Νίκος Καλογιάννης: To success story μιας ελληνικής εταιρείας μέσα στην κρίση

Νίκος Καλογιάννης: To success story μιας ελληνικής εταιρείας μέσα στην κρίση

Η «ψυχή» του Ούζου Πλωμαρίου μιλά στο News.gr για το ελληνικό προϊόν που κατακτά τον κόσμο από την Ισλανδία μέχρι το Κονγκό και από τα μπιστρό της Ν. Υόρκης και του Παρισιού μέχρι τη Galerie Lafayette

Προσηνής, χαμογελαστός, ένας άνθρωπος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, ο κ. Νίκος Καλογιάννης από το Ούζο Πλωμάρι Ισιδώρου Αρβανίτου μίλησε στο news.gr για το αγαπημένο του «παιδί», το ούζο, την ανοδική πορεία της επιχείρησής του παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες λόγω κρίσης, αλλά και το μυστικό της επιτυχίας του.

«Είμαστε μια οικογένεια» λέει συχνά – πυκνά, αναφερόμενος στους εργαζόμενους. Αυτό το δέσιμο, αυτή η αγάπη, ισχυρίζεται πως είναι και το μεγάλο μυστικό μιας επιτυχημένης εταιρείας. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, μας εξομολογείται, και πρέπει όλοι να είναι προσηλωμένοι σε αυτό το σκοπό. «Χωρίς σκληρή δουλειά, προκοπή δε γίνεται». Αν του ζητούσαμε να συνοψίσει το μότο της επιτυχίας του σε τρεις λέξεις -πέραν της σκληρής δουλειάς- αυτές θα ήταν συνέπεια, μεράκι και όραμα. Αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά, όπως λέει.

Ήδη, το Ούζο Πλωμάρι Ισιδώρου Αρβανίτου έχει κάνει τη διαφορά με εξαγωγές σε περισσότερες από 40 χώρες, «ταξιδεύοντας» μαζί του και την Ελλάδα με το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, τον ήλιο και τη θάλασσα.

Από την Ισλανδία μέχρι το Κονγκό και την Ιαπωνία και από τα μικρά μπιστρό της Νέας Υόρκης και του Παρισιού μέχρι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως η Galerie Lafayette, το ούζο Πλωμάρι κατακτά καταναλωτές και αγορές, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την ισχυρή δυναμική που έχουν τόσο τα ελληνικά προϊόντα όσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Με το Ούζο Πλωμάρι, το Ούζο Άδολο, αλλά και τη Dry Mastiha κ. Καλογιάννης αποδεικνύει πως ακόμη και μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες επιχειρηματικές για ανάπτυξη. Αρκεί, όπως λέει, να είναι κανείς διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά, να έχει μεράκι και αγάπη για το προϊόν που προσφέρει και φυσικά να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τους κατάλληλους συνεργάτες.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ταξιάρχου

Δεδομένου ότι η χώρα μας διανύει τα τελευταία οκτώ χρόνια μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που έχει γνωρίσει στην ιστορία της, πόσο εύκολο θεωρείτε ότι είναι πλέον για μία εταιρεία να αναπτυχθεί; Είναι τελικά «μονόδρομος» η αναζήτηση ξένων αγορών; Και πόσο η Πολιτεία βοηθά, δίνει κίνητρα στους επιχειρηματίες για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους σε αγορές του εξωτερικού;

Είναι γεγονός πως βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όμως η προσαρμοστικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μια υγιής επιχείρηση. Αν μας έχει επηρεάσει σε κάτι η κρίση, είναι στο γεγονός ότι ο καταναλωτής μας δεν έχει τη δυνατότητα να μας απολαμβάνει όσο συχνά μπορούσε στο παρελθόν. Γι’ αυτό κι έχουμε προσπαθήσει να καλύψουμε τις δυσκολίες της ελληνικής αγοράς με τις εξαγωγές, χωρίς ωστόσο να τις θεωρούμε «μονόδρομο» για την ανάπτυξη της εταιρείας μας. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας, πάνω από το 55%, εξάγεται με μεγάλη επιτυχία.

