Εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και έγινε δισεκατομμυριούχος

Εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και έγινε δισεκατομμυριούχος

Ο βίος και η πολιτεία του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, του δυσλεκτικού μαθητή που έφτασε στην κορυφή

Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει μια συναρπαστική ιστορία να διηγηθεί κανείς. Μια ιστορία που ξεκινά με την τόλμη και το ταλέντο ενός αρχάριου επιχειρηματία που κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο και να κερδίσει τον τίτλο του «σερ».

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Ο Sir Richard Charles Nicholas Branson, 69 ετών, διαθέτει πλούτο καθαρής αξίας 4,6 δισ. δολαρίων. Είναι ο ιδρυτής και αφεντικό της «Virgin Group Ltd.», μιας εταιρίας ετερογενών επιχειρηματικών κεφαλαίων που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία και αποτελείται από περισσότερες από 400 διαφορετικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο δυσλεκτικός μαθητής που έφτασε στην κορυφή

Ο Branson γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1950 στο Surrey της Αγγλίας. Ήταν δυσλεκτικός, πράγμα που τον δυσκόλευε πολύ στο σχολείο. Αποτέλεσμα να το εγκαταλείψει σε ηλικία 16 ετών για να γίνει εκδότης ενός μαθητικού περιοδικού που ονόμασε «Student». Είναι οξύμωρο σε κάθε περίπτωση ότι άφησε το σχολείο για να εκδώσει περιοδικό για μαθητές.

Τα έσοδα από την πρώτη κυκλοφορία ανήλθαν σε περίπου $ 8.000 από διαφημίσεις. Τα χρήματα κάλυψαν το κόστος, οπότε διέθεσε δωρεάν όλα τα 50.000 αντίτυπα. Αυτό σημείωσε ανέλπιστη επιτυχία και στάθηκε το εφαλτήριο της επιχειρηματικής του πορείας.

Το 1969 αποφάσισε να εμπλακεί με τη μουσική βιομηχανία.

Το έκανε όμως λίγο περίεργα. Δημιούργησε μια ταχυδρομική εταιρεία, τη «Virgin», που σου έφερνε στο σπίτι τους δίσκους που ήθελες.

Στη συνέχεια άνοιξε ένα κατάστημα στο Λονδίνο, το οποίο δεν ήταν τεράστια επιτυχία, αλλά του έδωσε το τόσο απαραίτητο κεφάλαιο για επέκταση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1972, άνοιξε το δικό του ηχογραφημένο στούντιο με την ονομασία «Virgin Records». Τώρα ήταν πραγματικά η στιγμή που έμπαινε στον κόσμο της μουσικής.

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, μουσικοί και συγκροτήματα, ηχογραφούσαν στο στούντιο του Branson. Ονόματα όπως οι Mike Oldfield, Se Pistols, Culture Club, Rolling Stones και πολλοί άλλοι έγραψαν εκεί τα πρώτα τους άλμπουμ. Πολύ σύντομα το στούντιο Virgin Records αναδείχτηκε ως ένα από τα κορυφαία του χώρου.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας του Branson.

Η επέκτασή του δεν σταμάτησε:

- το 1980 αγόρασε το νυχτερινό κέντρο «Heaven»
- το 1984 ξεκίνησε τη «Virgin Atlantic Airways Limited»
- το 1984 εμφανίστηκε με μια νέα αλυσίδα καταστημάτων τη «Virgin Megastores»

Αλλά το ταξίδι του δεν ήταν μόνο δόξα και επιτυχία. Το 1992, η εταιρεία Virgin Group έπεσε σε κακή οικονομική κατάσταση και αγωνιζόταν για την επιβίωσή της.

Το 1992 η Virgin Group πωλήθηκε στην «EMI Group Ltd.», για περίπου 1 δισ. δολάρια. Αυτό ήταν σαν μια ήττα για τον Branson. Αλλά μετά από λίγα χρόνια άρχισε ξανά.

Ο ίδιος ίδρυσε τη «V2 Records», γιατί ήθελε να επιστρέψει ξανά στη μουσική βιομηχανία.

Το 1993 ασχολήθηκε με τους σιδηρόδρομους, δημιουργώντας τη «Virgin Trains». Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν ίδρυσε περισσότερες από 200 διαφορετικές επιτυχημένες επιχειρήσεις, όλες όμως με τη διακριτική επωνυμία «Virgin». Αυτές δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Και επειδή για τον Branson δεν υπάρχουν σύνορα, ίδρυσε και μια εταιρεία διαστημικού τουρισμού, τη «Virgin Galactic».

Ο Branson δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Είναι επίσης διάσημος για το περιπετειώδες πνεύμα του που τον οδήγησε στην προσπάθεια να σπάσει κάποια παγκόσμια ρεκόρ:

- 1998 - προσπάθησε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο σε ένα μπαλόνι.
- 1991 - με αερόστατο με ταχύτητα 394 χλμ. / Ώρα, διέσχισε τον Ειρηνικό από την Ιαπωνία και τελείωσε στον Αρκτικό Καναδά. Αυτό ήταν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Τα διάσημα αποφθέγματα του Richard Branson

* Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες είναι σαν τα λεωφορεία, υπάρχει πάντα ένα άλλο.

* Δεν μαθαίνετε να περπατάτε ακολουθώντας τους κανόνες. Μπορείτε να μάθετε από αυτό, αλλά και από την πτώση.

* Μην ντρέπεστε για τις αποτυχίες σας, να μάθετε από αυτές και να ξαναπροσπαθήσετε και πάλι.

* Αν θέλετε να γίνετε πλούσιος, ξεκινήστε με ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ιδρύστε μια νέα αεροπορική εταιρεία.