Ο Ελληνοαμερικάνος βασιλιάς του real estate που ξεκίνησε με 900 δολάρια δανεικά

Ο Ελληνοαμερικάνος βασιλιάς του real estate που ξεκίνησε με 900 δολάρια δανεικά

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η ίδρυση της πρώτης εταιρείας και στενή φιλία με τον Τζορτζ Μπους

Έχει χαρακτηρισθεί ως ο Έλληνας Ντόναλντ Τραμπ καθώς και ως ο Έλληνας που βαδίζει στα χνάρια του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Τζορτζ Αργυρός κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία έχοντας στα χέρια του μόλις 900 δολάρια και αυτά δανεικά.

Το όνομα του φιγουράρει στην λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής ενώ η περιουσία του ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολάρια. Μάλιστα μιλάει άπταιστα ελληνικά, είναι ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας καθώς και υποστηρικτής της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο 82χρονος πλέον Τζορτζ Αργυρός πάλεψε σκληρά για να τα καταφέρει στη ζωή του. Στο ξεκίνημα του ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές. Γεννήθηκε στην Αμερική οι ρίζες του όμως είναι από Σμύρνη και Θεσσαλονίκη. Η ιστορία ξεκινά όταν ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ταξίδεψε παράνομα με ένα ατμόπλοιο στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Στην Αμερική βρέθηκαν και οι γονείς της γυναίκας του οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Πόντιακ του Μίσιγκαν.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Τα παιδικά του χρόνια μόνο εύκολα δεν μπορεί να τα πει κανείς καθώς αναγκάστηκε να εργασθεί από πολύ μικρός. Μόλις στην ηλικία των 11 ετών ξεκίνησε να δουλεύει ως διανομέας της εφημερίδας «Pasadena Independent» στην Καλιφόρνια. Καθημερινά ξυπνούσε από τις 5.30 το πρωί, δίπλωνε και διένειμε την εφημερίδα σε περισσότερους από εκατό συνδρομητές.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, στα 14 του χρόνια, έπιασε και δεύτερη δουλειά. Έγινε αποθηκάριος σε ένα μπακάλικο. Η αμοιβή του ήταν 25 σεντς την ώρα. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην ζωή του εκείνος κατάφερε να πηγαίνει στο σχολείο του κανονικά και να συνεχίσει και τις σπουδές του αργότερα στο Πανεπιστήμιο.

Ο Τζορτζ Αργυρός σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν και αμέσως μετά την αποφοίτησή του προσελήφθη ως διευθυντής σε σούπερ μάρκετ στο Παλμ Σπρινγκς.

Εκεί του γεννήθηκε και η ιδέα να επενδύσει στον χώρο του real estate.

Η ίδρυση της πρώτης εταιρείας του με δανεικά

Για να πετύχει λοιπόν τον στόχο του συνέχισε τις σπουδές του για να αποκτήσει άδεια μεσίτη. Σε ηλικία μόλις 26 ετών, με ένα μικρό δάνειο 900 δολαρίων ίδρυσε τη δική του εταιρία στην ανερχόμενη μεσιτική αγορά του Όραντζ Κάουντι.

Το 1968 ίδρυσε τον όμιλο Arnel & Affiliates με έδρα την Κόστα Μέσα στην Καλιφόρνια και το 1981 αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ Seattle Mariners, της οποίας υπήρξε ιδιοκτήτης μέχρι και το 1989. Με την αεροπορική εταιρία Air Cal, που ήρθε στα χέρια του έκανε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο. Λίγο αργότερα πούλησε την Air Cal στην American Airlines, εισπράττοντας τεράστιο κέρδος.

Ακόμη ο Τζορτζ Αργυρός είναι συνέταιρος στην ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρία West Capital, η οποία ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες βιοτεχνίες προϊόντων για κατοικίδια, μια εταιρία με ρεσό για χώρους εστίασης, την Candle LightCompany, και στη Lifecare Solutions, επιχείρηση προσφοράς οικιακών υπηρεσιών υγείας.

Ο βασιλιάς του real estate όπως τον αποκαλούν δεν θα μπορούσε να μην απολαμβάνει την πολυτέλεια σε αυτό το επίπεδο και στην προσωπική του ζωή.

Έτσι διαθέτει μια έπαυλη στο Όραντζ Κάουντι, της οποία η αξία υπολογίζεται στα 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Το 1980 αγόρασε στη συγκεκριμένη περιοχή ένα σπίτι και το 2007 κατάφερε να αγοράσει και το διπλανό οικόπεδο. Στη συνέχεια γκρέμισε και τα δύο σπίτια και έφτιαξε το παλάτι του, έκτασης 16.000 τετραγωνικών.

Το έντονο φιλανθρωπικό του έργο και η φιλία με τον Τζορτζ Μπους

Τόσο ο Τζόρτζ Αργυρός όσο και η σύζυγός του, Τζούλια, ασκούν έντονο φιλανθρωπικό έργο έχοντας ενεργό δράση. Οι δωρεές τους σε κοινωφελείς οργανισμούς είναι τακτικές. Μάλιστα το 2012 το Ίδρυμα Αργυρού δώρισε 5 εκατομμύρια δολάρια στο νέο Τμήμα Παιδιατρικής του νοσοκομείου παίδων του Όραντζ Κάουντι και το 2013 πρόσφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο παράρτημα του τοπικού συλλόγου, το οποίο προωθεί την έρευνα σχετικά με την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φιλία του με τον Τζορτζ Μπους. Εξαιτίας αυτής μάλιστα είναι και ο βασικός χρηματοδότης του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης του με τους Ρεπουμπλικάνους προέκυψε και ο διορισμός του το 2001 ως πρεσβευτής της Αμερικής στην Ισπανία.