Αυτοί είναι οι μισθοί των Ελλήνων αξιωματικών

Αυτοί είναι οι μισθοί των Ελλήνων αξιωματικών

Αναλυτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται επιδόματα και κύριες απολαβές σε κάθε βαθμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων

Επαγγέλματα υπάρχουν λίγο πολύ όσα και οι εκφάνσεις της ζωής και όχι μόνο, προσθέτουν οι ειδικοί. Κάποια είναι πολυδιαφημισμένα γεμάτα αίγλη και πολύ καλά αμειβόμενα και κάποια το ακριβώς αντίθετο. Ένα από αυτά τα επαγγέλματα-λειτούργημα επειδή προσφέρει την προστασία στην κοινωνία ώστε να μπορεί απερίσπαστη να συνεχίζει την λειτουργία της είναι και του στρατιωτικού.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε σχετικά στο news.gr ο Επισμηναγός Δημήτρης Ρώτας που είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών που πρόσφατα εκπρόσωποί της επανασυγκρότησαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή των Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας του ΕΦΚΑ: «Ο στρατιωτικός σαν επάγγελμα είναι λειτούργημα. Αυτός που επιλέγει να γίνει στρατιωτικός το επιλέγει γιατί του αρέσει και θέλει να προσφέρει και όχι μόνο σαν δουλειά. Το διαλέγει ως τρόπο ζωής. Δεν έχει τις οικονομικές απολαβές... Υπηρετεί την πατρίδα. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κράτους ώστε να μπορεί η κοινωνία να λειτουργεί απερίσπαστη. Ο στρατιωτικός παρέχει την εξωτερική ασφάλεια ώστε στο εσωτερικό όλα να λειτουργούν και να υπάρχει ανάπτυξη».

Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης οι αμοιβές των στρατιωτικών έχουν τεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο. Οι συνδικαλιστές των στρατιωτικών έχουν πολλές αντιρρήσεις σχετικά με το μισθολόγιό τους.

Η θέση των συνδικαλιστών για το μισθολόγιο

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ δήλωσε σχετικά: «Εμείς ήμασταν εξ αρχής κάθετα αντίθετοι με το νέο μισθολόγιο γιατί για αυτά όταν πήγαν στην Βουλή και ψηφίστηκαν δεν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Αυτό το ειδικό μισθολόγιο δεν προέβλεπε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση του άλλου 50% των αναδρομικών που προβλέπει το ΣτΕ με δύο αποφάσεις ότι πρέπει να επιστραφούν στους στρατιωτικούς.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα το επίδομα παραμεθορίου δεν προβλέπεται για όσους υπηρετούν σε περιοχές που συνορεύουν με Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία. Μόνο τον Έβρο και κάποια νησιά. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα στην Σκύρο το παίρνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά όχι του Στρατού Ξηράς. Αυτά είναι παράδοξα και δεν τα έχει λύσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρά το ότι το έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το επίδομα νυχτερινής υπηρεσίας το οποίο ενώ πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/2017, έχουμε φτάσει στα μέσα του 2018 και ακόμα δεν υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση. Από ότι μαθαίνουμε δεν θα αποζημιώνονται όλες οι ώρες αλλά ένα πολύ μικρό μέρος των ωρών. Νύχτα εννοούμε από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Τα επιδόματα επικινδυνότητας έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Οι πυροτεχνουργοί θα αποζημιώνονται με 8,5 ευρώ το μήνα μεικτά. Το έχουμε αναδείξει με επιστολή μας αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση. Αυτό το μισθολόγιο έχει πολλές στρεβλώσεις.

Αυτό δε που είχαμε τονίσει ήταν ότι πλήττει κυρίως τους χαμηλόβαθμους που αποτελούν τον κύριο όγκο του στρατεύματος. Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές είναι αυτοί, που παίρνουν και τις περισσότερες μεταθέσεις, σε δύσκολες περιοχές, οι γυναίκες τους σε πολλές περιπτώσεις δεν εργάζονται. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Γι’ αυτό είχαμε πει όταν συντάσσεται ένα μισθολόγιο που θα αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να τίθεται πρώτα σε γνώση των θεσμικών οργάνων, των ομοσπονδιών και να κάτσουμε κάτω να το συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο που πραγματικά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του προσωπικού».

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία που ζητήσαμε την βοήθειά στην «χαρτογράφηση» του θέματος του μισθού των στρατιωτικών, ο πλέον πρόσφατος νόμος που διέπει το μισθολόγιο των στρατιωτικών και στα τρία όπλα, Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, είναι ο 4472/2017.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό λοιπόν, το ύψος του βασικού μισθού διαμορφώνεται πλέον βάσει της κατάταξης των στελεχών σε μισθολογικές κατηγορίες και μισθολογικά κλιμάκια σε συνάρτηση με το βαθμό, τα έτη υπηρεσίας ή τη θέση τους. Παράλληλα καταργήθηκε το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και λοιπά επιδόματα που προβλέπονταν στην παλαιότερη νομοθεσία και εισήχθησαν νέα. Ο επανακαθορισμός αφορά στις κρατήσεις υπέρ των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μετοχικά ταμεία Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας, και οικείοι ειδικοί λογαριασμοί αλληλοβοηθείας, πρόνοιας ή χρηματικής αρωγής και κλάδοι οικονομικής ενίσχυσης, νοσηλευτικά ιδρύματα μετοχικών ταμείων Στρατού και Ναυτικού).

Οι κατηγορίες

Υπάρχουν πλέον 4 κατηγορίες, με την τέταρτη να αφορά ουσιαστικά την αστυνομία και για αυτό δεν θα την εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), τους απευθείας ή με διαγωνισμό κατατασσόμενους στο Σώμα των αξιωματικών και τα κοινά Σώματα από την ονομασία τους ως αξιωματικών. Επίσης, στην εν λόγω κατηγορία εντάσσονται και οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς που μετατάσσονται στα Σώματα των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δεύτερη κατηγορία είναι για υπαξιωματικούς, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς που προέρχονται από τις σχολές Υπαξιωματικών, για τους αξιωματικούς που διέπονται από τον νόμο 649/1970 (Α΄176), για τους υπαξιωματικούς και αντίστοιχους και αξιωματικούς που προέρχονται από παραγωγικές ή μη σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην τρίτη κατηγορία είναι τα στελέχη με προέλευση από Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ), Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (Ο.Π.Υ.), Εθελοντές Μακράς Θητείας  (Ε.Μ.Θ.) και Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.).

Ο βασικός μισθός

Ο βασικός μισθός χωρίς να υπολογίζουμε τις κρατήσεις ξεκινά από τα 939 ευρώ για τα χαμηλότερα κλιμάκια και φτάνει μέχρι τα 4.200 για τα υψηλότερα. Με βάση την σχετική νομοθεσία λοιπόν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει βασικό μισθό εφόσον προέρχεται από την πρώτη κατηγορία, 4.200 ευρώ με 34 έως και 40 έτη υπηρεσίας και ο νέος μόνιμος στρατιώτης, σμηνίτης, ναύτης στο πρώτο pay check δικαιούται να λάβει 939 ευρώ. Υπενθυμίζουμε χωρίς τις κρατήσεις...

Τα επιδόματα

Πέρα από το βασικό μισθό παρέχονται και τα εξής επιδόματα και παροχές κατά μήνα: Οικογενειακή παροχή και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας. Στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αυτό το ποσό είναι της τάξης των 500 ευρώ ενώ για τον στρατιώτη, ναύτη, σμηνίτη αυτό είναι στα 105 ευρώ.

Το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά πενήντα 55 ευρώ για τα στελέχη που είναι έγγαμα χωρίς τέκνα ή έχουν τέκνα, για τα οποία, όμως, δεν καθίστανται δικαιούχοι της οικογενειακής παροχής. Για τα στελέχη που έχουν τέκνα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης οικογενειακής παροχής, το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά 115 ευρώ, ανεξάρτητα του εάν τα εν λόγω στελέχη είναι άγαμα ή τελούν σε διάσταση, διάζευξη ή χηρεία.

Η προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο σε περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο εν ενεργεία.

Σε αυτά τα ποσά προβλέπεται από τον σχετικό νόμο επίδομα θέσης ευθύνης που ορίζεται στα 550 ευρώ για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και 30 ευρώ για ένα Ταγματάρχη που είναι ο κατώτερος βαθμός που εμφανίζει ο σχετικός πίνακας του νόμου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος είναι η πραγματική άσκηση των καθηκόντων.

Επιπλέον, στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στους Νομούς Έβρου Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στους ένστολους της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένοι στη Σκύρο, χορηγείται, από την αρχή του 2017, μηνιαίο επίδομα ύψους 100 ευρώ.

Τα επιδόματα όπως των ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, θέσης ευθύνης, ειδική; αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, νυχτερινό και το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίων, δεν καταβάλλονται στους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών), στους μαθητές των σχολών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους τελούντες σε κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας, καθώς και στους έφεδρους και δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς.

Τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου όπως το πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, καταδυτικό, υποβρύχιων καταστροφέων, δυτών, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, Ε.Κ.Α.Μ., Ε.Μ.Α.Κ., Μ.Α.Τ., ανιχνευτών, εξουδετερωτών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών σκύλων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και άλλων ελέγχων, ειδική αποζημίωση πυροτεχνουργών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γραφείου λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην υπηρεσία) που παρέχονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθούν να καταβάλλονται.

Για παράδειγμα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, το πτητικό επίδομα στην Πολεμική Αεροπορία, ξεκινά από τα 2.000 ευρώ το 6μηνο και φτάνει μέχρι τα 8.500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους.

Τα παραδείγματα

Επειδή όμως με απλή παράθεση των βασικών μισθών χωρίς να παραθέτει κανείς τις κρατήσεις υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια εντύπωση για πλουσιοπάροχα αμειβόμενους στρατιωτικούς σε καιρούς χαλεπούς ας δώσουμε μερικά παραδείγματα.

Το πρώτο μας παράδειγμα έχει να κάνει με έναν Δεκανέα στον Στρατό Ξηράς και τους αντίστοιχους βαθμούς σε Αεροπορία και Ναυτικό

Με ημερομηνία κατάταξης τον περασμένο Ιούλιο και άγαμος ανήκοντας στην κατηγορία Γ’ ο βασικός του μισθός είναι 979 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 65,04 ΕΦΚΑ εργοδότη και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών 105 ευρώ. Από αυτά αφαιρούνται 108,82 της εξομάλυνσης φτάνοντας το ποσό στα 1.040,22 Από αυτά όμως του γίνονται κρατήσεις για: Φόρο, ΕΟΠΥΥ, Σύνταξη, Εισφορά Αλληλεγγύης, μέρισμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Εισφορά Αλληλεγγύης Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μέρισμα ΕΚΟΕΜΣ, ΕΛΟΑΣ(εφάπαξ) και ΕΛΧΑΟΣ, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 284,85 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως στην τσέπη του θα βάλει τελικά 755,37.

Αντίστοιχα ένας Λοχαγός, Σμηναγός, Υποπλοίαρχος ενώ ο βασικός του μισθός ανήκοντας στην κατηγορία Α' με 8 χρόνια υπηρεσίας, είναι 1.355 ευρώ και το σύνολο των αποδοχών του φτάνει στα 1.649,43, μετά τις κρατήσεις που αντιστοιχούν σε 546,95 θα βάλει στην τσέπη του 1.102,48

Τέλος ο Αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας και φυσικά ανήκοντας στην κατηγορία Α' έχουν ένα βασικό μισθό της τάξεως των 3.800 ευρώ και το σύνολο των αποδοχών τους επί αυτού με διάφορα επιδόματα όπως ευθύνης, ιδιαίτερων συνθηκών και ΕΦΚΑ εργοδότη φτάνει στα 4.613,90 ευρώ. Μετά τις κρατήσεις που αντιστοιχούν στο ποσό των 2.105,20 θα δουν στην τσέπη τους 2.508,70.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

147
σχόλια
 1. avatar Νεοφιλελεύθερος

  Αμεση απόλυση και χωρίς την παραμικρή αποζημίωση για 400 000 περίπου δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα . Κλείσιμο όλων των άχρηστων ζημιογόνων οργανισμών του δημοσίου , πλήρης ιδιωτικοποίηση (ΣΤΟ 100% ) ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΟ , ΛΙΜΑΝΙΩΝ , ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ , ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ( μιλάω φυσικά για αυτά που ανήκουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ ) , ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ( ΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ )

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ . ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ( Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ )

  ΠΛΗΡΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .

 2. avatar Αιφος

  Οταν αυτοι που την εχουν δει κρατος δεν σεβαστηκαν ποτε την (Μαμα)πατριδα αθεοι στο θρησκευμα και μησογινηδες στο φρονημα συνεδριαζοντας στη συγγρου τι περιμενετε εσεις και το χειροτερο ειναι οτι τους επιλεγουν κατι κεντρα που εξυπηρετουν μονο την ανομια και την διεστραμαρα γιατι τετοιοι τυποι δυσκολευονται να κανουν οικογενεια και ολους τους αχρηστους ως γνωστον σημερον ημερα τους κανουν πολιτικους.Με τιμη

 3. avatar Stratos

  Ολοι στον ιδιωτικο τομέα ιδρωνετε τρομερα και μονο ο στρατος καθεται, ο ιδιωτικος τομεας ειναι γεματο ρουφιανους και τεμπελοσκυλα που τα φορτωνουν στους υπολοιπους . Να δινατε και εσεις λοιπον να περασετε Ευελπιδων. Γιατι δεν το κανατε ? Και μην μου που καποιοι οτι εχουν βγαλει και αυτοι Πανεπιστημια γιατι στη πλειοψηφια τους παντα ειχαν χαμηλοτερα μορια απο την Ευελπιδων και περασατε και τουφα , ενω εκει θες δεν θες σε 4 χρονια θα βγεις .
  Υ.Γ.: ΔΕΝ ειμαι στρατιωτικος, μηχανικος αυτοκινητων ειμαι.

  1. avatar Kostas Paok

   Σιγά τους πανεπιστήμονες,τα μαχήμια του κ..ου.
   Η Ευελπίδων εάν δεν είχε σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και μισθό θα σου έλεγα εγώ πόσα μόρια θα είχε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ μόνο για το επιστημονικό της επίπεδο (το ποιο?? ΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧα).
   Καλώς είσαι μηχανικός αυτοκινήτων(δεν είναι κακό,ίσα ίσα),ασχολείσου όμως με τα καρμπιρατέρ και τις βαλβίδες και άσε την κρίση των σχολών σε αυτούς που τελειώσαν πανεπιστήμιο ή διδάσκουν σε αυτό.
   Έχουμε πάει στρατό και ξέρουμε ποιοι, πόσο και εάν δουλεύουν,και ακόμα περισσότερο πόσοι χρειάζονται βάση αυτού που προσφέρουν.
   Βολεμένοι κοιλαράδες ως επί το πλείστον που εάν τους χρειαστεί η πατρίδα (όπως λένε) οι περισσότεροι θα κλαίνε και θα τρέμουν σαν τα ψάρια όπως το 1996 με την κρίση των Ιμίων.Πήγαμε στρατό και τα είδαμε.Βεβαίως υπάρχουν και μάχιμοι αξιωματικοί και οπλίτες που είναι ικανότατοι αλλά μιλάμε για ένα 5-10% και εάν,οι οποίοι καθαρίζουν πάντα την μπουγάδα και για τους υπόλοιπους.

 4. avatar Πάνος

  Δηλαδη ρε πατριωτες ενστολοι μονο εσεις εχετε σπουδασει εχετε στομαχι παιδια οικογενεια . Εμεις δεν εχουμε στερηθει και ματωνουμε στον ιδιωτικο τομεα για 900 ευρω μετα απο 12 ωρες δουλεια και πανεπιστημιακα πτυχια .Ντροπη δηλαδη στην κατοχη του 1940 με την νοοτροπια σας αυτοι θα ειχατε γινει ταγματασφαλιτες ? Πατριωτες μου ενστολοι, στα δυσκολα ολοι μαζι θα πρεπει να βαλουμε πλατη. Μην κοιταζετε Ελληνες πατριωτες μονο την παρτη σας , αυτο ειναι προδοσια και σε βαρος καποιον ελληνων θα παρετε τα αναδρομικα σας.

  1. avatar Νικος

   Πολλα παίρνεις για να καθεσε και εσυ !!!

 5. avatar ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ + 4 ΣΠΟΥΔΕΣ + 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΦΥΡΑΜΑΤΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΜΙΣΘΟ 700 ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!!!!!

  1. avatar Νικος

   Πολλα παιρνεις για να καθεσαι στο λογιστηριο . Ελα στην οικοδομη με 500 ευρω. ολοι στον αφρο εισαστε και ολη μερα κλαιτε

  2. avatar Πάνος

   Εμεις υπηρετουμε την πατριδα και την Ελλαδα μας απο καθε γωνια της Ελλαδος και οχι απο το σπιτακι μας οπως εσεις.

   1. avatar Άλεξ

    Άσε κομάντο...και εγώ πήγα φαντάρος και έχω εικόνα. 1 στους 10 κουράζεται.

 6. avatar Νικιας

  Οι στρατοκρατες. Ειναι καλλιτεροι Ελληνες απο εμας ; Υπηρετησα την ΠΑΤΡΙΔΑ 34 μηνες, με ελιωσαν στην κυριολεξια. Οι γιοι μου υπηρετησαν την ΠΑΤΡΙΔΑ 24 μηνες ο καθ ενας. Τωρα μεταναστες λογω ανεργιας. Να εχουν και οι στρατοκρατες την ιδια μεταχειριση με ολους τους Ελληνες πολιτες.

  1. avatar Οτι ναναι

   Εσυ και τα παιδιά σου δώσατε ποτε πανελλήνιες με ατελείωτο διάβασμα για να μπείτε σε μια στρατιωτική σχολή Ανωτάτου επιπέδου με πολύ υψηλά μόρια ή μια ζωή στο φραπέ και μετά φταίνε οι άλλοι για τις επιλογές μας ? Όλοι όσοι φροντίζουν για ένα καλύτερο αύριο αγαπητέ μου κύριε δεν σας φταίνε , εσείς με απλή σκέψη βρίζετε στρατιωτικούς , γιατρούς , δικηγόρους κλπ που στη ζωή κανενός δεν δόθηκε κάτι απλά . Ο καθένας έδωσε τον αγώνα του. Ας δίνατε λοιπόν και εσείς το δικό σας και να γινόστασταν κατι απόλα αυτά απο το να βρίζετε την άτιμη κοινωνία .

 7. avatar Tomas

  Ο στρατός είναι πολύ καυτό θέμα τελικά!

 8. avatar Φούσκας

  Το Θέμα είναι οτι ο στρατός πρέπει να επιτελεί εκτός από στρατιωτικό έργο κοινωνικό σε περίοδο ειρήνης. Να μια ενδεικτική λίστα:
  -Καθαρισμός ακτών από σκουπίδια
  -Καθαρισμός δασών από σκουπίδια - προσανάματα επικίνδυνα για πυρκαγια
  -Καθαρισμός δρόμων από σκουπίδια
  -Καθαρισμός Βυθού από σκουπίδια
  -Επισκευές δρόμων
  -Καθαρισμός ρεμάτων
  -Δενδροφυτευση
  -Δημιουργια αντιπυρικών ζωνών
  -Αντιπλημμυρικά έργα
  -Περιπολία δασών για τυχόν πυρκαγιές.
  -Βαφή δημόσιων κτιρίων.
  Αυτά αμα τα έκαναν (και ας μην ήταν τέλεια) η Ελλάδα θα ήταν πολύ μπροστά και τότε θα άξιζαν και πιθανως να έπαιρναν τα διπλά από ότι τώρα. Γιατί η αξία που θα πρόσδιδαν στην Ελλάδα θα ήταν τεράστια.
  Πολλά από τα παραπάνω είναι έτσι και αλλιώς αναγκαία σε περίπτωση πολέμου.
  Και ο απλός φαντάρος θα μπορούσε να συνεισφέρει στα παραπάνω.

 9. avatar Παιδί των ΣΟΑ που άλλαξε ενιά σχολεία

  Διαβάζω για παροχές στους στρατιωτικούς σπίτια, καταστήματα, θέρετρα κ.λ.π. Όλα αυτά τα λένε όσοι δεν ξέρουν ότι όλα αυτά πληρώνονται κανονικά από τους στρατιωτικούς σε τιμές πολύ λίγο χαμηλότερες και για είδη δευτέρας ή τρίτης κατηγορίας και αφήνουν μεγάλο κέρδος στην Υπηρεσία. Ας πάνε να δούνε και τα θέρετρα με τα εστιατόρια και την κατάντια στις Στρατιωτικές Λέσχες! Να δούμε αν μπορούν να κάτσουν έστω και λίγο εκεί ... Οσο για τα δυσμενή σχόλια για στρατιωτικούς που τεμπελιάζουν: Αυτά ασφαλώς προέρχονται από εκείνους που λόγω "βύσματος" υπηρέτησαν σε τσατσουπηρεσίες που υπάρχουν για να περνάνε καλά οι "μεσάκηδες" είτε αυτοί είναι μόνιμοι είτε στρατεύσιμοι. Για να πάνε να δούνε το πως περνάνε οι "χαραμοφάηδες" στρατιωτικοί στις μονάδες εκστρατείας, στα ξιφιόπλοια και σε κάτι μονάδες της Αεροπορίας! Και τότε τα ξαναλέμε .... Τι να πούμε και για τις οικογένειες που ξεσπιτώνονται κάθε τρεις και λίγο και για τα καημένα τα παιδία τους που αλλάζουν συνέχεια σχολείο

 10. avatar Οὖτις ἐμοί γ’ ὄνομα

  Το άρθρο 22 του Συντάγματος είναι σαφέστατο: «Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας». Η αξία μιας εργασίας αποτελεί συνάρτηση τριών βασικών παραγόντων: Τι έργο επιτελεί ο εργαζόμενος, τι δυσκολίες παρουσιάζει αυτό το έργο, τι προσόντα διαθέτει ο εργαζόμενος. Μέσα στο Στρατό, με τη γενική του έννοια, υπάρχουν σχεδόν όλα τα αντικείμενα απασχολήσεως που υπάρχουν και στην κοινωνία των ιδιωτών, προσαρμοσμένα αντίστοιχα στις στρατιωτικές ανάγκες. Εδώ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Όλοι αυτοί αμείβονται με την αντίστοιχη αμοιβή; Δηλαδή ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που μπορεί να έχει παράλληλα και διοικητική ή επιτελική θέση παίρνει μισθό όσο και ένας αντίστοιχος της Πολιτικής Αεροπορίας; Αφήνω ασχολίαστο το γεγονός ότι ο ένας πετά ευθεία οριζοντία, ενώ ο άλλος εκτελεί επικίνδυνες ασκήσεις. Ο Κυβερνήτης του Πολεμικού Πλοίου όταν είναι εν πλω, παίρνει τα αντίστοιχα χρήματα με ένα εμποροπλοίαρχο; Ο Διοικητής μιας Στρατιωτικής Μονάδας πόσα παίρνει; Όσα και ο αντίστοιχος μάνατζερ; Τι να πούμε για το στρατιωτικό γιατρό και το στρατιωτικό δικαστή; Ενδεικτικά και για καθαρές αποδοχές: ο αντίστοιχος του λοχία μισθός είναι 1.920 € στη Γερμανία και 3.186 € στην Αγγλία. Οσο για τον Ταξίαρχο: Στην Γερμανία είναι 7.207 € και στην Αγγλία 9.753 € Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους!

  1. avatar Άκης

   Να συγκρίνετε τα όμοια στρατάρχα ... Νομίζετε πως αν συγκριθούν οι μισθοί γιατρών, δασκάλων ή και βιομηχανικών εργατών με τους αντίστοιχους στην Γερμανία (πχ) το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό; Αν έχεις τα κότσια κάνε την σύγκριση με έναν πχ αναπληρωτή εκπαιδευτικό που αλλάζει κάθε χρόνο σχολείο παίρνοντας πολύ λιγότερα και υπηρέτησε την πατρίδα ως έφεδρος και όχι επ' αμοιβή

   1. avatar Stratos

    Ο οποιος 6 μηνες το χρονο τα ξυνει και τους υπολοιπους απεργει ... τεραστια κουραση ... να σας φερω στο συνεργειο ολους να δω ποσο αντεχετε ολη μερα στα γρασα και στην ορθοστασια

 11. avatar Δον κορλεονε

  Καλα 900 με δικος σας σουπερμαρκετ που ψωνιζετε αφορολογητα βενζινες παχιες αδειες επιδοματα ενα σωρο ελα πουλακι μου για 400 να δουλευεις απο της 5 το πρωι μεχρι της 10 το βραδυ

 12. avatar Δον κορλεονε

  Φαγωθειτε εσεις γιατι αν σας δωσουν 50 ευρω αυξηση το βουλωνετε. Αφηστε τους να κυβερνησουν να μας λιωσουν.σε λιγο που δεν θα εχετε σαλιο απλα θα ψαχνετε την πρωτη ταρατσα γιατι δεν θα χει μεινει τσιπα μεσα σας. Ειναι γραφτο τελικα ολες οι γενιες να γνωρισουν τον κουμουνισμο και να καταστραφουν.

 13. avatar Ειστε προβατα και γιδοβοσκοι

  Όλοι εσείς που λέτε χαραμοφάηδες τους στρατιωτικούς και καλα αμειβόμενους γιατί δεν πήγατε στον στρατό μόνιμοι όταν παρακαλούσαν?/????εεεεεεε???? Στα λόγια καλοί είστε όλοι. Μπεεεεεεεεεεεεε . Πρόβατα μια ζωή

 14. avatar Αλήθεια!!

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!
  Τι να γράψω.....ολόκληρη έκθεση πρεπει να κάτσω να γράψω!!!
  Ελλάδα! Ελλάδα!! Ελλάδα!!
  Όμορφη χώρα με έξυπνους ανθρώπους χωρίς συστημα και αξιοκρατία!!
  Λυπαμε αλλά νιώθω οτι ζω σε χώρα τρίτο κοσμική!!!
  Λυπαμε γιατί εδώ γεννήθηκαν οι γονεις μας , εδώ εμείς τα παιδιά....
  αλλά θα γράψω ενα στίχο τραγουδιού που με εκφράζει
  " σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος....."
  Δυστυχώς δεν υπάρχει σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων!! Έτσι πατάει ο ένας το σβέρκο του αλλου!
  Επίσης συμφωνώ μονο στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν σκληρά..Αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει μονιμότητα στο δημόσιο γιατί?
  Οποίος δεν δουλεύει να τον διώχνουν ή να φεύγει. τον πληρώνουμε όλοι εμείς και πόσα αλλά δεν φανταζόμαστε οτι πληρώνουμε...όπως για παράδειγμα υπαλλήλους που δεν πατανε στην υπηρεσία τους αλλά ο μισθός τους κανονικά μπαίνει στο λογαριασμό τους !!!ξέρετε γιατί ? Γιατί ειναι κοματοσκυλα !!!!

  1. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ….ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ.

   ΜΠΡΑΒΟ ΓΝΗΣΙΕ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΞΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ...ΠΑΡΑΧΩΜΕΝΟΣ.
   ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΗΡΘΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟ ΜΟΥ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ.

 15. avatar PE0C

  "Ακαδημαικοι" : Ειδικη και πολυ ψαγμενη κατηγορια πλασματων χαμηλης αυτοεκτιμησης. Απο μικροι μαλον πασχοντας απο τον ανωτερω συνδρομο, αναριχηθηκαν με γλωσσα και με νυχια στην κορυφη της διδακτορικης πυραμοειδους βαθμιδας. Αυτο τους κανει να νοιωθουν ασφαλεις εκει στα ψηλα. Ετσι νομιζουν. Εχουν γινει ανωτερα πλασματα. Οσο για δασκαλους, καθηγηταραδες και αλλους ειδημονες επαγγελματιες της γνωσης, τι να πω. Θα μαγαρισω το στομα μου με [...]. Δεν γνωριζω κανενα νοημον πλασμα της πλασης που να μην περνα ΟΛΗ τη γνωση στα κοπελια του.
  Μονο το ανθρωπινο ΖΩΟΝ το κανει αυτο. Μετα μιλανε για εξελιξη τοτ ειδους.
  Ενα χοιροτροφειο ειναι ο πλανητης ΓΗ για τα ανθρωπινα ζωα τα οποια καυχουνται οτι κατεχουν τεχνες και γνωση...μπλα..μπλα..
  Και στην κορυφη αυτοι οι [...] των βιομηχανων.
  Αναδημαικοι, ερευνητες, λογης λογης κατεργαρεοι στην ΑΓΟΡΑ τση γνωσης.
  Αυτη τη Γνωση που εγω και οι συναφεις μου δε θα δουμε ΠΟΤΕ στο τραπεζι μας. Πεινασμενοι θα φυγουμε. Και πικραμενοι.
  Γιατι απο οτι αληθινα καινοτομικο ανακαλυφθει απο καποιον ερευνητη, στη δικια μου ζωη θα φερει μονο πικρα και καταπιεση. Καμια καινοτομια δε μπαινει στο σπιτι του ανθρωπακου.
  Ολες πωλουνται σε στρατους, βιομηχανους, τραπεζιτες, φαρμακευτικες...
  ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΛΕΩ? ΣΑΣ ΕΧΩ ΣΙΧΑΘΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΝΗΘΩ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ (κατ'εμε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΜΟΥ.
  *Παρεπιπτοντως, μου αρεσει πολυ "το πανεπιστημιο των φτωχων"

 16. avatar Αμυνα

  Η άμυνα του οργανισμού είναι να μας ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ όλους .
  Εάν ο οργανισμός επιτίθεται στην άμυνα του και αντίστροφα τότε με λίγα λόγια είμαστε αρρωστοι.
  Αυτό που λείπει από όλο το σύνολο είναι αυτοκριτική και όχι κριτική (ΦΑΡΜΑΚΟ)και ο ρόλος μες στην κοινωνία.
  Πρέπει να φύγουμε από τα κατάλοιπα των παλιών γενιών και να πάμε μπροστά βοηθώντας ο ένας τον άλλον να βρούμε το δίκιο.
  Τέλος πάντων ειναι πολλά

 17. avatar ΣΟΝΑΠ

  ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΜΟΙΛΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙ - ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ-,
  ΠΑΙΡΝΟΥΝ 9 ΜΗΝΕΣ ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΞΕΡETE. ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣ;

  1. avatar Stratos

   Αυτοι δεν πληρωνουν φορους ή απαλασονται ?

  2. avatar Μαρια123

   Ολοι οι δημοσιοι υπάλληλοι το παίρνουν.. Τα λεφτα απ τις περικοπες ολων των μονιμων ποιος τα τρωει; αναρωτησου αυτο.. Μην πεφτεις στην λουπα τους.. Ολοι χαμενοι ειμαστε.. Αριστερα κ καλα ποτε..

  3. avatar Mitsos

   Δεν μιλάμε για διακοπες σε παραθαλασσια καταλλύματα, που με 15 ευρώ κανουν το τραπεζι σε όλο το σόι (γιατί κουβαλάνε όλο το σόι) και έχουν τα φανταρακια να τους αξυπηρετούν σαν σκλαβάκια. Βέβαια και θα τρέξουν πρώτοι σε μία κρίση αν θα γίνει, αλλά δεν βλέπω να γίνεται ποτέ. Τρώμε όπως πάντα τη σφαλιάρα μας,από όλους τους γείτωνες, λέμε κι ευχαριστώ και τρέχα κορόιδο Έλληνα να πληρώνεις αυτους και τα εξοπληστικά δάνεια που σε φορτώνουν.

   1. avatar Τανιδου

    Απορώ με το σκεπτικό μερικών που τα βάζουν με τους στρατιωτικους που ο μισθός τους είναι πολύ χαμηλός Ας σκεφτούμε ότι με τα λίγα που παίρνουν πρέπει να πληρώνουν και τα νοικια γιατί κάθε τόσο και μετάθεση Και απαντήστε με όλοι εσείς που λέτε πολλά πόσο κοστίζει η ζωή του κάθε παλικαριού 9 ευρώ στους πηροτεχνουργους κάθε μέρα παίζουν την ζωή τους κορώνα γραμα

    1. avatar Άλεξ

     Πυροτεχνουργός είναι στα Ελληνικά και δεν παίζει κάθε μέρα τη ζωή του κορώνα γράμματα. Πιθανότερο το "πάμε στοίχημα". Δεν υπηρετεί στο Αφγανιστάν.

 18. avatar Μίμης

  Οι καραβανάδες ολη μέρα κάθονται και ξυνονται συζητωντας για ταβέρνες,παίζοντας στοίχημα και σχολιάζοντας τις νεαρές που είδαν ερχόμενοι στην υπηρεσία απ το σπιτι τους, στο οποίο θα επιστρέψουν μετα απο ολιγοωρη απουσία. Κόβουν τις συντάξεις απ τους γέρους του ΙΚΑ, για να πληρώνουν αυτούς τους παράφρονες ψηφοφόρους του Καμένου.

  1. avatar ΝΙΚΟΣ

   οι στρατιωτικοι το αξιζουν κ με το παραπανω γιατι αυτοι θα βγαλουν πρωτοι τα καστανα από την φωτια αλλα καποιοι αστυνομικοι όχι ολοι φυσικα εχουν αναγαγει την τεμπελιά σε επιστημη,τους καλεις για να σε βοηθησουν κ 3ερχονται μολις σταματησει το ξυσιμο.αυτοι πρεπει να ενταχθουν σε γραφιάδες του δημοσιου κ όχι στα σωματα ασφαλειας αφου το μονο που προσφερουν είναι η ανασφαλεια

  2. avatar Μπετυ

   Να τα κόψουμε στους καραβαναδες και να τα δώσουν σε Καρανικες..αυτοί θέλουμε να μας κυβερνησουν

   1. avatar Αναστασης

    1974ταφανταρια 15 ημέρες μέσα στα άρματα θεονειστικοι και τα άρματα να δουλεύουν μέρα νύχτα
    καιοιγαλοναδες μέσα στη σκηνή
    Τρωγαν καιπιναν.μονο όταν ήρθε
    ό( μπονανος)αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τούς είδαμε.

 19. avatar Αχιλλεας

  Αλλοι τα φαγαν αν ολοι οι πολιτικοι κ εργολαβοιτων τελεφτεων 40 χρωνον χαρισουν της περιουσιες τους ξεχρεοασαμε κ περισευουν

 20. avatar decadence

  Η χώρα έχει χρεωκοπήσει πάμπολλες φορές και μυαλό δέν βάζει. Διορισμοί και ψηφαλάκια. Αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι που πληρώνουμε αυτό το διογκωμένο Δημόσιο τί φταίμε;
  Δέν θα έπρεπε να προχωρήσει την μεταρρύθμιση στον Δημόσιο Τομέα; να καταργήσει φορείς να απομακρύνει όσους είναι υπεράριθμοι σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου και ευρλύτερου Δημοσιου τομέα οι οποίοι δέν χρειάζονται; Η δήθεν αξιολόγηση είναι μια παπαριά κόρακας κοράκου μάτι δέν βγάζει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...