Τζον Κάλαμος, ο Έλληνας κροίσος που έκανε δισ. χάρη στην ελληνική φιλοσοφία

Τζον Κάλαμος, ο Έλληνας κροίσος που έκανε δισ. χάρη στην ελληνική φιλοσοφία

Βετεράνος πιλότος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας είναι γιος μιας οικογένειας Ελλήνων μεταναστών που είχαν ένα μπακάλικο στο Σικάγο

Ο Έλληνας μεγιστάνας Τζον Κάλαμος είναι ίσως μια από τις εμβληματικότερες μορφές της ομογένειας στις ΗΠΑ.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και θιασώτης της κοσμοθεωρίας του Ελληνισμού, ο Ελληνοαμερικανός Κροίσος τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Ελληνισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2018 στο Λας Βέγκας, σε μια συγκινητική εκδήλωση.

Με αφορμή τη βράβευσή του, ο κ. Κάλαμος μίλησε στον δημοσιογράφο Αναστάσιο Παπαποστόλου και στο usa.greekreporter. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του του για την τιμή που του έγινε, τονίζοντας την ελπίδα ότι θα αποτελέσει έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές να μελετήσουν και να μετέχουν στην ελληνική ιστορία και φιλοσοφία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Calamos Investments εξομολογήθηκε ότι στον Ελληνισμό ως κοσμοθεωρία οφείλει την επιτυχία του.

«Ο Ελληνισμός είναι πολύ σημαντικός γιατί, καθώς κοιτάω πίσω στην ιστορία μου, νομίζω ότι ήταν σημαντικός για την επιτυχία μου».

Όπως διηγήθηκε, ήρθε σε επαφή με την ελληνική φιλοσοφία ως φοιτητής στο Illinois Institute of Technology. Τότε «γνώρισε» τη σκέψη του Σωκράτη, η οποία τον επηρέασε στο υπόλοιπο της ζωής του.

Θεωρεί λοιπόν ότι αυτό το δώρο, που εκείνος έλαβε από τον Ελληνισμό, οφείλει να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων:

«Αυτό που θέλω να σιγουρευτώ είναι ότι η επόμενη γενιά το καταλαβαίνει αυτό, καταλαβαίνει αυτή την ιστορία».

Ο Τζον Κάλαμος γεννήθηκε στο Σικάγο. Γιος Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, συχνά εκφράζει την υπερηφάνεια του για την ελληνική καταγωγή του, αλλά και για τις ηθικές αξίες που του μετέδωσε η οικογένειά του. Οι γονείς του διατηρούσαν ένα μανάβικο στο Σικάγο. Εις μνήμη των γονιών του μάλιστα έχει κάνει σημαντικές δωρεές σε Ελληνοαμερικανικές Ένωσης όπως για παράδειγμα το Ελληνικό Μουσείο και Κέντρο Πολιτισμού στο Σικάγο, για το οποίο διέθεσε 2 εκατομμύρια δολάρια.

«Η μητέρα και ο πατέρας μου ήταν αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και νομίζω ότι η ηθική μου προέκυψε από τους γονείς μου που εργάζονταν τόσο σκληρά. Αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα στο μέλλον», λέει.

Ήταν τυχερός που ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας που πήγε στο κολέγιο, προτού ενταχθεί στις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στη δεκαετία του '60. Μόλις έλαβε το πτυχίο του μπήκε στην Αμερικανική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε ως πιλότος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έφθασε ως τον βαθμό του ταγματάρχη.

«Το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα», λέει, καθώς του προσέφερε τις απαραίτητες δεξιότητες για τη μελλοντική του καριέρα, δηλαδή την αξία της αναγνώρισης ότι κάποιος πρέπει να είναι μέλος μιας ομάδας και ότι κάθε επόμενη αποστολή χρειάζεται καλή προετοιμασία που απαιτεί χρόνο.

Ήταν τότε, στα τέλη της δεκαετίας του '60, πολεμώντας στο Βιετνάμ, όταν άρχισε να σκέφτεται για τη διαχείριση των κινδύνων στις αγορές, για να μετεξελιχθεί μερικά χρόνια μετά σε έναν πρωτοπόρο στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων, με αποτέλεσμα τόσο δημόσιοι οργανισμοί όσο και ιδιώτες να τον εμπιστεύονται για τις επενδύσεις τους.

Ίδρυσε την Calamos Investments το 1977 και έγινε τόσο επιτυχημένος χρηματιστής που συχνά αναφέρεται ως αρχή επί των επενδυτικών στρατηγικών, των αγορών και της οικονομίας στη διαχείριση κινδύνων.

