Διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια και ξυπνά κάθε μέρα στις 3.30 τα ξημερώματα

Διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια και ξυπνά κάθε μέρα στις 3.30 τα ξημερώματα

Ο Rick Rieder, ο επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της BlackRock, ο οποίος εποπτεύει 1,7 τρισ. δολ., κοιμάται ελάχιστα και έχει εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα

Ο Rick Rieder σκέφτεται ότι ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου, οπότε ξυπνάει καθημερινά στις 3:30 και ξεκινά αμέσως να δουλεύει. Ο Rieder είναι υπεύθυνος για $ 1,7 τρισεκατομμύρια ως επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της BlackRock και δεν επιθυμεί να αφήσει κανέναν να τον «πετάξει έξω». Και ενώ η ώρα που ξυπνά για τους περισσότερους χαρακτηρίζεται «βάρβαρη», για τον Rieder είναι μόνο ένα παράδειγμα της δέσμευσης που απαιτείται ώστε να είναι επικεφαλής επένδυσης στον μεγαλύτερο διαχειριστή χρημάτων στον κόσμο, έχοντας όλη την καθημερινότητά του γεμάτη με αριθμούς και αναλυτικά στοιχεία.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Το πρώτο πράγμα που κάνει ο Rieder όταν ξυπνά είναι να ελέγξει το τερματικό του Bloomberg για να δει τι συμβαίνει στις παγκόσμιες αγορές. Στη συνέχεια, ανοίγει το Twitter, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στους τελευταίους τίτλους. Μετά από αυτό ελέγχει το email του για να δει τι συνέβη κατά την διάρκεια του σύντομου ύπνου του. Επίσης, ασχολείται με ένα μεγάλο όγκο συναλλαγών, επειδή υπάρχουν ακόμα χρήματα που πρέπει να «τακτοποιηθούν», διότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου είναι ξύπνιο και οι αγορές κινούνται συνεχώς.

«Ασχολούμαι με μεγάλο όγκο συναλλαγών μεταξύ 3.30 π.μ. με 6.30 π.μ. επειδή οι αγορές τείνουν να αντιδράσουν υπερβολικά εκείνες τις ώρες», δήλωσε ο Ρίντερ. «Κάθε μέρα κινούμαι σαν τρελός. Δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό που δεν βλέπω τις κινήσεις στις αγορές.»

Ένα αλλόκοτο πρόγραμμα και μια αξιοσημείωτη εργασιακή ηθική

Αυτές οι τρεις πρώτες ώρες είναι μια απλή προθέρμανση για την καθημερινή γκάμα των υποχρεώσεων και των συναντήσεων του Rieder.

Διοργανώνει εβδομαδιαίες κλήσεις με την ομάδα που εδρεύει στην Ασία κάθε Δευτέρα στις 6.30 π.μ. Ακολουθεί μια κλήση «καθημερινών εκδηλώσεων» στις 6.55, στην οποία συμμετέχουν όλες οι ομάδες του σε όλο τον κόσμο. Και στις 11 τη Δευτέρα, ο Rieder κάνει ένα μίτινγκ για να συζητήσει μακροοικονομικά θέματα.

Στις 7.15 π.μ. την Τρίτη, πραγματοποιεί συνάντηση για την ομάδα στρατηγικών επενδύσεων της εταιρείας, όπου αυτός και οι συνάδελφοί του καλύπτουν προσεκτικά κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η BlackRock. Κάθε μέρα, στις 10 π.μ., ο Rieder έχει συνάντηση για τα αμοιβαία κεφάλαια, όπου συζητείται η τοποθέτηση χαρτοφυλακίου. Και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από το φορτωμένο πρόγραμμα.

Το αλλόκοτο πρόγραμμα του Rieder συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο όλη την εβδομάδα, ξεκινώντας από ευρείες συζητήσεις για τη στρατηγική. Μια γρήγορη ματιά στο ημερολόγιό του είναι αρκετή για να κάνει τον καθένα να αισθάνεται συγκλονισμένος, από το χρωματικό κωδικοποιημένο συνονθύλευμα ατελείωτων συναντήσεων, η μία μετά την άλλη.

