Η δραματική ζωή της Όπρα Γουίνφρεϊ πριν την απόλυτη επιτυχία

Η δραματική ζωή της Όπρα Γουίνφρεϊ πριν την απόλυτη επιτυχία

Γεννήθηκε για να γίνει υπηρέτρια, αρνήθηκε τη μοίρα της και έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος της Αμερικής

Ήταν μόλις τεσσάρων ετών, ίσως και πέντε, όταν η Όπρα Γουίνφρεϊ αποφάσισε ότι δεν επρόκειτο να ακολουθήσει μια προδιαγεγραμμένη ζωή σύμφωνα με την κοινωνική της τάξη.

Μεγαλώνοντας σε μια μικρή φάρμα του Μισισίπι με τη γιαγιά της, η υψηλότερη προσδοκία για την εγγονή ήταν να γινόταν όταν θα μεγάλωνε υπηρέτρια σε καλούς λευκούς εργοδότες που δεν θα της φερόταν άσχημα.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Η Γουίνφρεϊ γεννήθηκε το 1954 στο Μισισίπι. Η μητέρα της ήταν ανήλικη, έφηβη, οπότε ανέλαβε να τη μεγαλώσει η γιαγιά της.

Στα έξι της η Όπρα πήγε να ζήσει με τη μητέρα της, η οποία εργάζονταν πολλές ώρες ως καθαρίστρια.

Όταν ήταν εννιά, η Γουίνφρεϊ βιάστηκε από έναν ξάδερφο της και τα επόμενα χρόνια κακοποιήθηκε σεξουαλικά από άλλους άντρες.

Πήγε να ζήσει με τον πατέρα της στο Nashville στα 14 της, κρύβοντας το γεγονός ότι ήταν έγκυος και γέννησε έναν γιο δύο μήνες νωρίτερα. Ωστόσο το βρέφος δεν τα κατάφερε και πέθανε λίγο αργότερα.

Η διαβίωση με τον πατέρα και τη μητριά της της παρείχε σταθερότητα και υψηλές προσδοκίες. Ο πατέρας της περίμενε πάντα καλούς βαθμούς από το σχολείο της.

Ο τίτλος σε καλλιστεία ήταν μόνο η αρχή

Όταν ήταν 17 ετών, η Όπρα κέρδισε ένα διαγωνισμό ομορφιάς που χρηματοδοτήθηκε από έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Κάποιος στο σταθμό, ίσως παρατηρώντας την ομαλή, ζεστή χροιά της φωνής της, της ζήτησε να διαβάσει μια αναφορά για μια ταινία και την έκανε τόσο καλά, που της προσφέρθηκε δουλειά εκφωνήτριας μερικής απασχόλησης.

Μετακόμισε στη Βαλτιμόρη για να εργαστεί στην WJZ-TV ως ρεπόρτερ και εκφωνήτρια των ειδήσεων των έξι. Δεν είχε μεγάλη επιτυχία. «Οι άνθρωποι απέρριψαν το γεγονός ότι ο Jerry [Turner, βετεράνος εκφωνητής] είχε πάρει μία νέα εκφωνήτρια, η οποία ήταν αφροαμερικάνη», θυμάται ο Σερ.

Η Γουίνφρεϊ μεταφέρθηκε σε μια πρωινή εκπομπή παρουσιάζοντας ιστορίες ανθρώπων μαζί με τον Σερ.

«Έκανε αίσθηση», λέει ο Σερ. Η Γουίνφρεϊ ήταν, λέει, «καταπληκτική. Η λέξη που θα χρησιμοποιούσα για να την περιγράψω είναι: συμπονετική. Ένας από τους λόγους που διέκοψε τις ειδήσεις ήταν γιατί όταν μιλούσε για ιστορίες σκοτωμένων παιδιών σε πυρκαγιά ή παιδιά δολοφονημένα και κακοποιημένα, ήθελε να κλάψει. Προσπαθούσε να παραμείνει αντικειμενική, αλλά δεν τα κατάφερνε και οι άνθρωποι πραγματικά την αγάπησαν από αυτό».