«Στη διαχείριση των κινδύνων για περισσότερα από 40 χρόνια η εταιρεία μου έχει γίνει πολύ επιτυχημένη», λέει ο αυτοσχέδιος δισεκατομμυριούχος με εκτιμώμενη καθαρή αξία 2,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes.

Μετά από δεκαετίες στην επιχείρηση διαχείρισης κινδύνων εξακολουθεί να «πεινάει» για επιτυχία.

«Οι αγορές με έμαθαν πώς να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στον κόσμο. Η αγορά είναι ο παλμός του τι συμβαίνει. Αυτό εξακολουθεί να με οδηγεί», λέει.

Το άλλο πάθος του είναι η Ελλάδα και η εξάπλωση της κοσμοθεωρίας του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Ίδρυσε το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο, το οποίο ελπίζει ότι «μπορεί να διδάξει στην επόμενη γενιά το σύστημα αξιών του Ελληνισμού και της ιστορίας του».

Αποκαλύπτει ότι ανησυχεί επειδή η σημερινή γενιά δεν φαίνεται να υιοθετεί με ενθουσιασμό το σύστημα αξιών των προηγούμενων γενεών της Ελλάδας, αλλά δεσμεύεται να συνεχίσει να βοηθά στην προώθηση του Ελληνισμού στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Θεωρεί ότι το κλειδί είναι η «κριτική σκέψη», δηλαδή ο Ορθός Λόγος.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά πηγαίνουν στα κολέγια για να μάθουν πώς να σκέφτονται. Όταν μετέχεις στη φιλοσοφία μαθαίνεις πώς να σκέφτεσαι. Όταν καταλαβαίνετε την ιστορία, έχεις τη σωστή προοπτική. Αυτό είναι πραγματικά κρίσιμο για την επιτυχία. Και αυτός είναι ο σκοπός του Ελληνικού Μουσείου», λέει.

«Η μετάβαση στο κολέγιο δεν πρέπει να έχει κίνητρο την απόκτηση μιας καλής εργασίας στο μέλλον. Αλλά να διδαχτεί κανείς πώς να σκέφτεσαι και τότε, εάν το μάθει, θα έχει το πάθος και τελικά θα αποκτήσεις τη σωστή δουλειά», τονίζει.

19
σχόλια
 1. avatar Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

  Γιατί άραγε να είναι τόσο δύσκολο για μας τους Έλληνες να λέμε την καλή κουβέντα; Ένας πλούσιος άνθρωπος ανάμεσα σε κάποιους άλλους. Και διαφημίζει την δεύτερη πατρίδα του. Καλύτερος ο Έλληνας πρωθυπουργός που στιγμάτισε την Ελλάδα σαν την πιο διεφθαρμένη χώρα;Όσο για τον ορθό λόγο μισαλλοδοξη και θρησκοληπτη θείτσα, σταμάτα να διαβάζεις χριστιανικά. Σου φέρνουν μίσος αντί για αγάπη.

 2. avatar Χαριλαος

  Παιδιά έχο πρόβλημα μεγάλο έχο χάση τα σπίτια μου δεν έχο δουλειά έχο πρόβλημα διατροφής μου κοβουν το ρεύμα αλλά χερομαι για τους άλλους να είναι καλά μην

 3. avatar Ιοnna

  Αυτό που μου κλωτσησε σε αυτόν τον άξιο κατά τα άλλα ελληνα είναι το να πηγαίνεις σε ένα λαό που δεν σε έχει πειράξει και να τον καις με βόμβες ναπαλμ και μετά να βγάζεις εκατομμύρια στη wall Street και επίσης ότι δεν έδωσε αυτά τα λεφτά για να φτιάξει ένα νοσοκομείο που θα έβρισκαν θεραπεία Ελληνας που δεν έχουν λεφτά και μετά να κάνει αυτό το ωραίο μουσείο οποίοι Ελληνες τα κατάφεραν ας κοιτάξουν λίγο και πιο κάτω απ αυτούς δεν συμφωνείτε???

 4. avatar Εμμανουηλ Μινοπετρος

  Μακάρι να είχαμε και άλλους σάν αυτόν

 5. avatar Manthos

  We are pround For Mr KALAMOS.

 6. avatar Μέτοικος

  Η ζήλεια είναι κακος σύμβουλος.
  Ξεχειλίζει σε όλα σχεδόν εκτός από το τελευταίο σχόλιο.

