Τα ελληνικά μακαρόνια που «λιγουρεύτηκαν» οι Ιταλοί

Τα ελληνικά μακαρόνια που «λιγουρεύτηκαν» οι Ιταλοί

Εξαγοράστηκε για 10.000 δραχμές αλλά η... απογείωση δεν άργησε να έρθει!

Μπορεί ως Έλληνες να θεωρούμε ως εθνικό μας φαγητό τη φασολάδα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν, ότι είμαστε μάλλον... μακαρονάδες, με την κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση να παραμένει σταθερά στα περίπου 8,5 κιλά, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 2η θέση της λίστας των χωρών με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις ζυμαρικών, πίσω από την Ιταλία, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση του εθνικού της προϊόντος προσεγγίζει τα περίπου 25 κιλά ετησίως.

Στη χώρα μας πάντως η λατρεία για το ιταλικό εθνικό φαγητό δεν βασίζεται στις εισαγωγές από τη γειτονική μας χώρα, καθώς προτιμάμε τα ζυμαρικά που παράγονται στην Ελλάδα και από εγχώριες εταιρείες, οι οποίες καταλαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος» στην εσωτερική αγορά και όχι μόνο, αφού ένα ποσοστό της τάξης του 20%-30% της παραγωγής τους εξάγεται. Κυρίαρχη εταιρεία στην αγορά ζυμαρικών, όχι σήμερα, αλλά από τότε που ιδρύθηκε, αναδυκνείεται η MISKO ή ΜΙΣΚΟ όπως ήταν η αρχική της επωνυμία, έχοντας ως μεγάλο ανταγωνιστή την έτερη ελληνική εταιρεία Melissa.

Ο καλόγερος Ακάκιος και τα μακαρόνια της ΜΙΣΚΟ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 έκανε την εμφάνισή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εποχής μία διαφήμιση με σλόγκαν «Ακάκιε, τα μακαρόνια να είναι Μίσκο», η οποία αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη ίσως διαφήμιση προϊόντος στην Ελλάδα. Τα μακαρόνια MISKO υπήρξαν για πολλά χρόνια άρρηκτα συνδεδεμένα με τον Ακάκιο, τον καλόγερο που ξεκινούσε με το γαϊδουράκι του για τα ψώνια της μονής, όταν ο ηγούμενος του μοναστηριού του υπενθύμισε την μάρκα των μακαρονιών. Ο Ακάκιος 60 και πλέον χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αλλά εξακολουθεί να κοσμεί όλες τις συσκευασίες των προϊόντων της εταιρείας.

Η ιστορία της ΜΙΣΚΟ, όπως ήταν η αρχική της επωνυμία, πριν εξευρωπαϊστεί, ξεκινάει πριν από 94 χρόνια, όταν ο πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία Φώτης Μιχαηλίδης συνεταιρίστηκε με τον εβραϊκής καταγωγής Έλληνα από τα Χανιά Μίνωα Σ. Κωνσταντίνη. Μάλιστα, λέγεται ότι η εταιρεία οφείλει το όνομά της στα αρχικά των επωνύμων των δύο ιδρυτών της, Μιχαηλίδης-Κωνστανίνης, ωστόσο η επικρατέστερη άποψη είναι, ότι προέρχεται αποκλειστικά από τα αρχικά του ονοματεπώνυμου του Κωνσταντίνη, με το Σ στη μέση να προέρχεται από το όνομα του πατέρα του.

Άλλωστε, μπορεί ο Μιχαηλίδης να ήξερε την τέχνη διατηρώντας βιοτεχνία παραγωγής ζυμαρικών στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, ωστόσο ο Κωνσταντίνης ήταν αυτός που έβαλε τα κεφάλαια για την ίδρυση της εταιρείας και την κατασκευή του δικού της εργοστασίου ζυμαρικών στη συμβολή των οδών Φωκίωνος και Ναυπάκτου στον Πειραιά. Το εργοστάσιο εγκαινιάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1925 και ήταν το πρώτο αυτού του είδους στα Βαλκάνια, δεδομένου ότι ο Κωνσταντίνης έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση του προσωπικού και στη χρησιμοποίηση των καλύτερων μηχανημάτων της εποχής.

