Η Apple των ποδηλάτων έκανε τον mr JP Morgan να υποκλιθεί

Η Apple των ποδηλάτων έκανε τον mr JP Morgan να υποκλιθεί

Ένας μονόκερως των Startup

Ο Noah Wintroub σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον ιδρυτή και CEO της Peloton Cycle,  John Foley.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο Wintroub, αντιπρόεδρος της JPMorgan, είχε παραγγείλει ένα στατικό ποδήλατο από την Peloton Cycle. Με την πεποίθηση ότι ο Foley είχε φτιάξει ένα εξαιρετικό προϊόν, ήθελε να γνωρίσει καλύτερα την εταιρεία.

«Αυτοί οι τύποι είναι κάτι σαν την Apple της γυμναστικής!», παραδέχτηκε πρόσφατα χωρίς δισταγμό ο Wintroub, μιλώντας στο Business Insider.

Η Peloton, εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ποδηλάτων γυμναστικής αλλά και στη διαμόρφωση ειδικών χώρων εκγύμνασης, εξελίσσεται σε ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η εταιρεία άντλησε 325 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως οι Wellington Management, Fidelity Investments, Kleiner Perkins και Comcast NBCUniversal.

Αλματώδης ανάπτυξη μεγεθών σε ένα χρόνο

Σε επίπεδο μεγεθών η Peloton σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη, τριπλασιάζοντας τα έσοδά της σε μόλις ένα χρόνο και αυτή τη στιγμή έχει 100.000 συνδρομητές.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - μόλις 18 μηνών - η Peloton Cycle έκλεισε γύρο χρηματοδότησης ύψους 325 εκατ.  δολαρίων, με κεφάλαια από τις Wellington Management, Fidelity Investments, Kleiner Perkins και Comcast NBCUniversal που εισέφεραν κεφάλαια στην εταιρεία. Η JPMorgan ήταν ο αποκλειστικός placement agent στην αναζήτηση των συγκεκριμένων κεφαλαίων. Ο ίδιος ο Wintroub συνέβαλε ώστε να ευδοκιμήσουν οι συμφωνίες σε συνεργασία με έναν ακόμα φανατικό ποδηλάτη, τον Eric Stein, ο οποίος είναι επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της Βόρειας Αμερικής στην JPMorgan.

Ο πέμπτος γύρος χρηματοδότησης αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 1,25 δισ. δολάρια, καθιστώντας τη “μονόκερω” των Startup.

H Peloton Cycle διαθέτει σήμερα 22 σημεία πώλησης στην Αμερική και δύο στούντιο γυμναστικής, καθώς και έναν εκθεσιακό χώρο ναυαρχίδα στο Μανχάταν και ένα στούντιο στο Σικάγο.

Οι πελάτες της μπορούν να επιλέξουν από μία ποικιλία μαθημάτων γυμναστικής με στατικό ποδήλατο στα στούντιο γυμναστικής.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των ποδηλάτων της, το κάθε ένα κοστίζει 1.995 δολάρια, ενώ τα μαθήματα στα συγκεκριμένα γκρουπ γυμναστικής κοστίζουν 39 δολάρια το μήνα.

Καθετοποιημένη δομή από την παραγωγή στην κατανάλωση

Η εταιρεία παρουσιάζει καθετοποιημένη δομή, αναπτύσσοντας το δικό της λογισμικό, παράγοντας τις ταμπλέτες προβολής του προγράμματος, καθώς και το ποδήλατο. Μάλιστα, για την ανάπτυξη του λογισμικού της απασχολεί 75 μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα παρουσιάζει 12 ώρες ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος γυμναστικής την ημέρα, ενώ διαθέτει το δικό της δίκτυο λιανικής πώλησης. Συν τοις άλλοις διανέμει  η ίδια τα ποδήλατά της σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

«Η Peloton είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο και έχει επαναπροσδιορίσει το τι ακριβώς σημαίνει να οικοδομήσουμε μια συνδεδεμένη εμπειρία που επηρεάζει ταυτόχρονα πολλαπλές βιομηχανίες: το γυμναστήριο κατ’ οίκον, τη γυμναστική και τα ηλεκτρονικά μέσα», δήλωσε ο Jon Callaghan, συνιδρυτής της True Ventures, μίας εκ των επενδυτών στην επιχείρηση.

Τα πλάνα

Τα κονδύλια που άντλησε η επιχείρηση από το γύρο χρηματοδότησης, θα διατεθούν προς την κατεύθυνση της αύξησης του αριθμού των καταστημάτων λιανικής πώλησης με σκοπό να γίνουν 40 έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Foley. Η Peloton προσβλέπει επίσης στην επέκταση της εσωτερικής διανομής σε 10 αγορές του κόσμου, από 3 που είναι ήμερα. Σχεδιάζει επίσης να μισθώσει χώρο 30.000 τετραγωνικών μέτρων στο Midtown ή στο κέντρο του Μανχάταν τους επόμενους μήνες και να τον μετατρέψει σε γυμναστήριο.

«Πιστεύουμε ότι η Peloton είναι ο ηγέτης σε μια νέα μορφή επιχειρήσεων με σημαντικές δυνατότητες  στον τομέα του Physical Interactive Media», ανέφερε η Mary Meeker, συνεργάτης της Kleiner Perkins.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 325 εκατ. δολαρίων ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και περιελάμβανε την πώληση τόσο μετοχών από την πρωτογενή αγορά, καθώς και νέων ή υφιστάμενων τίτλων. Ο Foley είπε ότι δεν περιμένει να υπάρξει άλλη τοποθέτηση κεφαλαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια αρχική δημόσια προσφορά δεν βρίσκεται στο κάδρο.

«Είμαστε πολύ καλά κεφαλαιοποιημένοι για να έχουμε επιλογές κατά τα επόμενα μερικά τρίμηνα», δήλωσε στο Business Insider.