Η Κινέζα «Spiderwoman» που ρισκάρει τη ζωή της για μια χούφτα δολάρια

Η Κινέζα «Spiderwoman» που ρισκάρει τη ζωή της για μια χούφτα δολάρια

Κάθε μέρα σκαρφαλώνει σε έναν απότομο βράχο 180 μέτρων, χωρίς σκοινιά, για 458 δολάρια

Η 37χρονη Λούο Ντένγκπινγκ μένει στο χωριό Γκετούε στη νοτιοδυτική Κίνα. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και κάθε μέρα σκαρφαλώνει σε έναν απότομο βράχο 180 μέτρων, χωρίς σκοινιά,  για να μαζέψει άγρια βότανα και για να κάνει επίδειξη στους τουρίστες που φτάνουν ως εκεί για… αγροτουρισμό.

Η ιστορία της Λούο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ένα βίντεο του BBC το οποίο σύντομα έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Στα 15 της η Λούο άρχισε να μαθαίνει από τον πατέρα της να σκαρφαλώνει στα βράχια, προκειμένου να συλλέγει λιπάσματα για τις καλλιέργειες της οικογένειας. Οι περισσότεροι αναρριχητές είναι άντρες, καθώς όμως στην οικογένεια της Λούο δεν υπάρχουν αγόρια, έπρεπε εκείνη να μάθει την «τέχνη».

«Ήμασταν πολύ φτωχοί και ζούσαμε σε ένα αχυρένιο καλύβι» διηγείται η Λούο, η οποία δεν πήγε ποτέ σχολείο.

Στα τέλη της εφηβείας της η Λούο έγινε εσωτερική μετανάστρια δουλεύοντας σε ένα εργοτάξιο στην πόλη Γκουανγκτζόου. Το 2000 επέστρεψε στο χωριό της, παντρεύτηκε έναν ντόπιο και απέκτησε δύο παιδιά. Ενώ μεγάλωναν τα παιδιά της εκείνη δούλευε στα χωράφια και κάποιες φορές σκαρφάλωνε στα βράχια για να μαζέψει βότανα, τα οποία θα της εξασφάλιζαν κάποια επιπλέον χρήματα για την οικογένεια της.

Το 2015, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τουριστικά την μοναδικότητα των άγριων αυτών βράχων και την ικανότητα των ντόπιων να σκαρφαλώνουν σε αυτά. « Άρχισαν τότε να έρχονται τουρίστες και η κυβέρνηση μας ζήτησε να σκαρφαλώνουμε στα βράχια για να τους διασκεδάζουμε», λέει η Λούο.

Η Λούο δέχθηκε αμέσως και εντάχθηκε πάραυτα σε μία ομάδα «spiderman» μαζί με άλλους πέντε ντόπιους.

«Δεν είναι και τόσο άσχημα. Η τουριστική περιοχή είναι κοντά στο σπίτι μου, έτσι μπορώ να φροντίζω τα παιδιά μου. Επίσης εδώ μας προσφέρουν και μεσημεριανό γεύμα», λέει η Λούο.

Η Λούο δουλεύει καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με ένα ρεπό την εβδομάδα.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός της είναι περίπου 3.000 γιουάν (458 δολάρια ΗΠΑ) ο οποίος περιλαμβάνει και προμήθεια από τον αριθμό των εισιτηρίων που κόβουν καθημερινά οι τουρίστες…