Με κινητήρια δύναμη τις ιδιόκτητες ντιζελομηχανές 100 ίππων, που είχαν μίνιμουμ δυνατότητα παραγωγής 10.000-15.000 κιλών την ημέρα με δυνατότητα διπλασιασμού της παραγωγής, η ΜΙΣΚΟ όχι μόνο συνέβαλε στο να σταματήσουν οι εισαγωγές ζυμαρικών από το εξωτερικό, αλλά πλέον γινόταν εξαγωγές σε αγορές, που μέχρι τότε κατείχαν οι Ιταλοί. Ιταλοί είχαν διοριστεί άλλωστε στις ανώτερες θέσεις της εταιρείας, προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία στο προσωπικό, που έφθανε τα 300 άτομα. Την διεύθυνση του εργοστασίου ανέλαβε ο Μάριος Μιχαηλίδης, γιος του συνιδιοκτήτη της ΜΙΣΚΟ, η οποία πολύ σύντομα βρέθηκε και διατηρήθηκε στην κορυφή, μέχρι το 1945, οπότε υπό το βάρος των επιπτώσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρεοκόπησε.

Η «αναγέννηση» της μετά τη χρεοκοπία του 1945

Την ίδια περίοδο, ο Ηπειρώτης Ελευθέριος Μαντζίκας συνεταιρίστηκε με τον πρόσφυγα από τη Μέση Ανατολή Εμμανουήλ Παπαναστασίου, ο οποίος εργάστηκε στα παιδικά του χρόνια σε βιοτεχνίες ζυμαρικών και με τον οποίο δημιούργησαν τη βιοτεχνία ζυμαρικών «Ρεκόρ» στην λεωφόρο Ηρακλείου 73 στην Αθήνα. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1953 η «Ρεκόρ» συγχωνεύεται με τη βιοτεχνία ζυμαρικών «Θρίαμβος» της οικογενείας Θεοδωράκη και από κοινού οι τρεις επιχειρηματίες αποκτούν τη βιομηχανία Παπαχρυσάνθου Α.Ε. στην Πάτρα.

Αμέσως μετά και οι τέσσερις επιχειρηματίες δαπανώντας 10.000 δραχμές της εποχής εκείνης, εξαγόρασαν τη ΜΙΣΚΟ, η παραγωγή της οποίας μεταφέρθηκε από τον Πειραιά στην Πάτρα. Φήμες της εποχής αναφέρουν, ότι όταν το 1955 ο Μαντζίκας επισκέφθηκε την περιοχή των Μετεώρων για προσκύνημα, είδε τον ηγούμενο ενός μοναστηριού, ο οποίος απευθυνόμενος σε έναν καλόγηρο που ξεκινούσε με το γαϊδουράκι του να πάει για τα ψώνια της μονής, του φώναξε «Ακάκιε, τα μακαρόνια να είναι Μίσκο». Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της γνωστής διαφήμισης η οποία πρωταγωνιστεί επί πέντε δεκαετίες.

Η «απογείωση» της εταιρείας δεν άργησε να έρθει και συγχρόνως η αναγνώρισή της από την υπόλοιπη αγορά, ώστε δικαιολογημένα να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζυμαρικών της Ευρώπης. Αυτό τράβηξε το ενδιαφέρον της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών στον κόσμο, της Ιταλικής Barilla, προϊόντα της οποίας -όπως οι σάλτσες- διακινούσε μέσω του δικτύου της στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια η ΜΙΣΚΟ και η οποία κατέθεσε στους τέσσερις συνεταίρους μία άκρως δελεαστική πρόταση εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας.

Στην κορυφή των πωλήσεων παρά τον έντονο ανταγωνισμό

Η MISKO και υπό την θυγατρική της ιταλικής εταιρείας, Barilla Hellas, έχει καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή των πωλήσεων στην Ελληνική αγορά, παρά τον έντονο ανταγωνισμό από την έτερη ελληνική εταιρεία ζυμαρικών Melissa, αλλά και τις ιδιωτικές ετικέτες που άρχισαν να αναπτύσσονται έντονα την τελευταία 20ετία. Σε αυτό συνέβαλε και το πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ της Barilla τα τελευταία 20 χρόνια στη MISKO, η οποία απέκτησε το 2000 μία καινούργια βιομηχανική μονάδα στη Θήβα της Βοιωτίας, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 55.000 τόνους ζυμαρικών ετησίως.