Παρά την επιτυχία, λοιπόν, αυτού του προϊόντος και παρά το γεγονός ότι στη συνείδηση του ξένου καταναλωτή το ούζο έχει ταυτιστεί με το Ούζο Πλωμαρίου, η Πολιτεία, δυστυχώς, όχι μόνο δεν δίνει κίνητρα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τον ΕΦΚ σε όλα τα ποτά, επηρεάζοντας την τιμή των προϊόντων. Ωστόσο, αν ένας επιχειρηματίας επιθυμεί να κατακτήσει νέες αγορές, η προσπάθεια έγκειται εξ ολοκλήρου στις εξαγωγικές ικανότητες της εταιρείας του, στην ποιότητα του προϊόντος που παράγει και στους άξιους συνεργάτες που διαθέτει.

Προς το παρόν, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες. Σχεδιάζετε να μπείτε και σε άλλες αγορές του εξωτερικού;

Παράγουμε ένα προϊόν που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και η ελληνική αγορά είναι η βάση μας. Ωστόσο ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, είναι οι εξαγωγές. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας, δηλαδή πάνω από το 55%, εξάγεται με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η Γερμανία, που είναι και η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη απορροφά σχεδόν το μισό του όγκου των εξαγωγών.

Ενδεικτικά μερικές ακόμη χώρες που απολαμβάνουν το Ούζο Πλωμαρίου είναι οι: ΗΠΑ, Κύπρος, Αυστραλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Ιράκ, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ρωσία, Αγγλία, Εσθονία, Κίνα, Ιαπωνία, Χιλή, Σιγκαπούρη κ.α.

Υπάρχει η τάση να ζητείται το Ούζο Πλωμαρίου σε ολοένα και περισσότερες αγορές, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της γης.

Σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου βρίσκεται σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. Από την Ισλανδία μέχρι το Κονγκό και την Ιαπωνία και από τα μικρά μπιστρό της Νέας Υόρκης και του Παρισιού μέχρι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως η Galerie Lafayette ή αλυσίδες σουπερμάρκετ ποτών στην Αυστραλία. Το «ταξίδι» του Ούζου Πλωμαρίου ανά τον κόσμο, περνά και μέσα από την σημαντική παρουσία του στα ΚΑΕ για να φτάσει και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Ο ξένος που δοκίμασε και αγάπησε το ούζο μας, με την επιστροφή στην πατρίδα του, παίρνει μαζί του και λίγη Ελλάδα. Και στο εξωτερικό λοιπόν το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου κάνει περήφανη και ξακουστή την Ελλάδα, προσδίδοντας κύρος και υπερηφάνεια στην διεθνή μας εικόνα.

Γνωρίζετε τον χώρο της ποτοποιίας όσο κανείς άλλος, θα μπορούσα να πω. Αλήθεια, η κρίση έχει επηρεάσει τον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη πως η ιδιωτική κατανάλωση βαίνει συνεχώς μειούμενη;

Είναι γεγονός ότι η οικονομική ύφεση για την οκταετία 2009 – 2016 επηρέασε σημαντικά την αγορά αλκοολούχων ποτών με πτώση σχεδόν 50% των πωλήσεων στο σύνολο των αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο, θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία, να επισημάνω στους καταναλωτές ότι ένα αγνώστου προελεύσεως απόσταγμα μπορεί να είναι σαφώς περισσότερο οικονομικό, όμως, καθώς δεν έχει ελεγχθεί, δεν πληροί και τις προδιαγραφές για κατανάλωση. Τα εμφιαλωμένα, επώνυμα προϊόντα παράγονται από άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους για να είναι σίγουρος ο καταναλωτής ότι πίνει απόσταγμα ελεγχόμενης ποιότητας.

Προέρχεστε από μία οικογένεια με μακρά παράδοση στο χώρο. Πώς ξεκίνησε και υλοποιήθηκε η ιδέα για την παραγωγή ούζου;

Ανήκω σε οικογένεια αποσταγματοποιών και είμαι η 4η γενιά της οικογένειας από προπάππου που ξεκίνησε την παράδοση. Σήμερα η εταιρεία, που είναι 100% ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό από 100% διπλή απόσταξη Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο μέσα σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Για να σας πως όμως πώς ξεκίνησε η ιδέα, θα πρέπει να πάω τέσσερις γενιές πίσω…

Τα συστατικά και η συνταγή του ούζου είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Ποια είναι όμως η δική σας «μυστική» συνταγή για την επιτυχία των προϊόντων σας;

Θεωρούμε την εταιρεία οικογένεια, όπως και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή. Για εμάς, ένα προϊόν είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και πιστεύουμε ότι η επιτυχία μας οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό. Ο καταναλωτής μας γεύεται ένα προϊόν που ουσιαστικά είμαστε «εμείς» και που το έχουμε φτιάξει με αγάπη για να του το προσφέρουμε. Δεν ανακαλύπτουμε νέα πράγματα, απλώς διαφυλάσσουμε με ευλάβεια, αυτά που έχουμε κληρονομήσει, χρησιμοποιώντας ό,τι νέο υπάρχει, χωρίς να αλλάξουμε όμως τη συνταγή και κυρίως τα συστατικά της.

