτος κλόουν του Διαστήματος

Ο δισεκατομμυριούχος πρώτος κλόουν του Διαστήματος

Για τον Guy Laliberté, o «Κόσμος Δεν Είναι Αρκετός»

Πήγε παντού, ακόμη και στο Διάστημα, έκανε – σχεδόν- τα πάντα και σήμερα, με μια περιουσία που ξεπερνά τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το Forbes) δεν σταματά να πηγαίνει παντού και να δοκιμάζει τα πάντα. Για τον πολυτεχνίτη, πολυάσχολο και πολυμήχανο «πρώτο κλόουν του Διαστήματος», Guy Laliberté, μόνο ένας δρόμος ήταν και είναι μονόδρομος: αυτός της επιτυχίας!

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

Γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 1959. Μόλις φύσηξε τα 18 κεράκια στην τούρτα του, ο Guy έφυγε από τον Καναδά για να γυρίσει με ωτοστόπ την Ευρώπη. Για να καλύπτει τα έξοδά του έπαιζε με το ακορντεόν του σε σταθμούς και στο δρόμο. Εκεί γνώρισε πολλούς καλλιτέχνες του δρόμου, που τον έμαθαν κόλπα όπως το να τρώει φωτιά και να περπατάει με ξυλοπόδαρα.

Όταν επέστρεψε στον Καναδά εντάχθηκε σε ένα γκρουπ περφόρμερ με τους οποίους διοργάνωσαν το 1982 ένα διεθνές φεστιβάλ. Η επιτυχία ήταν τέτοια που οι προτάσεις για να διοργανώνει το σχήμα φεστιβάλ έπεφταν βροχή. Έτσι, ο Laliberté αποφάσισε να φτιάξει έναν οργανωμένο θίασο που σήμερα γνωρίζει όλος (μα όλος) ο κόσμος σαν Cirque du Soleil (Τσίρκο του Ήλιου).

Παρά την ατυχία της πρώτης επίσημης εμφάνισης του «Τσίρκου»: έπεσε η σκηνή στην πρώτη τους παράσταση, η απήχηση που είχε στο κοινό ήταν πρωτοφανής.

Το Cirque du Soleil οργάνωσε τους κεντρικούς εορτασμούς για τα 450 χρόνια από την ίδρυση του Καναδά, το 1984.

Με χορηγούς από όλο τον κόσμο το Cirque du Soleil έκανε περιοδείες σε όλη την Αμερική. Το σόου που έσπασε τα ταμεία ήταν η παράσταση Mystère στο καζίνο Treasure Island του Λας Βέγκας.

Μετά από αυτή την παράσταση, το Τσίρκο του Ήλιου απέκτησε μόνιμες σκηνές στο Βέγκας, στο Πάρκο Walt Disney World και στο Disney Resort του Τόκυο.

Το όραμα του Laliberté ήταν αυτό που κάνει το Cirque du Soleil τόσο επιτυχημένο όχι μόνον οικονομικά αλλά και καλλιτεχνικά: κανένας δεν θα είναι σταρ, όλοι οι περφόρμερς θα έχουν ίση συμμετοχή στη δουλειά και την επιτυχία, κανένα σόου δεν θα γίνεται με συμμετοχή ζώων και δεν θα υπάρχει κανένα σκετς με ομιλία, παρά μόνον με τραγούδια.

Όσο για τον ίδιο τον Laliberté, τα οικονομικά του κέρδη τον έκαναν τον έκαναν τον 11ο πλουσιότερο Καναδό και τον 459ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο (στοιχεία Forbes).

Όμως η παγκόσμια επιτυχία του Τσίρκου δεν του αρκούσε. Το 2009 έγινε τουρίστας του Διαστήματος, περνώντας όχι πια τα σύνορα κρατών αλλά του ίδιου του πλανήτη, με το ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-16. Για αυτό πήρε και την ονομασία «ο πρώτος κλόουν του Διαστήματος».

Το 2015 πούλησε το 90% των μετοχών του στο Cirque du Soleil αλλά παραμένει CEO της επιχείρησης και ο άνθρωπος που παίρνει τις επιτελικές αποφάσεις για την πορεία του καλλιτεχνικού θιάσου.

Ανήσυχος όσο στα 18 του χρόνια, ο 59χρονος – σήμερα- Laliberté ασχολείται με τις επιχειρήσεις, είναι δεινός παίκτης στις παγκόσμιες χρηματαγορές και επενδυτής, παίζει πόκερ σαν τρελός (έχει κερδίσει διακρίσεις σε παγκόσμια τουρνουά και δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε έπαθλα) αλλά και εξακολουθεί να γράφει και να συνθέτει μουσική και τραγούδια.

Υπάρχει ένας στίχος σε ένα κομμάτι που επένδυσε μουσικά την ομώνυμη ταινία Τζέιμς Μποντ που λέει ότι «Ο Κόσμος Δεν Είναι Αρκετός…». Αν υπάρχει ένας άνθρωπος για τον οποίο ο στίχος ταιριάζει γάντι, τότε σίγουρα αυτός είναι ο Guy Laliberté!