Όμως, όλα αυτά παραγκωνίζονται με την επίπονη προετοιμασία για το μηνιαίο meeting του Ρίντερ, όπου συζητά το καθεστώς των παγκόσμιων επενδύσεων.

Ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ο Rieder ξυπνάει στις 4 το πρωί και εργάζεται μέχρι τις 6 μ.μ. Ξοδεύει εκείνο το χρονικό διάστημα πάνω σε γραφήματα για να μην είναι απροετοίμαστος για την μεγάλη μηνιαία συνάντησή του.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σκληρά είναι αυτά τα Σαββατοκύριακα, θα πίστευε κανείς ότι ο Rieder θα έπαιρνε ρεπό για το υπόλοιπο του μήνα. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο Rieder υπολογίζετε ότι ξοδεύει 10 έως 12 ώρες εργασίας στο μέσο Σαββατοκύριακο.

Αλλά σίγουρα στις διακοπές του είναι μια στιγμή για να χαλαρώσει, έτσι; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται πραγματικά από τον ορισμό της χαλάρωσης.

«Όταν κάνω διακοπές, θα διαβάσω τις εκθέσεις έρευνας και επιχειρηματικά βιβλία όλη την ώρα», είπε. «Η γυναίκα μου λέει ότι δουλεύω, αλλά εγώ πάλι κάνω αυτό που μου αρέσει».

Και η ακούραστη εργασιακή ηθική του Rieder δεν σταματά απλώς στη χρηματοοικονομική σφαίρα. Συμμετέχει επίσης σε διάφορες φιλανθρωπικές προσπάθειες, προεδρεύοντας του συμβουλίου για για 13 σχολεία στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και ένα δημοτικό σχολείο στην Ατλάντα. Ο Rieder είναι επίσης διαχειριστής του Ολυμπιακού Ιδρύματος των ΗΠΑ και συμμετέχει στο συμβούλιο του Νοσοκομείου Ειδικής Χειρουργικής.

<

Ένα δισεκατομμύριο μικρά στοιχήματα

Εξετάζοντας την επενδυτική στρατηγική του Rieder, η προθυμία του να σκάψει βαθιά σε αμέτρητες αναφορές και γραφήματα έχει νόημα. Αντί να κάνει τεράστια στοιχήματα σε πολύ συγκεκριμένες συναλλαγές, όπως κάνουν πολλοί από τους ανταγωνιστές της Blackrock, προτιμά να διαφοροποιηθεί.

«Πάρτε λίγες αποφάσεις και μικρά στοιχήματα, κάνοντας το αυτό με δισεκατομμύρια. Αν βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι, μπορείς να το κάνεις καλά για λίγο γιατί κάποτε θα σπάσει.»

Ο Rieder απολάμβανει μια απίστευτη 30ετή καριέρα από τότε που πήρε το MBA του από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στο Wharton School of Business το 1987, μετά από αυτό ξεκίνησε από την Lehman Brothers. Μέσα σε δύο χρόνια από την ένταξή του στην Lehman, ο Rieder είχε ήδη κάνει μεγάλη εντύπωση, δημιουργώντας από την αρχή το σύστημα κινδύνου για την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρικών ομολόγων.

Έφτασε ως επικεφαλής του γραφείου εταιρικών ομολόγων της Lehman και κέρδισε τις εντυπώσεις μέσα από δύσκολους κύκλους αγοράς, το 1990, το 1994, το 1998 και το 2002, τρέχοντας την παγκόσμια πιστωτική δραστηριότητα της επιχείρησης. Η τελευταία θέση που κατέλαβε ο Rieder στη Lehman πριν από την κατάρρευση της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήταν επικεφαλής της παγκόσμιας κύριας στρατηγικής ομάδας.