Έχτισε μια αυτοκρατορία 350 εκατομμυρίων δολ. από το μηδέν

Έχτισε μια αυτοκρατορία 350 εκατομμυρίων δολ. από το μηδέν

Στα 25 του έβγαινε απένταρος από την κλινική απεξάρτησης, 5 χρόνια αργότερα ήταν εκατομμυριούχος

Σε ηλικία 25 ετών, ο Grant Cardone βγήκε από το κέντρο απεξάρτησης νικητής από τη μάχη με τα ναρκωτικά. Πέντε χρόνια αργότερα ήταν εκατομμυριούχος. Σήμερα, στην ηλικία των 59 ετών, ο Cardone είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εκπαιδευτής πωλήσεων. Η πρωτοπόρα επιχείρησή του, η Cardone Training Technologies, παρέχει στις εταιρείες το Fortune 500, μια διαδραστική πλατφόρμα κατάρτισης πωλήσεων για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες.

Ενώ είναι γνωστός κυρίως για την επιτυχία του, ως «μετρ» στην κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων σε μεγάλες εταιρείες, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχτισε παράλληλα και μια αυτοκρατορία ακινήτων.

Το επενδυτικό του όχημα, η Cardone Acquisitions, έχει συμμετάσχει σε συναλλαγές ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 425 εκατομμυρίων δολαρίων και η εταιρεία κατέχει σήμερα ακίνητα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αξίας 566 εκατομμύρια δολαρίων.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο ο Cardone έχτισε την πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αυτοκρατορία ακινήτων χωρίς να υποστηρίχτηκε ποτέ οικονομικά από χρηματοδότες, εκτός από τα στενά μέλη της οικογένειάς του.

Πώς ξεκίνησε

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αυτοκρατόρων του real estate, οι οποίοι κατάφεραν να χτίσουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκιά τους απασχολούμενοι αποκλειστικά με αυτό όλο το 24ωρο, η αυτοκρατορία του Cardone επεκτάθηκε αργά ως παράλληλη επιχείρηση. Η Cardone Acquisitions δεν προοριζόταν να είναι η κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα. Μάλιστα ούτε καν υπολόγιζε να ζει από αυτή. Δημιουργήθηκε ως μια σταθερή πηγή εισοδήματος για να διατηρεί και να ενισχύει την κυρίως απασχόλησή του, την εταιρεία συμβούλων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BiggestPockets Podcast τον Φεβρουάριο του 2015, ο Cardone είχε δηλώσει: «Κάθε φορά που έπαιρνα χρήματα, τα «αποταμίευα» αγοράζοντας ακίνητα [Cardone Acquisitions]».

Αν και κατά βάση θεωρεί τον εαυτό του επιχειρηματία και όχι επενδυτή σε ακίνητα, ο Cardone πίστευε ότι τα ακίνητα παρείχαν μία ασφάλεια διατήρησης πλούτου που οι άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες δεν μπορούσαν να του εξασφαλίσουν.

Επενδύσεις σε ακίνητα

Από την ηλικία των 15 ετών, ο Cardone μελετούσε τα θετικά και τα αρνητικά στις αγοροπωλησίες ακινήτων. Κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων με τον πατέρα του επισκέπτονταν τακτικά διάφορα ακίνητα ως οικογενειακή βόλτα/εκδρομή και με την πάροδο του χρόνου του δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον για την αγορά κτιρίων. Μέχρι σήμερα, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να είναι κάτι που απολαμβάνει να κάνει με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Το 1981, σε ηλικία 22 ετών, ο Cardone αποφοίτησε από το κολέγιο με πτυχίο λογιστικής. Παρά την επιθυμία να αποκτήσει άμεσα ακίνητα, καθυστέρησε να το κάνει για λίγα χρόνια. Αυτό του επέτρεψε να αυξήσει τα χρήματα που θα χρησιμοποιούσε αργότερα για να κάνει επενδύσεις. Επιπλέον, η καθυστέρηση έδωσε στον Cardone το χρόνο να εντρυφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το θέμα των ακινήτων.

Σε ένα επεισόδιο για το real estate που παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2014, ο Cardone είχε αναφέρει πολλά για την εκπαίδευσή του - «κατανόησα διαφορετικούς όρους όπως το καθαρό λειτουργικό εισόδημα και ποια είναι η καλή αγορά» - όχι από την ακαδημαϊκή μελέτη, αλλά από την πραγματικότητα «εξετάζοντας διαφορετικές προσφορές και συνομιλώντας με μεσίτες». Στην πραγματικότητα, ο Cardone δεν έχει διαβάσει ποτέ τίποτα σχετικά με την επένδυση σε ακίνητα: αντικατέστησε τη γνώση που μπορεί να βρεθεί στα βιβλία με γνώση που μπορεί να επιτευχθεί εξετάζοντας διάφορες αγορές ακινήτων.

