Το παιδί θαύμα που στα 24 του έγινε συνιδρυτής της Google

Το παιδί θαύμα που στα 24 του έγινε συνιδρυτής της Google

Το φοιτητικό χόμπι που έγινε κυρίαρχη δύναμη στο διαδίκτυο και του απέφερε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια

Επιχειρηματίας, μηχανικός υπολογιστών, συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης της Google, διάνοια στα μαθηματικά και ένας από τους νεαρότερους άνδρες στον κόσμο που απέκτησε τεράστια περιουσία πολύ γρήγορα και σε μικρή ηλικία. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Alphabet Inc, μητρική εταιρεία της Google ο οποίος έστησε το πρώτο του γραφείο σε ένα γκαράζ που ενοικίασε. Αν και ο ίδιος πίστευε πολύ στον εαυτό του, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα αποκτούσε τόσο γρήγορα χρήμα και δόξα.

Η βιολόγος προγιαγιά του, η πρώτη από την οικογένεια που πήγε στην Αμερική

Το μεγάλο ταξίδι στην Αμερική ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια όταν η γιαγιά του αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ρωσία. Καταρρίπτοντας το κατεστημένο για τις γυναίκες της εποχής εκείνης, η προγιαγιά του Σεργκέι αποφάσισε να σπουδάσει μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το 1921 όμως παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στη Μόσχα μαζί με μια ομάδα ομοϊδεατών της που πίστευαν στο κομμουνιστικό ιδεώδες. Σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση του νέου σοβιετικού κράτους.

Ο μαθηματικός πατέρας του, η καριέρα της μητέρας του στη NASA

Η οικογένεια όπως αποδείχθηκε είχε κλίση στα μαθηματικά. Ο παππούς του Σεργκέι ήταν καθηγητής μαθηματικών στη Μόσχα, όπως και ο πατέρας του, ο οποίος μάλιστα έλαβε και το διδακτορικό του στα μαθηματικά όσο ήταν εκεί. Η μητέρα του, μαθηματικός κι αυτή, εργαζόταν στη Ρωσία ως πολιτικός μηχανικός.

Οι γονείς του, που ήταν Ρώσοι Εβραίοι, τίμησαν ιδιαίτερα την επιστήμη και την τεχνολογία. Συγκεκριμένα ο πατέρας του αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών του πανεπιστημίου της Μόσχας,ενώ για δέκα χρόνια εργάσθηκε χρόνια ως οικονομολόγος για λογαριασμό της Gosplan.

Η μητέρα του ήταν απόφοιτη της Σχολής Μηχανικών και Μαθηματικών του πανεπιστημίου της Μόσχας. Η ίδια εργάσθηκε σε ερευνητικό εργαστήριο του Σοβιετικού Πετρελαίου και Αερίου. Η οικογένεια όμως λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα αποφάσισε να φύγει για την Αμερική. Εκεί ο πατέρας του θα διδάξει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ όπου πλέον έχει την δυνατότητα να δημοσιεύει ακαδημαϊκά άρθρα του περίπλοκα μαθηματικά ζητήματα. Την ίδια ώρα η μητέρα του, Ευγενία Μπριν, διαπρέπει ως επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων της NASA. Μεταξύ άλλων, ασχολείται και με προσομοιώσεις που σχετίζονται με τις ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τα διαστημικά ταξίδια.

Το φοιτητικό δωμάτιο και το γκαράζ που έγινε το πρώτο του γραφείο

Ο Σεργκέι Μπριν, γεννήθηκε στη Μόσχα στις 21 Αυγούστου του 1973. Από εκεί έφυγε σε ηλικία μόλις έξι ετών, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την χώρα αναζητώντας μεγαλύτερη ελευθερία. Ο Μπριν παρακολούθησε μαθήματα στο δημοτικό σχολείο στη σχολή Montessori Paint Branch στο Adelphi του Μέριλαντ ενώ έλαβε και επιπλέον ιδιωτική εκπαίδευση στο σπίτι. Το 1987 η οικογένεια θα αποκτήσει ένα ακόμη μέλος, τον αδελφό του Σαμ.

