Η εταιρεία που έφτιαχνε δρόμους και έθαβε από κάτω όποιον εργάτη πέθαινε

Η εταιρεία που έφτιαχνε δρόμους και έθαβε από κάτω όποιον εργάτη πέθαινε

Πρότζεκτ: Η Λεωφόρος Των Οστών - Η αιματοβαμμένη ιστορία της Νταλστρόι

Πάνω από την επιφάνεια της γης, τα σχεδόν μόνιμα παγωμένα εδάφη της τάιγκας του ρωσικού βορρά. Κάτω από την επιφάνεια, όμως, τα πλουτοπαραγωγικά ορυχεία χρυσού της Τσουκόκτα – η Ρωσική Άπω Ανατολή έφερνε πολλά λεφτά στην ΕΣΣΔ. Και ποιοι – καταλληλότεροι (;)- για να φέρουν σε πέρας μια τόσο σκληρή εργασία από τους κρατουμένους στα ρωσικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (και εξόντωσης) τα Γκουλάγκ…

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

Η Νταλστρόι είναι γνωστή και ως το Κατασκευαστικό Trust του Απώτερου Βορρά. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια κρατική εταιρεία (και βέβαια θα ήταν παράδοξο να υπήρχε κάτι διαφορετικό στην ΕΣΣΔ) που συστήθηκε για να εκμεταλλεύεται την καταναγκαστική εργασία όσων απέμεναν ζωντανοί στα ρωσικά Γκουλάγκ.

Ιδρύθηκε το 1931 και ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής NKVD, της προκατόχου της KGB. Σκοπός της εταιρείας – τραστ ήταν η κατασκευή δρόμου και η λειτουργία των χρυσωρυχείων στην περιοχή του ποταμού Κολιμά. Το όνομα Κολιμά ταυτίστηκε με το στρατόπεδο εξόντωσης του Αρκτικού Βορρά.

Όσοι φυλακισμένοι στα ρωσικά στρατόπεδα κατάφερναν να επιβιώσουν εξαναγκάζονταν να βγουν στο παγωμένο έδαφος και να σκάψουν προκειμένου να φτιάξουν το δρόμο πάνω στον οποίο θα μεταφερόταν η παραγωγή χρυσού από τα χρυσωρυχεία.

Ο δρόμος που κατασκευάστηκε από τους φυλακισμένους, έφτασε συνολικά τα 2.032 χλμ σε μήκος και έμεινε γνωστός ως Ο Δρόμος Των Οστών, αφού κάθε κατάδικος που πέθαινε εν ώρα κατασκευής του δρόμου θαβόταν επί τόπου κάτω από το οδόστρωμα. Κάθε χρόνο, δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της Νταλστρόι (δηλαδή οι κρατούμενοι στα Γκουλάγκ) έχαναν τη ζωή τους επί τω… έργω.

Υπό την Νταλστρόι η «επικράτεια» που δούλευαν καταναγκαστικά οι καταδικασμένοι και ανεπιθύμητοι από το καθεστώς έφτασε σε έκταση τα 3.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Νταλστρόι αναδείχτηκε σε μια υπερ – επιχείρηση που διαχειριζόταν τα πάντα: τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, τους φυλακισμένους σε αυτά και την τύχη τους, κάθε οικονομική δραστηριότητα, τα εδάφη της περιοχής!

Η αιματοβαμμένη επιχείρηση μάλιστα αύξησε τους «τζίρους» της, αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό της, το οποίο απομυζούσε κυριολεκτικά: έφτιαξε συνολικά 80 Γκουλάγκ τα οποία γέμισαν με φυλακισμένους και εργάτες (για τη Νταλστρόι).

Μέσα στα χρόνια, η δομή της κρατικής Νταλστρόι έγινε εξαιρετικά περίπλοκη όχι μόνον λόγω της τεράστιας επικράτειας που εκτείνονταν οι δραστηριότητες της (3.000.000 τετραγωνικά χλμ όπως προαναφέρθηκε) αλλά και των αρμοδιοτήτων που της ανατέθηκαν: από κατασκευές υποδομών, τη λειτουργία των ορυχείων, τις γεωλογικές έρευνες που διεξήγε, τα λιμάνια που φτιάχτηκαν στον ποταμό Κολιμά και τους υδάτινους δρόμους μεταφοράς του χρυσού, τα λιμάνια στην αρκτική θάλασσα, τις σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Όπως μαρτυρούν τα απομνημονεύματα των φυλακισμένων στα ρωσικά Γκουλάγκ, ο εκάστοτε διοικητής της Νταλστρόι ήταν ουσιαστικά ο απόλυτος μονάρχης της τεράστιας περιοχής του σοβιετικού βορρά.

Μετά το θάνατο του Γιόζεφ Στάλιν, το 1953, η Νταλστρόι αναδιοργανώθηκε και τελικά η υπερ – εταιρεία απέμεινε μια αμιγώς οικονομική επιχείρηση.