Το 2015 δε κατασκευάστηκε στο Βόλο από την ιταλική εταιρεία ο Μύλος αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα κατά 33% και πλέον μπορεί να παράγει περίπου 63.000 τόνους σιμιγδάλι από 48.000 τόνους που ήταν μέχρι τότε. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί στις δύο εγκαταστάσεις 200 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα στηρίζει την ελληνική αγροτική παραγωγή συνεργαζόμενη με περισσότερους από 5.000 Έλληνες παραγωγούς. Τα ζυμαρικά της συνεχίζουν να φτιάχνονται αποκλειστικά από επιλεγμένο σιτάρι υψηλής ποιότητας, που προέρχεται από 260.000 στρέμματα Ελλήνων παραγωγών, με τους οποίους έχει μακροχρόνια συνεργασία.

Σύμφωνα με έρευνα στον κλάδο ζυμαρικών, η Barilla Hellas κατέχει συνολικό μερίδιο αγοράς 42%, ακολουθούμενη από την Melissa με μερίδιο αγοράς 35%, ενώ το υπόλοιπο 23% μοιράζονται οι ιδιωτικές ετικέτες.

19
σχόλια
 1. avatar Γνωστής

  Προτιμήστε τα ζυμαρικα απο εργαστήρια οπως του Σπανελη στα Γιάννενα και τα Ηλις απο την Ζαχάρω Ηλείας. Επίσης, τα φλομαρια της Λήμνου ειναι εξαιρετικά.
  Ο λογος ειναι η αποντομωση και η γρηγορη αποξήρανση που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες ωστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής ανάγκη προϊόν.
  Οι εταιριες πρεπει να αγοραζουν μεγάλες ποσότητες σιμιγδαλιου απο τους Ελληνικες αλευροβιομηχανίες που και αυτες αγοραζουν στάρια οσο πιο φθηνα βρουν στα Βαλκάνια, και Ουκρανία.
  Μακριά απο τα ζυμαρικα με αυγά και χρώματα.

 2. avatar ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΙΡΑ

  ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ ΑΒΕΖ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ.

 3. avatar Γωγω

  Τα πιο νόστιμα είναι τα τετράγωνο της ΜΑΚΒΕΛ

 4. avatar Πάνος Βήτα

  Παρόλο που στο ίδιο εργοστάσιο βγαίνουν και τα barilla γιατί έχουν τόση διαφορά ποιότητας? Και το κυριότερο γιατί στη Γερμανία είναι φθηνότερα τα μακαρόνια από ότι στην Ελλάδα? Υπόψη είναι εισαγωγής από Ιταλία! Ψάξτε για χειροποίητα ή ακόμη καλύτερα πως να φτιάξετε μόνοι σας θα εκπλαγητε!!!

 5. avatar Κωνσταντίνος

  Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να μην αγοράζουμε ξένα προϊόντα, ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΎΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΑ ΔΙΑΦΙΡΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΟΠΩΣ ΓΑΛΛΙΚΆ ΑΜΆΞΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΈΝΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΕΝΩ κλπ.
  Ειναι δύσκολο λίγο γιατί τα Ελληνικά προϊόντα είναι ακριβά, και οι Έλληνες παραγωγοί τα πωλούν 2-3 φορές ακριβότερα από ότι τα δίνουν σε εταιρίες.

 6. avatar Φανης

  Όλοι εσείς που λέτε για τα κέρδη που βγαίνουν εξω, έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να φταίνε οι κυβερνήσεις της χώρας μας με την απίστευτη φορολογία που έχουμε. Αν τα κέρδη ήταν δικά σας θα προτιμούσατε να τα δίνετε στο κράτος που δε δίνει τίποτα πίσω η να είχατε βγάλει τα κέρδη σας έξω και να είχατε μεγαλύτερα κέρδη. Όπως και να έχει η φορολογική πολιτική και οι βολευτες μας φταίνε, όταν το καταλάβουμε αυτό μπορεί να κάνουμε και καλύτερη κριτική και σχόλια

  1. avatar ΚώσταςΠ

   Ειδαμε και οταν δεν είχαμε υψηλή φορολογια που πήγαιναν το λεφτά....

 7. avatar Μιχαηλ 67

  Καλημερα σε ολους.
  Για αυτο δεν τρωγονται πια.
  Εχουν χασει την νοστιμια τους εδω και πολυ καιρο.
  Κανω στροφη στα μελισσα.

  1. avatar ΣΠΥΡΟΣ

   ΤΑ.ΜΙΣΚΟ.