Η πρώτη του διαπραγμάτευση

Στα 29 του, ο Cardone αποφάσισε να εφαρμόσει όσα μελετούσε επί 14 χρόνια. Αγόρασε μια μονοκατοικία στο Χιούστον, την οποία νοίκιασε. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες, οι ένοικοι έφυγαν και το ταμείο του Cardone... στέρεψε. Συχνά αστειεύεται για την εν λόγω εμπειρία λέγοντας: «Το ποσοστό πληρότητας μεταφέρθηκε από 100% στο 0%». Μισούσε μάλιστα το γεγονός ότι έπρεπε να κλέψει χρόνο από την πρώτη του δουλειά για να βρει νέους ενοικιαστές. Φοβούμενος ότι θα βρεθεί πάλι στην ίδια κατάσταση, ο Cardone πούλησε γρήγορα το ακίνητο και ορκίστηκε ότι ποτέ δεν θα αγόραζε μονοκατοικία για ακίνητη περιουσία ως επένδυση.

Μεταγενέστερες εξαγορές

Η δεύτερη αγορά του Cardone ακολούθησε πέντε χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέχισε να μαζεύει μετρητά και να αυξάνει την περιουσία του. Η πρώτη συμφωνία για αγορά πολυκατοικίας ήταν ένα συγκρότημα 38 μονάδων στο Σαν Ντιέγκο. Ο Cardone απέκτησε το ακίνητο για 1,9 εκατομμύρια δολάρια, καταβάλλοντας προκαταβολή ύψους 350.000 δολαρίων. Λίγο αργότερα, απέκτησε ένα άλλο συγκρότημα.

Ο Cardone συνέχισε να αγοράζει περισσότερα συγκροτήματα. Το 2012, οι ιδιοκτησίες του Cardone έφτασαν τα 1.016 διαμερίσματα.

Τα ακίνητά του βρίσκονται σε Αλαμπάμα, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Γεωργία, Βόρεια Καρολίνα, Τενεσί και Τέξας.

Χρηματοδότηση των εξαγορών του

Σε μια συνέντευξη του τον Μάρτιο του 2015 με τον Joe Fairless, του ζητήθηκε να αποκαλύψει την «καλύτερη συμβουλή επενδύσεων σε ακίνητα», με τον Cardone να αποκαλύπτει ότι λιγότερο από το 2% του χαρτοφυλακίου της Cardone Acquisitions ανήκει σε εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι όλοι τους είναι τα στενά μέλη της οικογένειας του και φίλοι του. Η πλειοψηφία των εξαγορών του χρηματοδοτείται με τα προσωπικά μετρητά του Cardone καθώς και με τα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια. Ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας της Φλόριντα χρηματοδοτήθηκε με δάνειο από την Ομοσπονδιακή Εθνική Ένωση Δανείων (Fannie Mae).

Το μάθημα που τον έκανε μεγιστάνα ακινήτων

Ο Grant Cardone είναι ένας μεγιστάνας ακινήτων ο οποίος έχτισε το χαρτοφυλάκιο των 566 εκατομμυρίων δολαρίων πολυκατοικιών από το μηδέν. Πριν από την πρώτη του αγορά, ο Cardone πέρασε αρκετά χρόνια μαζεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα. Στα 29 του απέκτησε το πρώτο ακίνητό του, μια μονοκατοικία που σύντομα τον οδήγησε στο «χείλος του γκρεμού» όταν οι ενοικιαστές έφυγαν. Χρόνια μετά από αυτή την εμπειρία, απέκτησε ένα συγκρότημα 38 μονάδων και δεν αγόρασε ξανά άλλη μονοκατοικία ως επένδυση.

40
σχόλια
 1. avatar Pet

  Ωραιο το παραμυθι αλλα δεν εχει δρακο...

 2. avatar Τζιβιος Λατρης

  Κι εγω εχω μια κοτουλα που κανει χρυσα αυγουλακια. Ετσι εκανα το πρωτο μου δις

 3. avatar Τζιβιος Λατρης

  Ζαμπον κασερι και αλευρι κοτας που κανει ασμενια σφηκα

 4. avatar Τζιβιος Λατρης

  Τι εύκολα που βγαίνουν εκει στο Αμερικα τα ντολαρς....

