Η ελληνική λύση στις προσλήψεις εργαζομένων

Η ελληνική λύση στις προσλήψεις εργαζομένων

Το βίντεο των 20'' που αλλάζει καριέρες

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον οι εταιρείες είναι η επιλογή των νέων εργαζομένων τους, καθώς οι γνώσεις και οι ικανότητές τους προστιθέμενες στην ήδη υπάρχουσα ομάδα, κάνουν πολλές φορές την διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία ή την αποτυχία μιας εταιρείας ως σύνολο.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Οι υπεύθυνοι ανθρωπίνων πόρων μιας εταιρείας καλούνται να αφιερώσουν πολλές φορές ατελείωτες ώρες, από το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά τους, προκειμένου να δουν ανάμεσα στα βιογραφικά εκείνα που θα θεωρήσουν πως μπορούν να ταιριάξουν με το προφίλ της εταιρείας και επί της ουσίας θα συμπληρώσουν το παζλ της ομάδας των εργαζομένων, κάνοντάς το ακόμα πιο αποδοτικό.

Πριν γίνει μια συνέντευξη για δουλειά έχει γίνει κανονικά από τον υπεύθυνο μια σοβαρή προεργασία που απαιτεί χρόνο και σκέψη.

Επειδή ο χρόνος σημαίνει τις περισσότερες φορές και χρήμα η διαδικασία αυτή είναι πολύ απαιτητική.

Λύση οικονομική και αποτελεσματική σε αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως έδωσαν...Έλληνες στον Καναδά και ακούει στο όνομα Intrideo. Δεν είναι τυχαίο που ο CEO μιας Βρετανικής startup είπε ότι: «Οι Έλληνες είναι το φθηνότερο IQ!»

Το Intrideo είναι ένα εργαλείο που κάνει το λεγόμενο pre-screening και συνδυάζει διάφορα εργαλεία μεταξύ των οποίων ένα βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων.

Ο Βασίλης Δήμτσας, ο Κώστας Ιωάννου και ο Κώστας Βαλαής συνέλαβαν την ιδέα μιας πλατφόρμας στο διαδίκτυο που κερδίζει πολύτιμο χρόνο για τους υπεύθυνους ανθρωπίνων πόρων αλλά και δίνει στους υποψήφιους την δυνατότητα να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την προσωπικότητά τους και τις δυνατότητές τους.

Η ιδέα ήταν τόσο επιτυχημένη που μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη της εταιρείας που θα την υλοποιούσε, οι τρεις Έλληνες όχι απλά βρήκαν χρηματοδότηση αλλά μετά από την «κούρσα» ανόδου που έκανε, μεγάλα funds αγόρασαν τις μετοχές τους!

Το news.gr έψαξε και εντόπισε τον επικεφαλής της ιδέας και μέχρι πρότινος της Intrideo, Βασίλη Δήμτσα που μας είπε σχετικά τα εξής: «Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγουμένης ενασχόλησης μου με επιχειρήσεις, όταν ήταν μεγάλη πρόκληση για εμένα η στελέχωση καταστημάτων λιανικής αλλά και η εύρεση νέων συνεργατών.  Η ιδέα να έχω μια πρώτη εικόνα για κάποιον πριν ακόμα τον συναντήσω είχε φυτρώσει στο μυαλό μου και όταν τα πράγματα ωρίμασαν, ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσω μέσα από τη startup μας.

Το entrepreneurship ταξίδι είναι μαγικό αλλά συνάμα και πολύ δύσκολο. Την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας και την ημέρα που οι original cofounders αποφασίζουν να βάλουν μπροστά το εγχείρημα, την Day One, συμβαίνουν μαγικά πράγματα.. Η πρόκληση είναι να το κάνεις να συνεχίσουν να συμβαίνουν μαγικά πράγματα κάθε μέρα..

Πέρα από τη μαγεία βέβαια.. υπάρχουν και οι δυσκολίες, από το πως θα μανουβράρεις την ομάδα και την εταιρεία μέσα στο χρόνο, πως θα κεφαλαιοποιήσεις τα λάθη σου, πως θα βγάλεις value από τις απορρίψεις των άλλων, πως θα εκτιμήσεις το περιβάλλον και τη χρονική συγκυρία για να πάρεις τη σωστή επιλογή και πολλές πολλές άλλες προκλήσεις.

Σαν επιτομή αυτού του ταξιδιού, αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι μια εμπνευσμένη διοίκηση συνεπάγεται και σημαντικούς συμβιβασμούς. Σε κάθε περίπτωση η αξία που παίρνει κανείς στο τέλος είναι πολύ μεγαλύτερη από τα όποια χρήματα μπορεί να αποκομίσει, αν και αυτά πάντα είναι κομμάτι της εξίσωσης και αποτελούν τη μαγιά για νέα ξεκινήματα!

Η από την μικρή μου πλέον διεθνή εμπειρία σε αυτό το sector έχω να πω ότι οι Έλληνες είναι μια τεράστια δεξαμενή ταλέντου! Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και να ζηλέψουν παρά μόνο τις δικές τους «κακές συνήθειες». Θα κλείσω με τα λόγια ενός CEO μιας Βρετανικής startup (το όνομα του οποίου δεν θα αποκαλύψω) ότι: «Οι Έλληνες είναι το φθηνότερο IQ του πλανήτη»…»

Το γεγονός της υψηλής εκτίμησης που έχουν στο εξωτερικό για το ελληνικό IQ φαίνεται και από τα πολύ καλά σχόλια που εμπεριέχει το χρονικό και το προφίλ της εταιρείας που μας έστειλε η καναδική πλέον διοίκησή της.

