Το κατάστημα που ξεκίνησε με δανεικά σε 12 τ.μ. και έγινε αλυσίδα

Το κατάστημα που ξεκίνησε με δανεικά σε 12 τ.μ. και έγινε αλυσίδα

Από την οδό Στουρνάρη στα 24 καταστήματα και τους 1200 υπαλλήλους

Αποτελεί τη νέα γενιά στη διοίκηση μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Ανέλαβε τα ηνία παίρνοντας την σκυτάλη από τον πατέρα του. Ανήκει στη κατηγορία των νεότερων σε ηλικία Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεχίζουν να αποφέρουν κέρδη στην επιχείρηση τους. Πρόκειται για τον Κώστα Γέραρδο ή αλλιώς Mr Πλαίσιο όπως τον αποκαλούν.

Η ενασχόληση του με την επιχείρηση ξεκίνησε το 2003, όταν αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διεθνή Οικονομία, ανέλαβε ως υπεύθυνος για τη δημιουργία του site της εταιρείας. Τα καθήκοντα του θα αυξηθούν δύο χρόνια αργότερα όταν θα γίνει υπεύθυνος για το training και monitoring σύστημα της επιχείρησης, που βοηθά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Μέσα στην ίδια χρονιά μάλιστα αναλαμβάνει και ένα ακόμη πόστο. Ασχολείται με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «Πλαίσιο» στη Βουλγαρία κάτι που θα τον βοηθήσει να ωριμάσει επαγγελματικά πολύ γρήγορα και θα του δώσει τα εφόδια που αξιοποιήσει στη μετέπειτα καριέρα του.

Το 2012 θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρεία. Από τότε οι προσπάθειες του για την επιβίωση της εταιρείας αλλά και για την αύξηση των κερδών είναι συνεχής.

Έτσι παρά το γεγονός ότι το 2012 είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία της χωράς και συνεπώς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το Πλαίσιο ήταν μια από τις λίγες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, που κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της.

Το πρώτο κατάστημα στη Στουρνάρη με δανεικά χρήματα

Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά το 1969 όταν ένας φοιτητής ανοίγει στην οδό Στουρνάρη ένα κατάστημα με την επωνυμία «Είδη Σχεδίου και Χαρτοπωλείου». Το κατάστημα ήταν μόλις 12 τ.μ. και το κεφάλαιο που είχε στη διάθεσή του ο Γιώργος Γέραρδος, πατέρας του Κωνσταντίνου, στην διάθεση του ήταν 80.000 δραχμές τα οποία και είχε δανειστεί. Η επωνυμία της επιχείρησης όμως δεν θα αργήσει να αλλάξει. Στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού όμως η επιχείρηση έμεινε ως Πλαίσιο με αποτέλεσμα η ατομική επιχείρηση να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία το 1979 με την επωνυμία «Πλαίσιο Computers A.E.».

Η νέα επωνυμία της επιχείρησης ουσιαστικά έδινε και το προφίλ με το οποίο θα συνέχιζε από εκεί και πέρα. Η είσοδος της στον τομέα της πληροφορικής ήταν δεδομένη. Η συνεχόμενη αύξηση του τζίρου οδήγησε και στην επέκταση της στα κυριότερα προάστια της Αθήνας καθώς και σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Πάτρα και η Λάρισα.

Το 1988 η επωνυμία της εταιρείας μετεξελίσσεται σε «Πλαίσιο Computers Ανώνυμη Εταιρεία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ειδών Βιβλιοχαρτοπωλείου». Έτσι την ίδια χρονιά η επιχείρηση εντάσσει στις δραστηριότητες της και την εμπορία αναλωσίμων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 1992 ξεκινά το σύστημα αλυσίδας λιανικής.

Η εταιρεία το 1996 εισήγαγε ένα πρωτοποριακό σύστημα απευθείας πωλήσεων - αποστολών (direct mail) σε πελάτες και το 1997 δημιουργείται εξειδικευμένο κατάστημα με είδη Ζωγραφικής, Σχεδίου, Γραφικών Τεχνών και Μακέτας. Το Μάρτιο του 1999, μετά από Δημόσια Εγγραφή, οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν για διαπραγμάτευση στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Η εισαγωγή σημείωσε ρεκόρ εγγραφών κι η έκδοση υπέρ-καλύφτηκε κατά 393 φορές. Το 2000 αλλάζει και η επωνυμία της εταιρείας, έτσι από «Πλαίσιο Computers A.E.E» γίνεται «Πλαίσιο Computers A.E.B.E».

Από το 2008-2016 η Πλαίσιο άνοιξε πέντε καταστήματα, προσθέτοντας 7.000 τετραγωνικά μέτρα στα σημεία πώλησής της. Το 2016 ο Όμιλος Πλαίσιο πέτυχε αύξηση των πωλήσεων κατά 4,0% και κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 10,1 εκ. ευρώ.

Οι υποδομές της επιχείρησης

Ο Κώστας Γέραρδος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα από την πρώτη στιγμή στην ανάπτυξη της εταιρείας. Έτσι το 2009 η επιχείρηση εγκαινίασε το Κέντρο Διοίκησης – Συναρμολόγησης - Logistics στη Μαγούλα Αττικής σε έναν ιδιόκτητο χώρο 22.500 τ.μ. στον οποίο και επενδύθηκαν 30.000.000 ευρώ.

Στη Μαγούλα βρίσκεται το Logistics center της εταιρείας -πλήρως αυτοματοποιημένο- και 25.000 είδη Γραφείου και Τεχνολογίας. Επίσης, λειτουργεί υπερσύγχρονη γραμμή συναρμολόγησης με παραγωγική δυναμικότητα 350.000 Η/Υ ετησίως, καθώς και το κεντρικό service. Ακόμη λειτουργεί και κατάστημα 1.200 τ.μ., ενώ εκεί στεγάζεται και η Διοίκηση.

Στη γραμμή παραγωγής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη Μαγούλα γίνεται και η σύνθεση των Turbo-X υπολογιστών που αποτελεί και το προϊόν με το οποίο έχει ταυτιστεί η επιχείρηση.

Το Πλαίσιο απασχολεί περισσότερα από 1.200 άτομα σε 24 καταστήματα σε όλη την χώρα.

«Σαφώς θέλω μια εταιρεία ακόμα μεγαλύτερη», έχει δηλώσει ο Κώστας Γέραρδος ο οποίος σχεδιάζει το επιχειρηματικό μέλλον ελπίζοντας ότι θα βελτιωθούν και συνθήκες στην ελληνική οικονομία.