 8. avatar Riu Plaza Berlin | RIU Hotels & Resorts

  - forums - craigslist

 9. avatar ΒΑΓΓΕΛΗΣ

  ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΚΡΙΝΙΑ. ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΝΙΑΣΟΥΜΕ;ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ (ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ)ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ,ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ.ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!!.ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ.ΗΡΩΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.
  ΑΣΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.

  1. avatar Τινα

   Έχεις δίκιο.

 10. avatar G

  Συμπέρασμα είναι οτι δίνει δουλειά σε αρκετους ανθρώπους δηλαδη εργαζόμενους και παραγωγούς αλλά Ελληνική δεν είναι.
  Η Μελισσα αν ειναι Ελληνική 100% χρειάζεται στήριξη.

 11. avatar Σου.στερ.

  Υπαρχει κατι πολυ χειροτερο απ το να βγαζουν εξω τα κερδη:ειναι το να βγαζουν εξω τις ημερησιες εισπραξεις τους. Εδω μεσα πουλανε οτι πουλανε λιανικα η χονδρικα και οι εισπραξεις τους πανε κατευθειαν εξω. Αυτο κανουν οι πιο πολλοι ειτε φτιαχνουν μακαρονια ειτε πουλαν ειδη μπακαλικης ειτε παρεχουν κινητη τηλεφωνια. Δεν περιμενουν ουτε καν να δουν αν εχουν εστω προσωρινα κερδη. Σ αυτο εχουμε και μεις ο κοσμος ευθυνη γιατι αγοραζουμε χωρις να ψαχνουμε. Στο τελος αναρωτιομαστε γιατι οι ελληνικες τραπεζες δεν εχουν ρευστοτητα και δε δινουν δανεια.

 12. avatar Γιωργος 17

  Δεν φταίνε οι ξένοι-κουτοφραγκοι αν πιάνουν έναν έναν και ο λιγουρης - Εφιάλτης ξεπουλα, όχι κάτι Ελληνικό αλλά το μέλλον των παιδιών του για να περάσει καλά και τα παιδιά του αλλά μ'ότι περισσέψει (αν το καλοσκεφτεί).Γιατί ? Γιατί θέλει να τα παντελονιασει γρήγορα. Άρα θα μείνουμε δούλοι ως να μάθουμε να μην ρηχνουμε ο ένας τον άλλον και να καταλαβουμε ότι ο ξένος τον τόπο δεν τον πονάει ούτε τους ιθαγενείς και το μόνο που θέλει είναι σίγουρο γρήγορο χρήμα (5ετια- 10ετια) αλλά σαν αποικιοκράτης εις βάρος των ιθαγενών. Η Ελλάς είχε αποικίες αλλά ΠΧ

 13. avatar Κωνσταντινος

  Το γεγονος οτι εργαζονται 200 ατομα και καποιες εκατονταδες αγροτες δινουν τα σιτηρα τους δεν μας ενδιαφερει.παρα μονο που πανε τα καφαλαια.Γιατι οι ελληνες επιχειρηματιες που πανε τα κεφαλαια? Ασ υπηρχανε 1000 τετοιες ετερειες κι ας τα βγαζανε εξω.ετσι κι αλλιως εσυ απο αυτα δεν τρως

 14. avatar Σουλιωτης.

  Δυστυχως η καταρα της Ελλαδας ειναι να πουλα οτι ανηκει στον ιδιωτικο τομεα και ναξεπουλα οτι ανηκει στο δημοσιο. Δεν υπαρχει πια οραμα για το μελλον.

 15. avatar Giota

  Άρα μόνο ελληνικά δεν είναι,αφού όλα τα κέρδη πάνε έξω.Και για να σας προλάβω επειδή θα πειτε ότι εδώ τα φτιάχνουν.Αν δεν ήταν αυτοί θα ειχαμε μια άλλη εταιρεία που και θα τα έφτιαχνε εδώ και θα άφηνε τα κέρδη εδώ.Ωραιο το άρθρο αλλά μου την δίνει μου τονίζεται η ελληνικότητα της

  1. avatar GIORGOS

   Ναι Giota δίκιο έχεις.Ακριβώς όπως γίνεται με τη βιομηχανία αυτοκινήτων. Δεν επενδύουν ξένοι και τα κέρδη μένουν στους Ελληνες επενδυτές!!!!(Που είναι όμως δεν βλέπω!!!)

Παρακαλούμε περιμένετε ...