  Είναι δυστυχώς η μοίρα εμας των Ελλήνων. Αρχίστε από τον εξοστρακισμό του Θεμιστοκλή, που έσωσε τον δυτικό πολιτισμό, και φτάσετε ως τον Καλαμο που ευτυχώς δεν διαβάζει αυτήν την αδικαιολόγητη μα εμηνεύσιμη χολή.

  Κρίμα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε όσο και να το θέλουν μερικοί.

 7. avatar catman

  Ευτυχως που υπαρχουν και Ελληνες σα το Καλαμο γιατι τα σχολια μερικων ειναι περα απο καθε λογικη μαλλων δε πρεπει να ειναι Ελληνες αυτοι οι ουνοι.

 8. avatar catman

  τι ειναι αυτα που διαβαζω?δε μπορω να το πιστεψω πως βγαινει τετοια κακια (μαλ....α) απο συμπατριωτες τι καταρα ειναι αυτη?που μας κυνηγαει?γι αυτο καποια μερα θα μας πηδ.....ν οι γειτονες.

 9. avatar Αναστασιος

  Α ρε αθανατε ελληναρα... πάντα θα βρεις κάτι για να ρίξεις λάσπες!!
  Από μερικά σχόλια βγάζεις συμπεράσματα γιατί δεν πρόκειται ποτέ να πάμε μπροστά

 10. avatar ZORIN

  Πώς διάολο γινεται όλοι οι πάμπλουτοι Ελληνες απεκτησαν ολη την μεγαλη περιουσια τους στο εξωτερικο και κατα κανονα στην Αμερικη?

  1. avatar ιορδανης ιορδανιδης

   Γιατί έχουν ανοιχτά μυαλά και αξιοκρατία.. απλά πράγματα.. όχι λαμογιές.. χαχαχ

 11. avatar LOLita

  Nobody mentions the most important thing. The "Greek" products he sells to US are overpriced and in general CRAP. But it is because of his monopoly that he is where he is... let that houftalo speak about Nam and free market.

  1. avatar Αλέξανδρος

   κατάλαβες με τι ασχολείται ή νομίζεις πως έχει σουβλατζίδικο;

 12. avatar Πανδία

  Οταν ρώτησαν τον Σωκράτη ποιούς θεωρεί μορφωμένους ανθρώπους, δεν ανέφερε τίποτα για την συσσώρευση γνώσεων και ειδικοτήτων, κυριε Κάλαμε, αλλά τους είπε: Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς. Ποιούς ανθρώπους λοιπον, θεωρώ μορφωμένους; Πρώτα απ ολους αυτους που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις αντι να ελέγχονται απο αυτες. Αυτους που αντιμετωπιζουν τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική. Αυτους που ειναι έντιμοι σε ολες τους τις συνδιαλλαγες (εννοωντας και τις υποχρεωσεις τους στο -κράτος και οχι μόνο στις εμπορικες), Αυτους που αντιμετωπιζουν δυσαρεστα γεγονότα, καλοπροαίρετα. Αυτους που ελέγχουν τις απολαύσεις τους (ο δισεκατομυριουχος λέτε να τις ελέγχει;). Αυτους που δεν νικηθηκαν απο τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους. Και τελικά, αυτούς που δεν εχουν φθαρεί απο τις επιτυχιες και την δόξα τους.... Και οταν τελείωσε η περοπατητική στην αγορά των Αθηνών, τούς είπε, είμαι πολύ ευτυχισμένος που ήρθα σήμερα στην αγορά γιατί είδα πόσα πράγματα δεν χρειάζομια (!). Πού ταιριάζει αυτή η φιλοσοφική σκεψη αγαπητέ, με την δική σας που σας βοήθησε να γινεται δισεκατομμυριούχος; Μάλλον, δεν σπουδάσατε στο σωστό πανεπιστήμιο. Μην ανοίγεται το στόμα σας και αναφέρεστε σε τέτοια Ονόματα, Ιδέες και Φιλοσοφικές σκέψεις όταν δεν γνωρίζεται τι εννοούν, γιατί δείχνετε τελείως αμόρφωτος και σε επιστημονικό επίπεδο κάνοντας μας να απορούμε, πώς στον διάολο αυτός ο άσχετος και αμόρφωτος πήρε τόσες περγαμινες και τίτλους;