Ψάχνοντας για την επόμενη κίνηση της, έστειλε ένα βίντεο της σε οντισιόν στην WLS-TV στο Σικάγο. Της έδωσαν το πρωινό talk show AM Chicago, το οποίο γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που η εκπομπή The Oprah Winfrey αναβαθμίστηκε να εκπέμπει σε εθνικό δίκτυο.

Την ίδια εποχή την ξεχώρισε ο Quincy Jones, ο οποίος τη συνέστησε στον Steven Spielberg για ένα ρόλο στην προσαρμογή του στο The Purple Color. Μέχρι που τελείωσε το talkshow της το 2011, κάνοντας το δικό της καλωδιακό κανάλι, έγινε δισεκατομμυριούχος και μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο.

Το talkshow της κυριάρχησε μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες που παρουσίαζε. Οι φιλοξενούμενοι και η οικοδέσποινα μιλούσαν για τα πάντα, από το διαζύγιο έως την εικόνα του σώματος, την παιδική κακοποίηση, τους εθισμούς.

«Στην καριέρα μου, αυτό που έχω προσπαθήσει πάντα να κάνω, είναι να πούμε ... πώς νιώθουμε χωρίς ντροπή, πώς αγαπάμε, πώς αποτυγχάνουμε, πώς υποχωρούμε, πώς εμμένουμε και πώς ξεπερνάμε».

Η σχέση της Αμερικής με την Γουίνφρεϊ είναι περίπλοκη, λέει η Christina Greer, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Fordham και συγγραφέας του Black Ethnics: Race, Immigration και Pursuit of the American Dream.

«Είναι η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος, έτσι στη μαύρη κοινότητα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση επειδή έχει αποδείξει ότι πέρασε από την έντονη φτώχεια στην αδιανόητη επιτυχία».

Ως γυναίκα «έδειξε ότι είναι δυνατόν να γίνει εκατομμυριούχος, ακόμα και δισεκατομμυριούχος, χωρίς να έχει σύζυγο που το κάνει αυτό για εκείνη».

Η Όπρα διατηρούσε σχέση με τον συνεργάτη της Stedman Graham από το 1986, αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Το μήνυμα της Γουίνφρεϊ, λέει ο Wright Rigueur, είναι «να έχετε πάντα θετική σκέψη με σκληρή δουλειά».

«Θετική σκέψη και σκληρή δουλειά θα σας ανταμείψουν, ενώ εάν δεν ανταμειφθείτε θα οφείλεται επειδή είτε δεν έχετε δουλέψει αρκετά, είτε απλά δεν το αξίζατε».

Oprah for president?

Τελικά από μια καριέρα υπηρέτριας, η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια έφτασε να ακούει το όνομά της μέχρι και ως υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

 

Πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικανών ψηφοφόρων έβλεπε θετικά μια τέτοια εξέλιξη, με τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν την πρωτιά - με 48%  - έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Όπρα Γουίνφρεϊ μπορεί να πετύχει οτιδήποτε θελήσει», λέει ο φίλος της Ρίτσαρντ Σερ, ο άντρας που μοιράστηκε τον καναπέ στο πρώτο της talkshow το 1976.

Όπως αναφέρει, μίλησε μαζί της μετά τις Χρυσές Σφαίρες, όπου έλαβε το Cecil B DeMille βραβείο επίτευξης και παρουσίασε μια ομιλία που είχε το #Oprah2020 trending στο Twitter.

Ο Σερ διέψευσε με επιφύλαξη ότι η Όπρα είχε πολιτικές φιλοδοξίες.

Αλλά και η ίδια η Όπρα Γουίνφρεϊ φρόντισε να διαψεύσει με τη σειρά της τις φήμες. Σε συνέντευξή τον Δεκέμβριο του 2016 διαβεβαίωσε ότι «δεν σκέφτηκα ποτέ την εκλογή» στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

«Η ιστορία της Όπρα - η οποία προέρχεται από τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα- που έγινε μια από τις πλουσιότερες μαύρες γυναίκες δημιουργώντας τη δική της αυτοκρατορία, είναι η πεμπτουσία της αμερικανικής ιστορίας όπως την οραματιζόμαστε» αναφέρει ο Leah Wright Rigueur, επίκουρος καθηγητής δημοσίων υποθέσεων στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ και συγγραφέας του «The Loneliness of the Black Republican: Pragmatic Politics and the Pursuit of Power».