«Η Intrideo είναι μια εταιρεία που εδρεύει στον Καναδά. Την ίδρυσε ο Βασίλης Δήμτσας μαζί με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Κωνσταντίνο Βαλαή. Αυτή η ομάδα των τριών Ελλήνων ιδρυτών μπήκε σε ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών μηνών αναβάθμισης που είναι υπό την αιγίδα του Κέντρου Αναβάθμισης του Βορειοδυτικού Οντάριο στον Καναδά.

Τότε έλαβαν την πρώτη επιχορήγηση και η Intrideo ξεκίνησε την παρουσία της στον Καναδά. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το αρχικό προϊόν επανακαθορίστηκε, μετονομάστηκε και άλλαξε η επωνυμία από Socy σε Intrideo.

Με την αποκλειστική στόχευση στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, η εταιρεία έλαβε περαιτέρω επιδότηση από Καναδούς επενδυτές.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Άντριου Καλντερόν προστέθηκε στην ομάδα, αρχικά ως διευθυντής επιχειρήσεων και μετά ως επικεφαλής επιχειρήσεων.

Ο Βασίλης Δήμτσας έχοντας την εμπειρία ενός εμπόρου με λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο και την γνώση της ανάπτυξης επιχειρήσεων και του franchising, ήταν εξοικειωμένος με την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην διαδικασία των προσλήψεων, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Το Intrideo είναι ένα εργαλείο που κάνει το λεγόμενο pre-screening και συνδυάζει διάφορα εργαλεία μεταξύ των οποίων ένα βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων και με ένα κλικ εκτίμηση προσωπικότητας, προκειμένου να καθορίσει την γραμμή ανάμεσα στους υποψήφιους και σε όσους έχουν στείλει βιογραφικό, ενώ παράλληλα βοηθά τις εταιρείες να «χτίσουν» μια «dream team» καθώς εξασφαλίζει πως η κάθε πρόσληψη θα ταιριάξει απόλυτα.

Επί της ουσίας με αυτό το εργαλείο οι εργοδότες πριν από κάθε συνέντευξη μπορούν να διασφαλίσουν πως οι υποψήφιοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και ικανότητες επικοινωνίας καθώς και ότι ταιριάζουν με την ομάδα.

Από τον καιρό της έναρξης μέχρι τον Μάιο του 2018, ο Βασίλης Δήμτσας διοικούσε την εταιρεία ως CEO.

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια η Intrideo αναπτύχθηκε από μια νεαρή startup εταιρεία στο επίπεδο μιας πλήρους ανεπτυγμένης εταιρείας αξιοποιώντας την πρώτη επένδυση από δύο Καναδικά funds μαζί με δύο επιπλέον.

Με δεδομένους τους βαθμούς ανάπτυξης και την εστίαση στην Βόρεια Αμερική, οι πρώτοι επενδυτές αποφάσισαν να αγοράσουν τα μερίδια των ελλήνων ιδρυτών και πλέον η Intrideo είναι υπό πλήρες Καναδικό management».

Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για ένα επιτυχημένο business story που όμως πίσω από αυτό υπάρχουν μερικά από τα απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας στις ημέρες μας. Η καινοτομία, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και φυσικά η επιμονή ακόμα και στα δύσκολα.

Ο Βασίλης Δήμτσας έχει ιστορικό που δείχνει έναν άνθρωπο που ξέρει που πατάει και αν μη τι άλλο έχει αντίληψη του κόσμου γύρω του. Μια αντίληψη που του δίνει την δυνατότητα να κοιτάζει πίσω του και αν και νέος ακόμα, να έχει ένα βαρύ βιογραφικό με επιτυχίες.

Γεννήθηκε το 1980 στη Λάρισα και έχει μια κορούλα 4 ετών και ένα νεογέννητο αγοράκι. Είναι εξωστρεφής σας άνθρωπος και έχει μεγάλη θέληση για γνώση. Ως γνωστών η γνώση είναι δύναμη…

Σπούδασε χρυσοχοΐα αν και δεν την εξάσκησε ποτέ. Από το 2005 μέχρι το 2015 ασχολήθηκε με λιανική και χονδρική πώληση καλλυντικών. Το 2008 και όντας μόλις 27 ετών ξεκίνησε την δική του εταιρεία που είχε να κάνει με καλλυντικά από φυτά.

Η επιτυχία της «By Nature» ήταν τέτοια που γρήγορα υπήρχαν 9 μαγαζιά franchise σε όλη την Ελλάδα και συνεργασίες σε χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος κ.α.

Το 2015 η εταιρεία πουλήθηκε σε επενδυτή και αποφάσισε να αφήσει τα καλλυντικά και να προχωρήσει σε νέο τομέα.

Από αυτή την δραστηριότητα ωστόσο απέκτησε γνώση και πείρα στο διεθνές εμπόριο, την ανάπτυξη και επέκταση, πωλήσεων και εξαγωγών, στην εισαγωγή σε αγορές και στην διοίκηση αλυσίδας franchise.

Τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησε μαζί με συνεταίρους την «One Super Market» ένα On Line Super Market.

Από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2018 ήταν στο τιμόνι της Intrideo.

Γεγονός είναι μέσα από την ιστορίες όπως του Βασίλη Δήμτσα γίνεται κατανοητό πως το «επιχειρείν» είναι στο αίμα των Ελλήνων όπου να βρεθούν και συνήθως στέφεται από επιτυχία.