COMECO, η κερκυραϊκή εταιρεία που τιμά και εξελίσσει τα αλλαντικά του νησιού

COMECO, η κερκυραϊκή εταιρεία που τιμά και εξελίσσει τα αλλαντικά του νησιού

Η παράδοση και η πολυπολιτισμικότητα της Κέρκυρας, πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία εκλεκτών τοπικών προϊόντων

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο φημισμένα τοπικά προϊόντα του νησιού των Φαιάκων είναι το κερκυραϊκό νούμπουλο –χοιρινό κρέας, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και βότανα της κερκυραϊκής γης, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο με αρωματικά κλαριά του νησιού.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα πιο παραδοσιακά κερκυραϊκά αλλαντικά, το οποίο, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, πρωτοεμφανίστηκε το 1400. Επιθυμώντας να αναβιώσει τα παραδοσιακά κερκυραϊκά προϊόντα και αντλώντας έμπνευση από την πολυπολιτισμικότητα του νησιού, η οικογένεια Λαβράνου δημιούργησε το 2001 την κερκυραϊκή εταιρεία COMECO.

Οικογενειακή παράδοση, από τον παππού στον εγγονό

Η ενασχόληση του σημερινού ιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης με το κρέας έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, αφού ο παππούς του ήταν εκείνος που ασχολήθηκε συστηματικά με την κτηνοτροφία, ενώ την παράδοση συνέχισε και εξέλιξε ο πατέρας του. Πιο συγκεκριμένα, ο τελευταίος όχι μόνο ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία, αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπέρα την παράδοση, αφού άνοιξε το δικό του κρεοπωλείο και άρχισε να ασχολείται με την τέχνη της αλλαντοποιίας. Στη συνέχεια μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του πάνω στην αλλαντοποιία στο γιο του, Χρήστο Λαβράνο, σημερινό ιδιοκτήτη της εταιρείας COMECO, ο οποίος κατάφερε να ξεχωρίσει στο χώρο και να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του είδους για το νησί των Φαιάκων. Δεδομένου ότι ο κύριος Λαβράνος ασχολείται με το χώρο εδώ και περίπου 38 χρόνια, δεν θεωρείται άδικα ένας από τους πιο επιτυχημένους εκπροσώπους του στην Κέρκυρα, και όχι μόνο.

Η εξέλιξη της αλλαντοποιίας και η προσθήκη νέων προϊόντων

Με την είσοδο του κυρίου Χρήστου Λαβράνου στην οικογενειακή επιχείρηση το 1991, τα πράγματα αλλάζουν. Η δημιουργία ενός καινοτόμου, για την εποχή, καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος (υπεραγορά κρεάτων) έδωσε την ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη στο χώρο του κρέατος. Παράλληλα, ο ίδιος εξέλιξε ακόμη περισσότερο την τέχνη της αλλαντοποιίας που είχε διδαχθεί από τον πατέρα του. Έτσι, εκτός από το κρέας, τα παραδοσιακά νούμπουλο και σαλάδο και τα λουκάνικα γραβιέρας, λανσάρει νέα προϊόντα με μεγάλη απήχηση στο κοινό της Κέρκυρας, όπως το νούμπουλο από μοσχάρι, τα αλλαντικά κοπής (γαλοπούλα, ζαμπόν, μορταδέλα κ.ά.), καθώς και νέα προϊόντα ωρίμανσης και θερμικής επεξεργασίας.

Η δημιουργία της COMECO

Το 1996 λαμβάνεται η απόφαση για τη δημιουργία της COMECO, η οποία υλοποιείται το 2001, μια χρονιά-σταθμό για την επιχείρηση της οικογένειας Λαβράνου. Οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για την οικοδόμηση μεγαλύτερων εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων, σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία για αναβίωση των παραδοσιακών κερκυραϊκών αλλαντικών ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην πραγμάτωση του ονείρου του κυρίου Χρήστου Λαβράνου. Η δραστηριοποίηση στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων κρέατος και αλλαντοποιίας, με τις πιο σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας αποτελεί ένα στοίχημα που η οικογένεια Λαβράνου, έχει κερδίσει με το σπαθί της. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι πλέον έχει ανοιχτεί και στο κομμάτι των εξαγωγών σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία και Αγγλία.

Με συστηματική δουλειά, συνέπεια, όραμα και σωστό προγραμματισμό η εταιρεία εκσυγχρονίστηκε περαιτέρω το 2018. Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της παντρεύουν την παράδοση με την τεχνολογία, βασίζονται στο τρίπτυχο ποιότητα, ασφάλεια, σταθερότητα και εγγυώνται τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της.

Τα φημισμένα, παραδοσιακά, κερκυραϊκά προϊόντα της COMECO

Ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα της εταιρείας είναι το Κερκυραϊκό Νούμπουλο Φουμικάδο. Πρόκειται για ένα προϊόν άριστης ποιότητας που παρασκευάζεται ακολουθώντας πιστά τη μυστική συνταγή της οικογένειας Λαβράνου, με χοιρινό κρέας, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και βότανα της κερκυραϊκής γης, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο με αρωματικά κλαριά του νησιού. Σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και είναι ιδανικό για σαλάτες, μακαρονάδες, αλλά και ποικιλίες αλλαντικών. Το νούμπουλο θεωρείται ντελικάτος μεζές, ο οποίος συνδυάζεται ιδανικά με δροσερά λαχανικά αλλά και φρούτα σε σαλάτες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι λάτρεις του κρασιού το λατρεύουν, καθώς η απαλή του γεύση ισορροπεί θαυμάσια με κάθε τύπο κρασιού. Το Κερκυραϊκό Σαλάδο, το ντόπιο παραδοσιακό σαλάμι, είναι ένα ακόμη φημισμένο προϊόν της COMECO. Φτιάχνεται με εξαιρετικής ποιότητας χοιρινό και βόειο κρέας, με πολύ πιπέρι και αλάτι. Κρεμιέται και καπνίζεται με αρωματικά κλαριά από την κερκυραϊκή γη, ενώ αποτελεί εξαιρετικό έδεσμα της πλούσιας τοπικής γαστρονομίας και εξαιρετικό μεζέ. Μια ακόμη από τις προσθήκες του κυρίου Χρήστου Λαβράνου στον πλούσιο κατάλογο με τα προϊόντα της εταιρείας είναι το μοσχαρίσιο νούμπουλο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εκδοχή του παραδοσιακού νούμπουλου, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιείται μοσχαρίσιο κρέας εξαιρετικής ποιότητας αντί για χοιρινό. Τα προϊόντα της COMECO διατίθενται στα καταστήματα της «ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ», σε delicatessen και  σε επιλεγμένα εστιατόρια και μικρές αγορές της Κέρκυρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Τρικάλων.

Τα μελλοντικά σχέδια

Ο κύριος Λαβράνος στοχεύει ψηλά, εστιάζοντας στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των πρώτων υλών και έχοντας πίστη στο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας –δύο στοιχεία που αποτελούν σταθερές αξίες από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της COMECO. Αυτός είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει την οικογενειακή του επιχείρηση στην κορυφή. Τα άμεσα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων με επισκέψιμους χώρους, οι οποίοι θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαδικασίες παραγωγής των φημισμένων, παραδοσιακών κερκυραϊκών προϊόντων της εταιρείας.

Πληροφορίες

comeco.gr

[email protected]

Παρακαλούμε περιμένετε ...