 13. avatar Thrax

  Εντάξει, είναι αυτοδημιούργητος και πάμπλουτος, επιτυχημένος χρηματιστής, πρωτοπόρος στρατηγικών επενδύσεων και ειδικός στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων. Είναι προφανές ο,τι είναι ευφυιέστατος και εξαιρετικά δραστήριος. Μπράβο του! Ο "Ελληνισμός" όμως που κολλάει; Ειδικά η δήλωση "Ο Ελληνισμός είναι πολύ σημαντικός γιατί, καθώς κοιτάω πίσω στην ιστορία μου, νομίζω ότι ήταν σημαντικός για την επιτυχία μου" είναι μια ασαφής ταυτολογία! Δηλαδή αν αποτύγχανε αυτός στις δουλειές του, ο Ελληνισμός δεν θα είχε καμία αξία; Και ποιά είναι η ιδιαίτερη σχέση του Ελληνισμού (ως γενικό αίτιο) με την επιτυχία του (ως ειδικό αποτέλεσμα); Επίσης έχει ενδιαφέρον να μάθουμε, πώς μεταπήδησε από τις πολεμικές πτήσεις, στις χρηματιστηριακές επενδύσεις με τόση επιτυχία και χωρίς εξειδικευμένες οικονομικές σπουδές.

 14. avatar Ζορρό

  Φιλοσοφίες που δεν προσφέρουν κάτι. "Κριτική Σκέψη" λέει? Τι είναι αυτό πάλι και πως σχετίζεται με τον "Ορθό Λόγο"? Ο Ορθός Λόγος είναι μόνον το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού (δηλ. η Αγία Γραφή στο σύνολό της και η Καινή Διαθήκη που γράφτηκε για την μ.Χ. εποχή και αφορά όλους τους ανθρώπους για κάθε έθνος-φυλή-γλώσσα)και τίποτα περισσότερο! Οι άνθρωποι περιφρονούν κατάφωρα σήμερα το Ευαγγέλιο και αναλίσκονται σε θρησκείες και θρησκευτικά καθήκοντα θεωρώντας ότι έτσι θα τα έχουν καλά με τον Θεό, αλλά θα το βρουν μπροστά τους και αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ότι θα αντιμετωπίσουν την μήνι του Κυρίου όταν κλείσουν τα μάτια τους επειδή δεν το άνοιξαν ούτε μία φορά να δουν τι λέει η Διαθήκη του Θεού για τον καθένα ξεχωριστά και να σωθούν. Τώρα ζουν στην χάρη Του και εξουθενούν τον Θεό και τον Χριστό. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον Λόγο του Θεού και την βαθύτατη σοφία Του για τον άνθρωπο που φυσικά... δεν είναι ανθρώπινη. Ο κύριος Κάλαμος και ο κάθε δισεκ/ούχος μπορεί να έχει χρήματα εν αφθονία, να κέρδισε όλον τον Κόσμο, αλλά άχρηστα είναι. Σε λίγο καιρό εδώ θα τα αφήσει όλα και θα πάει να δώσει λόγο στον Κύριο. Παγίδα είναι τα πολλά χρήματα. Όμως ο Λόγος του Κυρίου μένει στον αιώνα και χαρίζει δωρεάν ζωή εν αφθονία και ατελεύτητη. Ποιό είναι το πιο σπουδαίο λοιπόν? Τα πρόσκαιρα λεφτά ή η κατά χάριν προσφερθείσα δια του Ιησού Χριστού αιώνια ζωή για τον καθένα που πιστεύει στον Ορθό Λόγο λοιπόν? Ας κρίνει ο καθένας και ας αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

 15. avatar Σβουρα

  Γουατ δε φακ

 16. avatar LUCI666FER

  AMERIKANOS INE O KIRIOS.
  PALACE OI APELPISMENOI ELINARADES TREHOUN NA IKIOPIITHOUN OTIDIPOTE AKOUGETE ELINIKO.
  OI ELINARADES THA PREPI NA KATALAVOUN OTI IPARHOUN ELINES POU ZOUN SE ALES HORES ME TIS OPIES EHOUN TAUTISTI KE AUTOPROSDIORIZONTE OS ETSI KE DEN AUTOPROSDIORIZONTE OS ELINES.
  INE DIKEOMA TOU KATHENOS KE APOLITA SEVASTO KE APO TO DIETHNES DIKEO POU ORIZI TO DIKEOMA GIA “SELF DETERMINATION “.

  1. avatar Georgios

   We should be proud of a successful Greek who keeps Greece in his heart although he was not born in our country. Bravo to him! As for the above bitter comments, my only thought is “pity that people are so small”

Παρακαλούμε περιμένετε ...