Τα μαθήματα στο σχολείο, στο μυαλό του Σεργκέι φαινόταν λίγα και βαρετά, με αποτέλεσμα να μην τον καλύπτουν. Έτσι ενώ φοιτούσε ακόμη στο Λύκειο γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Εκεί θα ακολουθήσει ένα προχωρημένο πρόγραμμα σπουδών και το 1993, σε ηλικία μόλις 19 ετών θα λάβει το πτυχίο του στα μαθηματικά και στην πληροφορική.

«Είχα μεγάλο μέρος της προσοχής στραμμένο πάνω μου, πολλές ιδιαίτερες διδασκαλίες. Ήμουν καλύτερα προετοιμασμένος απ' οποιονδήποτε συνομήλικό μου από το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ», έχει δηλώσει σχετικά για την γρήγορη αποφοίτηση του. Μετά την αποφοίτηση του θα παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Εκεί το 1995 θα γνωρίσει τον φοιτητή Λάρρυ Πέιτζ όπου και εκείνος κάνει το μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Η συνάντησή τους δεν ήταν καθόλου τυχαία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Ένα λαμπρό κοινό επαγγελματικό μέλλον μόλις ξεκινούσε.

Όλα ξεκίνησαν από ένα γκαράζ

Οι φοιτητικοί τους κοιτώνες θα γίνουν το εργαστήριο τους καθώς με φτηνούς υπολογιστές και εφαρμόζοντας ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων του Σεργκέι, φτιάχνουν μια μηχανή αναζήτησης των σελίδων του Ίντερνετ. Το πρόγραμμα τους θα γίνει γρήγορα γνωστό με τους ίδιους να διακόπτουν τις σπουδές τους για να ιδρύσουν την Google.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο φοιτητών στην αρχή ήταν τεράστιες. Στη συνέχεια όμως αποφάσισαν να τα βρουν και να γίνουν στενοί φίλοι και συνεργάτες.

Στόχος και των δύο ήταν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο τρόπο αναζήτησης στοιχείων από τις πληροφορίες που συσσωρεύονταν στον Παγκόσμιο Ιστό.

Οι ρόλοι τους ήταν ουσιαστικά μοιρασμένοι καθώς ο Σεργκέι ενδιαφερόταν για ένα σύστημα «εξόρυξης δεδομένων», δηλαδή ανάδειξη χρήσιμων πληροφοριών μέσα από τις ιστοσελίδες του Παγκόσμιου Ιστού, ενώ ο Πέϊτζ επεξεργαζόταν την αξιολόγηση μιας πληροφορίας (ιστοσελίδας) από την συχνότητα επίκλησης της (χρήση της ως παραπομπής) από άλλες ιστοσελίδες. Συνδυάζοντας τις ιδέες τους δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ανίχνευσης (web crawler), που το ονόμασαν BackRub με το οποίο μπορούσαν να συγκεντρώσουν τους συνδέσμους επιστροφής (backlinks) των ιστοσελίδων του Παγκόσμιου Ιστού. Στη συνέχεια επινόησαν τον αλγόριθμο PageRank, ο οποίος αξιολογούσε την σπουδαιότητα μιας ιστοσελίδας βασιζόμενος στους συνδέσμους επιστροφής της, δηλαδή στο πόσο συχνά την χρησιμοποιούσαν άλλες ιστοσελίδες (επισκεψιμότητα από άλλες ιστοσελίδες).

Γρήγορα κατάλαβαν οι δυο νεαροί ότι μπορούσαν να φτιάξουν μια μηχανή αναζήτησης πολύ ανώτερη από αυτές που ήδη υπήρχαν.

Οι προσπάθειες τους ξεκίνησαν συναρμολογώντας άχρηστα εξαρτήματα από παλιούς υπολογιστές και υλοποιώντας την μηχανή αναζήτησης, που την εγκατέστησαν στο δωμάτιο του Πέϊτζ στους φοιτητικούς κοιτώνες χρησιμοποιώντας το ευρυζωνικό δίκτυο του Στάνφορντ.

