Οι αδελφοί Δομαζάκη και η επιτυχημένη συνταγή πίσω από την Creta Farm

Οι αδελφοί Δομαζάκη και η επιτυχημένη συνταγή πίσω από την Creta Farm

Από την τυποποίηση... σαλιγκαριών στην κορυφή της αλλαντοποιίας

Ευλογημένος καρπός το ελαιόλαδο, ευλογημένος και ο άνθρωπος που θα μοιράζεται τη ζωή του με τη ζωή των λιόδεντρων. Ο μεγάλος ελληνικός θησαυρός, το «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο, όταν πέφτει σε καλά χέρια μόνο θαύματα μπορούν να γίνουν όπως αυτά που αφορούν στην ανθρώπινη υγεία από την επαφή με το ελαιόλαδο. Κάπως έτσι, ένα τέτοιο μικρό θαύμα συντελέστηκε κατά τη δημιουργία της Crera Farm που ξεκίνησε το ταξίδι της το 1970 στην Κρήτη από τον Στυλιανό Δομαζάκη, πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών. Κι αν διερωτάται κανείς πώς μπερδεύεται το λάδι με μια εταιρεία αλλαντικών η απάντηση δίνεται με τη συνταγή αντικατάστασης του λίπους με ελαιόλαδο, μια καινοτομία που την έφερε στις πρώτες θέσεις της αλλαντοποιίας.

Το σαλιγκάρι που τρέχει με χίλια

Πριν η κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farm κατορθώσει και πλασαριστεί στην αγορά ως μια από τις καλύτερες του κλάδου, υπήρχαν τα... σαλιγκάρια. Πράγματι, η οικογένεια Δομαζάκη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν γνωστή στο Ρέθυμνο για τις κονσέρβες, μεταξύ άλλων, και σαλιγκαριών - οι γνωστοί κοχλιοί όπως τους λένε στην Κρήτη-, που ταξίδευαν μακριά ακόμα και μέχρι τη Γαλλία μια χώρα με ιδιαίτερη προτίμηση στο ιδιαίτερο αυτό έδεσμα. Εκτός από τα σαλιγκάρια, η κονσερβοποιία Μίνως τυποποιούσε και άλλα προϊόντα, όπως αμπελόφυλλα, μπάμιες και έτοιμα φαγητά. Με επιτυχή πορεία δέκα ετών, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας επωφελούμενοι και από τα κίνητρα της εποχής - για ανάπτυξη της εγχώριας χοιροτροφίας- και ο Στυλιανός Δομαζάκης, μεγαλώνοντας δικά του ζώα, ιδρύει την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης σημερινής επιχείρησης.

Οι Κωνσταντίνος και Μάνώλης Δομαζάκης

Η νέα εταιρεία ονομάζεται «Ζωή» Εμμ. Δομαζάκης ΑΒΕΕ αλλά τα πράγματα άλλαξαν άρδην τη δεκαετία του '80, τη χρονιά που η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ (σημερινής Ε.Ε.). Είναι η δεκαετία που, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας «Βήμα» (ηλεκτρονική έκδοση) η εφαρμογή των περίφημων ΝΕΠ, των Νομισματικών Εξισωτικών Ποσών, δηλαδή η χρηματοδότηση ουσιαστικά των εισαγωγών κρέατος από τις χώρες της ΕΟΚ, εξόντωσαν τη χοιροτροφία, αλλά και γενικότερα την εγχώρια παραγωγή βοείου και χοιρινού κρέατος. Η οικογένεια Δομαζάκη ακολούθησε λοιπόν τη μοίρα και των υπόλοιπων χοιροτρόφων και, ουσιαστικά, καταστράφηκε οικονομικά.

Το πείσμα των κρητικών

Λίγο πριν το ξημέρωμα της νέας δεκαετίας, κάπου στο 1988, η εταιρεία έχει στα ταμεία της περί τα 150 εκατομμύρια δραχμές αλλά το χρέος της στη τράπεζα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια. Η οικογένεια βλέπει κάθε μέρα έξω από την πόρτα της επιχείρησής της τον δικαστικό επιμελητή μιας και ήταν υποθηκευμένη όλη η περιουσία και αγωνιά για το πώς θα αποτραπεί ο πλειστηριασμός. Το καλό νέο ήρθε από την τότε κυβέρνηση που αποφάσισε τη ρύθμιση χρεών των χοιροτροφικών μονάδων. Αυτό ωστόσο δε φρέναρε τις επισκέψεις του δικαστικού επιμελητή και η τράπεζα αρνήθηκε την ένταξη σε καθεστώς ρύθμισης των χρεών. Η πολυπόθητη ρύθμιση ήρθε τελικά με πολύ κόπο σαν το μάννα εξ ουρανού και η εταιρεία παίρνει επιτέλους ανάσες.

Η επιχείρηση περνάει στα χέρια των γιων, Μάνου και Κώστα μετά το θάνατο του Στυλιανού Δομασάκη το 1992. Τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν η επιχείρηση έχει ανοδική πορεία με παρουσία και στην αγορά της Αθήνας -δημιουργείται ένα μικρό υποκατάστημα.

Ένας σημαντικός σταθμός σε αυτό το ταξίδι στη γεύση και την καινοτομία ήταν η πρωτοποριακή σειρά 0-3%, με κύρια χαρακτηριστικά τα χαμηλά λιπαρά. Η κατηγορία των αλλαντικών μέχρι τότε χαρακτηριζόταν από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αποτέλεσμα να θεωρείται μια «απαγορευμένη απόλαυση».

Με το λανσάρισμα της σειράς Creta Farms 0-3%, κάνει την εμφάνισή της η πρώτη σειρά αλλαντικών στην Ελλάδα με χαμηλά λιπαρά, η οποία αποτέλεσε το εισιτήριο για την είσοδο της εταιρίας στο λιανεμπόριο και δημιούργησε νέα τάση στην κατηγορία των αλλαντικών.

Όμως, τα δύο αδέλφια, ανήσυχα πνεύματα, δεν επαναπαύθηκαν στην αρχική επιτυχία. Σύντομα, ακολούθησε η γέννηση μιας ιδέας, που θα έκανε την Creta Farms όχι μόνο έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα, αλλά και μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία σε διεθνές επίπεδο. Μία μοναδική στον κόσμο συνταγή, που ονομάστηκε «Εν Ελλάδι».

Το μυστικό; Η αφαίρεση ζωικού λίπους από επιλεγμένα τεμάχια εκλεκτού κρέατος και ακολούθως η άμεση ενσωμάτωση παρθένου ελαιολάδου σε αυτό.

Σήμερα, η Creta Farms συνεχίζει να παράγει αγνά, υψηλής ποιότητας και με πλούσια γεύση προϊόντα. Διατηρώντας πάντα το αρχικό μεράκι των ανθρώπων της, έχει παντρέψει την μεσογειακή διατροφική παράδοση με την καινοτομία, μεγαλώνοντας και ξεφεύγοντας πλέον από τα στενά ελληνικά σύνορα. Η νέα παγκόσμια ταυτότητά της αντικατοπτρίζει τη δυναμική της και την αποφασιστικότητά της να ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα σηματοδοτώντας παράλληλα την εξάπλωση από μία «φάρμα» στην Κρήτη… σε «φάρμες» στο εξωτερικό.