 5. avatar Αννα

  Αα..ο,τι να ναι!! Να αρχισουμε να αποταμιευουμε παιδιά!! Κ προσοχή! Μακρυά απο μονοκατοικιες! Θα καταστραφουμεε!! Κ ας μην έχουμε βρακι στον κώλο μας!!!

 6. avatar Εμιλιος

  Ο τιπος έφαγε τα λεφτά τον γονιον του και στο τελος πουλισε το σπιτι τις μακαριτισας γιαγιας του και εκτισε σπιτια και τα νικιασε αυτο ηταν ολο. Αλλα οσο εκανε αυτο απο πισο κριφα επεφτε βροχη η φοροδιαφιγι .... ετσι ξερω και εγω!!!

  1. avatar Alkis Morelas

   Ο τύπος όμως ξέρει να γράφει σε αντίθεση με εσένα που δεν ξέρεις που βρίσκεσαι. Απλά πράγματα.

  2. avatar ΝΙΚΟΣ

   Μαθε ορθογραφια ρε [...] που εχεις και αποψη του στυλ 'ετσι ξερω και εγω'..

 7. avatar 👑

  Σκοτοσε τη γιαγιά 👵

 8. avatar Δημητρης Λασκαρις

  Μπουρδες.

 9. avatar μαρακουμπα

  Παπαριες

 10. avatar ant01ne

  Ιστορίες αμερικλάνικες...

  ant01ne

 11. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  απ αυτη τη δηθενιά μουτρακλα, ουτε οικοπεδακι 1χ2 6f under στο κοιμητηρι της κοκκινιας
  πουλα την αμερικανια σου σταμερικαακια ρε μορτη, τσαμπουκαλη της ορδης

 12. avatar Bill

  Ναι εντάξει,σας πιστέψαμε.Απενταρος και καλά κι έγινε σχεδόν στο πιτς φυτίλι εκατομυριουχος!Ρε φιλαράκια για μ@ ....ς ψαχνετε να τα καταπίνουν αμασητα;

 13. avatar ΑΡΗΣ

  ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΘΗΚΕ ,ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΚΑΜΙΑ 10ΕΤΙΑ,ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ 1,10 ΔΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ

 14. avatar Νίκος Ταταρηδης

  Απένταρος πούλησε μονοκατοικία κει αγόρασε ςηγροτιμα με 30 ορόφους!!.Για ναρκωβαρονο μιλάμε?..

 15. avatar egw

  χωρίς να υποστηρίχτηκε ποτέ οικονομικά από χρηματοδότες, εκτός από τα στενά μέλη της οικογένειάς του.
  EXETE PLAKA RE

 16. avatar BILL5DS

  Γιατί το κράτος δεν τα καθαρίζει πολύ βρώμα η δουλειά όπως έλεγε και ο χαρυ κλλυν να ουμε

 17. avatar Χάρης

  Ο "δημοσιογράφος" που είναι ρε παιδιά; Τυφλά δημοσιεύετε Π@Π@RIES από μια άλλη χώρα με άλλα μέτρα και σταθμά χωρίς καμία κριτική; Επίσης από όλα τα άρθρα αυτά επιλέγετε για POSITIVE THINKING? Όλοι εμείς δηλαδή δεν προσπαθούμε αρκετά ή είμαστε όλοι ηλίθιοι και δεν δεν έχουμε $1 εκατ.;

 18. avatar GEORG ALFISTI

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΆ Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΚΌΛΠΑ ΜΑΖΊ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΙ ΠΟΥΛΟΎΣΕ ΑΛΕΎΡΙ (ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΉΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΌΒΕΤΑΙ)ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ ΠΙΣΤΕΎΩ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΤΖΗΣ! ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΣΑΣ!

 19. avatar Ιωάννα

  Εδώ δουλεύουμε κάθε μέρα και ξεμενουμε ούτε για τσιγάρα δεν μένουν αν δεν έχεις φίλε κεφάλαιο δεν κάνεις αγορές όλα αυτά είναι μπούρδες ποια τράπεζα δίνει δάνειο χωρίς να έχεις τίποτα? ???

 20. avatar ζορρο

  Απενταρος θαπει χωρις σεντ στην τσεπη και με κλεμενο ποδηλατο για τις μετακινησεις ταλλα ολα ειναι (...)

Παρακαλούμε περιμένετε ...