8
σχόλια
 1. avatar ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

  Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ O ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΤΙ "ΣΠΟΥΔΑΙΟ"ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΩΝΤΑΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΙΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ.

  1. avatar dk.

   Άλλο "η καταπίεση" και άλλο υποδούλωση και ακόμα με μαζική ανθρωποκτονία.

 2. avatar nemsys777

  Προς dk.

  Είσαι τόσο άσχετος φίλε που συγκρίνεις τα Γκουλαγκ με τον αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας με την δύναμη και την θυσία του Ρώσικου λαού για την απελευθέρωση τους από την ναζιστική Γερμανία.

  Σήμερα θα ήσουνα Πολωνικό σαπούνι στα ράφια Σούπερ μάρκετ αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ.

  Ναι εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε πως ο Ρώσικος λαός μας απελευθέρωσε και δεν έχει καμία σχέση με το τι έκανε ο Στάλιν και τα Γκουλαγκ. Ήταν αγώνας για την ανθρώπινη ελευθερία!

  Άσχετε!

  1. avatar dk.

   Και εσύ φίλε είσαι άσχετος με την ιστορία του Παγκοσμίου. Μαζί το αποφάσισαν, μαζί εκτέλεσαν οι μαύροι και οι κόκκινη φασίστες. Τα χρόνια 1939-1941 πρόλαβε να επιτεθεί σε 5 ειρηνικές χώρες. Και παντού τα ίδια – εκτοπισμοί, μαζικές εκτελέσεις, λεηλασία.

 3. avatar Το σθένος του Δήμου

  Η θυσία 30.000 στο κτίσιμο της Αγίας Πετρούπολης ήταν Θεία επιταγή... έργο θεάρεστο. Δεν είναι το ίδιο με τα εγκλήματα των κομμουνιστών.

  1. avatar dk.

   Ήταν το ίδιο. Ήταν η αρχή, τα θεμέλια του μοντέρνου ρώσικου κράτους. Ο Πέτρος ο Μεγάλος είναι η ρώσικη παράδοση. Και όχι πχ. η Βελικη Νοβγκορόντ. Του οποίου μεγάλα και ωραία κατορθώματα ευρωπαϊκού τύπου η Μόσχα κατέστρεψε, εκτόπισε, σκότωσε ή δολοφόνησε. .

 4. avatar finmachine

  Τα μεγάλα έργα της ΕΣΣΔ, βασισμένα στο θάνατο, την καταπίεση και το αίμα όσων ήταν η λεγόταν πως ήταν κατά του καθεστώτος. Άντε να πείσεις τώρα τους έλληνάρες ψευτοαριστερούς της κονόμας για τα έργα και τις ημέρες του παππούλη Στάλιν. Άθλιο σύστημα και ο καπιταλισμός δε λέω, αλλά ως τώρα το καλύτερο που έχει εφαρμόσει το ανθρώπινο γένος, παρ'όλες τις αδικίες του. Γι αυτό και κανείς λάτρης του κουμουνισμού δε μεταναστεύει σε χώρες που ακόμη πιστεύουν σε ανόητες ουτοπίες. Ας δω έναν να μεταναστεύει Β. Κορέα και ας πεθάνω. Όλοι στο αμέρικα μου πάνε. Ή στο Λονδίνο. Στη μέκκα του νεοφιλελευθερισμού.

 5. avatar dk.

  Μόνο που δεν είναι μόνο για το κομμουνισμό, είναι και ρώσικη παράδοση. Π.χ. στα θεμέλια της "Αγίας" Πετρούπολης αναπαύονται τα οστά περίπου 30 χιλιάδων εργατών, οποίοι πέθαναν εκεί από την πάρα πολύ σκληρή εργασία, υποσιτισμό και κρύο. Και το κόλπο με "κατασκευή δρόμων", στο παρθένο δάσος, με κόστος ζωές σχεδόν όλων των εργατών ήταν το κλασικό, όσων αφορά εκτοπισμένους Πολωνούς, από την 10.02.1940. Και ο Πολωνός παππούς μου δούλεψε έτσι. Και όταν οι φύλακες έκριναν πως δεν μπορεί πια να εργάζεται, των τραυμάτισαν με μπαγιονέτα και των άφησαν στην παγωνιά και χιόνι, νομίζοντας ότι θα πεθαίνει εκεί σε λίγο. Τον έσωσαν και έκρυψαν οι ντόπιοι κάτοικοι της Σιβηρίας.

  Και τώρα υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα οι ακραίοι [...] που μου λένε, και το γράφουν εδώ, ακόμα και τα πιστεύουν, πως η Ε.Σ.Σ.Δ. μας απελευθέρωσε, μας ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΕ !

Παρακαλούμε περιμένετε ...