Οι κόποι τους απέδωσαν γρήγορα καρπούς καθώς η μηχανή αναζήτησης αφού έγινε πολύ δημοφιλής στους χρήστες του πανεπιστημίου, έγινε διαθέσιμη για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 1996. Λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του συστήματος τους σύντομα η δικτυακή υποδομή του Στανφορντ άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι δύο συνεργάτες πια νοίκιασαν ένα γκαράζ στο Μένλο Πάρκ της Καλιφόρνια και μετέφεραν εκεί την δραστηριότητα τους.

Το 1998 αφού έλαβαν χρηματοδότηση από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ίδρυσαν την Google. Η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και ο Σεργκέι με τον Πέϊτζ θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αυξάνεται κατά 3,8 δισ. δολάρια.

Την ίδια εποχή, στο Στάνφορντ, ο Μπριν ανέπτυσσε τα άλλα ταλέντα του. Skate, σκι, γιόγκα, διαλογισμό, γυμναστική γενικότερα, στα οποία αφιέρωνω πολύ χρόνο.

Ο γάμος, ο χωρισμός και το ροζ σκάνδαλο

Στην προσωπική του ζωή, ο Σεργκέι τον Μάιο του 2017 θα παντρευτεί στις Μπαχάμες, την βιοχημικό και επιχειρηματία Anne Wojcicki. Πρόκειται για την αδελφή μιας από τις υπαλλήλους του από την οποία μάλιστα είχε νοικιάσει το γκαράζ στο Μένλο Πάρκ, της Καλιφόρνια, για γραφείο στον Μπριν και Πέϊτζ, πριν ακόμα υπάρξει η εταιρεία.

Τον Δεκέμβριο του 2008 απέκτησαν ένα γιό και μια κόρη στα τέλη του 2011. Τον Ιούνιο του 2015, ο Μπριν και η Wojcicki πήραν διαζύγιό. Οι φήμες τότε θα οργιάσουν ότι πέτρα του σκανδάλου είναι μια 27χρονη, η οποία ήταν ερωμένη του και ότι για την συγκεκριμένη παράτησε την σύζυγο του.

Η Αμάντα Ρόζενμπεργκ, γεννήθηκε στο Χόνγκ Κονγκ μεγάλωσε όμως στη Βρετανία, με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια, ενώ είχε δεσμό με τον στενό συνεργάτη του και αντιπρόεδρο του Android, Ούγκο Μπάρα.

Η ανακάλυψη του γονιδίου της νόσου που έχει κληρονομήσει

Μια από τις άσχημες στιγμές στη ζωή του ήταν όταν η μητέρα του διαγνώσθηκε με τη νόσο του Πάρκινσον. Το 2008, έκανε δωρεά στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που παρακολουθεί ιατρικά τη μητέρα του.

Μάλιστα ο Σεργκέι Μπριν έψαξε ακόμη περισσότερο το θέμα και χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της εταιρείας της συζύγου του ανακάλυψε ότι παρόλο που η νόσος του Πάρκινσον δεν είναι σε γενικές γραμμές κληρονομική, Μέσα από αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του έχουν μια μετάλλαξη του γονιδίου LRRK2 (G2019S) που προδιαθέτει για την νόσο στο μέλλον με πιθανότητες μεταξύ 20% και 80%.

Σε άρθρο του περιοδικού «The Economist» αναφέρεται ότι «ο κ. Μπριν θεωρεί την μετάλλαξη του γονιδίου σαν τα σφάλματα στον κώδικα του υπολογιστή που καθημερινά διορθώνουν οι προγραμματιστές της Google. Επίσης με το να προσπαθήσει, χρηματοδοτώντας έρευνες, να διορθώσει το δικό του πρόβλημα θα βοηθήσει και άλλους με την ίδια περίπτωση. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό και προσθέτει, ότι μπορεί η γνώση να μην κάνει πάντα καλό, αλλά σίγουρα είναι καλύτερη από την άγνοια».