Καθώς είμαστε προσηλωμένοι στην παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης του Ούζου Πλωμαρίου μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, διαπιστώνουμε ότι ο καταναλωτής ξέρει να αναγνωρίζει την αυθεντικότητα και την καλή ποιότητα σε ένα προϊόν. Και σε κάθε περίπτωση έχουμε διαπιστώσει μια στροφή των νεώτερων σε ηλικία καταναλωτών στα αυθεντικά, παραδοσιακά προϊόντα. Να τονίσω εδώ ότι η απόσταξη γίνεται μέσα σε 18 χειροποίητους χάλκινους άμβυκες και αυτό μοιάζει σαν να έχουμε 18 μικρά αποστακτήρια κάτω από την ίδια στέγη.

Εάν σας ζητούσαν να περιγράψετε το ούζο με λέξεις, ποιες είναι αυτές που έρχονται αμέσως στο μυαλό σας;

Για μένα το ούζο είναι αγάπη, μεράκι, παράδοση, καλοκαίρι, παρέα, μεζέδες, ξεγνοιασιά.

Γιατί το ούζο γνωρίζει τόσο μεγάλη ανταπόκριση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό;

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, με υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα. Ο Έλληνας παραδοσιακά αγαπάει το ούζο και δείχνει να το προτιμά έναντι άλλων ποτών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε με χαρά ότι το ούζο έχει γίνει αγαπητό και σε νεώτερους καταναλωτές. Τώρα, η εξαγωγική του επιτυχία μας έχει αποδείξει πως ο τουρίστας που έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα, ανακαλύπτει την αυθεντικότητα του ούζου, το συνδυάζει με στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς και όταν πλέον επιστρέφει στην πατρίδα του το αναζητεί στις τοπικές αγορές.

Για μένα το ούζο «μυρίζει» καλοκαίρι, θάλασσα. Ακόμη περισσότερο έχω την αίσθηση πως μέσα από το άρωμά του, τη γεύση, την αίσθηση που χαρίζει στον ουρανίσκο αναδύεται όλη η Ελλάδα. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι αξίες μας, η ελληνική «ψυχή», όλα εμπεριέχονται σε ένα ποτηράκι ούζο. Όμως είναι στενά συνδεδεμένο και με την παρέα. Μεζέδες, ούζο και ατελείωτες συζητήσεις. Συχνά κι εξομολογήσεις ψυχής. Εάν ζητούσα τη δική σας εξομολόγηση ψυχής;

Νιώθω ευγνωμοσύνη για την τύχη που είχα σε όλη μου τη ζωή να κάνω μια δουλειά που αγαπώ, ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία να παράγω το εθνικό παραδοσιακό μας απόσταγμα. Αυτό με κάνει να νιώθω ότι συμβάλλω και εγώ με τον τρόπο μου στη διάδοση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το μότο που σας «συντροφεύει» όλα τα χρόνια, σας χαρακτηρίζει ως άνθρωπο και ως επιχειρηματία;

Η απάντησή μου, φοβάμαι, δεν θα είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη: δουλειά, δουλειά και δουλειά. Μεράκι και αγάπη για το προϊόν που θα προσφέρεις με σεβασμό και συνέπεια στον καταναλωτή, ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα σου και φυσικά επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τους κατάλληλους συνεργάτες.

Τελικά είναι μόνο η σκληρή δουλειά που φέρνει την επιτυχία; Η τα τρία Τ που έλεγε και ο Ελύτης (που καταγόταν από το πανέμορφο νησί σας τη Λέσβο): Ταλέντο – τόλμη – τύχη;

Χωρίς τη σκληρή δουλειά, προκοπή δε γίνεται, είναι γνωστό αυτό. Τα τρία Τ που έλεγε ο Ελύτης είναι χρήσιμα, όμως δεν επαρκούν. Θα πρόσθετα λοιπόν και τη συνέπεια, το μεράκι και το όραμα. Αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά.