Αλήθειες, ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας για τη μυθική δυναστεία των Ροκφέλερ

Αλήθειες, ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας για τη μυθική δυναστεία των Ροκφέλερ

Μπορεί να είχαν αμύθητη περιουσία αλλά πολλοί από αυτούς είχαν μάλλον άδοξο τέλος

Τον Ιούλιο του 1839 γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη – σε μικροαστική οικογένεια - ο Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ. Όταν πέθανε στις 23 Μαΐου 1937, σε ηλικία 98 ετών, ήταν ο πιο πλούσιος Αμερικανός όπως επίσης και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία.

Γράφει η Ελένη Λογοθέτη

Η δυναστεία των Ροκφέλερ είχε μόλις ξεκινήσει. Οι Ροκφέλερς ζούσαν πάντα σε επαύλεις φρούρια, κινούνταν με δεκάδες σωματοφύλακες και ήταν γνωστοί φιλάνθρωποι (καθώς οι δωρεές εκατομμυρίων και η ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων αυτομάτων σήμαινε φοροαπαλλαγές και έμμεσο και διακριτικό  τρόπο δωροδοκίας ή πίεσης).  Μπορεί να είχαν αμύθητη περιουσία αλλά πολλοί από αυτούς είχαν μάλλον άδοξο τέλος.

Ο όχι και τόσο τίμιος Πατριάρχης

Ο πρώτος Ροκφέλερ - Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ - από λογιστής απέκτησε περιουσία δισεκατομμυρίων, ακολουθώντας το ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Μέχρι το 1882 είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα τραστ του κόσμου (πετρέλαια - ίδρυσε την  Standard Oil Company - μεταφορές, σιδηρουργία, μεταλλουργία κ.α) και ίδρυσε το ίδρυμα Ροκφέλερ - σήμερα ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο με περιουσία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, όπως αποδείχτηκε, μέσω της εταιρείας του είχε εξαγοράσει πολλούς δικαστές και πολιτικούς ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον κατηγορούσαν για υπερβολικά σκληρή μεταχείριση προς τους χιλιάδες εργαζομένους του.

Ο ίδιος απέφευγε σε όλη του τη ζωή τις δημόσιες εμφανίσεις αλλά χαρακτηρίστηκε ως τσιγκούνης, αντικοινωνικός και μυστικοπαθής. Απέκτησε 5 παιδιά, εγγόνια, λίγους φίλους και πολλούς εχθρούς.

Η ανιψιά Μήδεια

Η Γουίνφρεντ Ένεμι - πρωτανηψιά του Τζον Ροκφέλερ, το 1951 σκότωσε τα δύο από τα παιδιά της και αυτοκτόνησε στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη.

Για την ακρίβεια, έβαλε τις δύο κόρες τις - 6 και 12 ετών - σε δύο αυτοκίνητα στης οικογένειας στο γκαράζ του σπιτιού, έβαλε τα οχήματα μπρος, αυτή ξάπλωσε στο έδαφος ανάμεσά τους και έπειτα από ώρες, η αστυνομία βρήκε τα πτώματά τους.

Μάνα και κόρες είχαν πεθάνει από ασφυξία, λόγω των αναθυμιάσεων των αυτοκινήτων.

 

Ο εγγονός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Νέλσον Άλντριχ Ροκφέλερ γεννήθηκε τον Ιουλίου 1908 και ήταν ήταν γιος του επιχειρηματία Τζον Ντέιβινσον Ροκφέλερ Τζούνιορ και της Άμπυ Αλντριχ, κόρης του γερουσιαστή Νέλσον Γουιμαρθ Άλντριχ. Ως εγγονός Ροκφέλερ και διάδοχος της αμύθητης περιουσίας και γαμπρός γερουσιαστή, ήταν σχεδόν αναμενόμενο να φτάσει ψηλά - σίγουρα όχι με το σπαθί στο χέρι.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (1974 – 1977) και κυβερνήτης της Νέας Υόρκης (1959 - 1973) και πέθανε τον Ιανουαρίο του 1979.

Ο Μάικλ Ροκφέλερ που τον έφαγαν κανίβαλοι

Γιος του Νέλσον και γόνος της πλουσιότερης οικογένειας στον κόσμο, η μυστηριώδης εξαφάνιση του Μάικλ Ροκφέλερ το 1961 παραμένει ένα από τα άλυτα μυστήρια που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο 23χρονος τότε Μάικλ ταξίδεψε στη Νέα Γουινέα για να μελετήσει τους ιθαγενείς και να συλλέξει υλικό για ένα ντοκιμαντέρ. Στις 17 Νοεμβρίου το πλοίο στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε λόγω τρικυμίας. Παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν από τον πατέρα του, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ερευνητής Καρλ Χόφμαν - σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2013 «Savage Harvest» - ισχυρίζεται ότι ο Μάικλ έπεσε θύμα φυλής ιθαγενών της Νέας Γουινέας, μέλη της οποίας τον δολοφόνησαν με τελετουργικό τρόπο και τον έφαγαν, για λόγους εκδίκησης, επειδή οι Ολλανδοί είχαν διατάξει την εκτέλεση πέντε ανδρών της φυλής πριν από μερικά χρόνια.

Πτώμα πάντως δεν βρέθηκε ποτέ και η οικογένειά του ενημερώθηκε επισήμως ότι πνίγηκε.

Ντέιβιντ Ροκφέλερ: Ο μεγιστάνας εγγονός που κινούσε τα νήματα διεθνώς

Ο τραπεζίτης Ντέιβιντ Ροκφέλερ, τελευταίος εγγονός του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, πέθανε τον Μάρτιο του 2017 σε ηλικία 101 ετών, δίπλα στο σπίτι του αδελφού του Νέλσον.

Η επιρροή του στην οικονομική και πολιτική σκηνή - τόσο των ΗΠΑ όσο και διεθνώς - ήταν τόσο μεγάλη που οι πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας τον ήθελαν να έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση των Illuminati (Πεφωτισμένων), στη λέσχη Μπίλντερμπεργκ, στην Τριμερή Επιτροπή (Ροκφέλερ, Κίσινγκερ, Μπρεζίνσκυ), ακόμα και στην μυστική οργάνωση του Βατικανού Opus Dei, προωθώντας τη «Νέα Παγκόμια Τάξη» (New World Order), την οποία και ο ίδιος εκθείαζε ανοικτά.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ διηύθυνε για 35 χρόνια, έως το 1980, την Chase Manhattan Bank, που εξελίχθηκε στην JP Morgan Chase. Μάλιστα, η δύναμη, οι ικανότητες και οι διασυνδέσεις του ήταν τέτοιες που δύο Αμερικανοί πρόεδροι, ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ και ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον, του πρότειναν την θέση του υπουργού Οικονομικών, την οποία και αρνήθηκε.

Ο μεγιστάνας τραπεζίτης έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο που κινούσε τα νήματα στις διεθνείς εξελίξεις: Είχε μφιλεγόμενες κατά πολλούς επαφές με πάνω από 200 ηγέτες κρατών, τόσο με την αμερικανική κυβέρνηση όσο και με τους σοβιετικούς ηγέτες Χρουστσόφ και Γκορμπατσόφ - μάλιστα, επί της δικής του ηγεσίας η Chase άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στην ρωσική πρωτεύουσα.

Επίσης, αν και το εμπάργκο στην Κούβα ήταν στο απόγειό του, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ λέγεται ότι συναντούσε τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Επιπλέον, το 1991 ήταν από τους πρώτους αμερικανούς μεγιστάνες που έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κίνας.

Ρίτσαρντ Ροκφέλερ: Το άδοξο τέλος ενός καλού Ροκφέλερ

Ο 65χρονος δισέγγονος του πατριάρχη Ροκφέλερ - γιος και και διάδοχος του Ντέιβιντ Ροκφέλερ - ήταν ένας διακεκριμμένος παιδιάτρος, γνωστός για τη φιλανθρωπική δράση του. Μάλιστα υπηρέτησε ως επικεφαλής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στο τμήμα των ΗΠΑ, από το 1989 έως το 2010.

Ο Ρίτσαρντ σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2014 όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος του συνετρίβη έξω από τη Νέα Υόρκη, εν μέσω ομίχλης καθώς επέστρεφε από τα γενέθλια του 99χρονου πατέρα του...