Αυτοί είναι οι μισθοί των Ελλήνων αξιωματικών

Αυτοί είναι οι μισθοί των Ελλήνων αξιωματικών

Αναλυτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται επιδόματα και κύριες απολαβές σε κάθε βαθμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων

Επαγγέλματα υπάρχουν λίγο πολύ όσα και οι εκφάνσεις της ζωής και όχι μόνο, προσθέτουν οι ειδικοί. Κάποια είναι πολυδιαφημισμένα γεμάτα αίγλη και πολύ καλά αμειβόμενα και κάποια το ακριβώς αντίθετο. Ένα από αυτά τα επαγγέλματα-λειτούργημα επειδή προσφέρει την προστασία στην κοινωνία ώστε να μπορεί απερίσπαστη να συνεχίζει την λειτουργία της είναι και του στρατιωτικού.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε σχετικά στο news.gr ο Επισμηναγός Δημήτρης Ρώτας που είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών που πρόσφατα εκπρόσωποί της επανασυγκρότησαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή των Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας του ΕΦΚΑ: «Ο στρατιωτικός σαν επάγγελμα είναι λειτούργημα. Αυτός που επιλέγει να γίνει στρατιωτικός το επιλέγει γιατί του αρέσει και θέλει να προσφέρει και όχι μόνο σαν δουλειά. Το διαλέγει ως τρόπο ζωής. Δεν έχει τις οικονομικές απολαβές... Υπηρετεί την πατρίδα. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κράτους ώστε να μπορεί η κοινωνία να λειτουργεί απερίσπαστη. Ο στρατιωτικός παρέχει την εξωτερική ασφάλεια ώστε στο εσωτερικό όλα να λειτουργούν και να υπάρχει ανάπτυξη».

Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης οι αμοιβές των στρατιωτικών έχουν τεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο. Οι συνδικαλιστές των στρατιωτικών έχουν πολλές αντιρρήσεις σχετικά με το μισθολόγιό τους.

Η θέση των συνδικαλιστών για το μισθολόγιο

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ δήλωσε σχετικά: «Εμείς ήμασταν εξ αρχής κάθετα αντίθετοι με το νέο μισθολόγιο γιατί για αυτά όταν πήγαν στην Βουλή και ψηφίστηκαν δεν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Αυτό το ειδικό μισθολόγιο δεν προέβλεπε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση του άλλου 50% των αναδρομικών που προβλέπει το ΣτΕ με δύο αποφάσεις ότι πρέπει να επιστραφούν στους στρατιωτικούς.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα το επίδομα παραμεθορίου δεν προβλέπεται για όσους υπηρετούν σε περιοχές που συνορεύουν με Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία. Μόνο τον Έβρο και κάποια νησιά. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα στην Σκύρο το παίρνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά όχι του Στρατού Ξηράς. Αυτά είναι παράδοξα και δεν τα έχει λύσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρά το ότι το έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το επίδομα νυχτερινής υπηρεσίας το οποίο ενώ πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/2017, έχουμε φτάσει στα μέσα του 2018 και ακόμα δεν υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση. Από ότι μαθαίνουμε δεν θα αποζημιώνονται όλες οι ώρες αλλά ένα πολύ μικρό μέρος των ωρών. Νύχτα εννοούμε από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Τα επιδόματα επικινδυνότητας έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Οι πυροτεχνουργοί θα αποζημιώνονται με 8,5 ευρώ το μήνα μεικτά. Το έχουμε αναδείξει με επιστολή μας αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση. Αυτό το μισθολόγιο έχει πολλές στρεβλώσεις.

Αυτό δε που είχαμε τονίσει ήταν ότι πλήττει κυρίως τους χαμηλόβαθμους που αποτελούν τον κύριο όγκο του στρατεύματος. Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές είναι αυτοί, που παίρνουν και τις περισσότερες μεταθέσεις, σε δύσκολες περιοχές, οι γυναίκες τους σε πολλές περιπτώσεις δεν εργάζονται. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Γι’ αυτό είχαμε πει όταν συντάσσεται ένα μισθολόγιο που θα αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να τίθεται πρώτα σε γνώση των θεσμικών οργάνων, των ομοσπονδιών και να κάτσουμε κάτω να το συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο που πραγματικά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του προσωπικού».

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία που ζητήσαμε την βοήθειά στην «χαρτογράφηση» του θέματος του μισθού των στρατιωτικών, ο πλέον πρόσφατος νόμος που διέπει το μισθολόγιο των στρατιωτικών και στα τρία όπλα, Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, είναι ο 4472/2017.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό λοιπόν, το ύψος του βασικού μισθού διαμορφώνεται πλέον βάσει της κατάταξης των στελεχών σε μισθολογικές κατηγορίες και μισθολογικά κλιμάκια σε συνάρτηση με το βαθμό, τα έτη υπηρεσίας ή τη θέση τους. Παράλληλα καταργήθηκε το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και λοιπά επιδόματα που προβλέπονταν στην παλαιότερη νομοθεσία και εισήχθησαν νέα. Ο επανακαθορισμός αφορά στις κρατήσεις υπέρ των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μετοχικά ταμεία Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας, και οικείοι ειδικοί λογαριασμοί αλληλοβοηθείας, πρόνοιας ή χρηματικής αρωγής και κλάδοι οικονομικής ενίσχυσης, νοσηλευτικά ιδρύματα μετοχικών ταμείων Στρατού και Ναυτικού).

Οι κατηγορίες

Υπάρχουν πλέον 4 κατηγορίες, με την τέταρτη να αφορά ουσιαστικά την αστυνομία και για αυτό δεν θα την εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), τους απευθείας ή με διαγωνισμό κατατασσόμενους στο Σώμα των αξιωματικών και τα κοινά Σώματα από την ονομασία τους ως αξιωματικών. Επίσης, στην εν λόγω κατηγορία εντάσσονται και οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς που μετατάσσονται στα Σώματα των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δεύτερη κατηγορία είναι για υπαξιωματικούς, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς που προέρχονται από τις σχολές Υπαξιωματικών, για τους αξιωματικούς που διέπονται από τον νόμο 649/1970 (Α΄176), για τους υπαξιωματικούς και αντίστοιχους και αξιωματικούς που προέρχονται από παραγωγικές ή μη σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην τρίτη κατηγορία είναι τα στελέχη με προέλευση από Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ), Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (Ο.Π.Υ.), Εθελοντές Μακράς Θητείας  (Ε.Μ.Θ.) και Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.).

Ο βασικός μισθός

Ο βασικός μισθός χωρίς να υπολογίζουμε τις κρατήσεις ξεκινά από τα 939 ευρώ για τα χαμηλότερα κλιμάκια και φτάνει μέχρι τα 4.200 για τα υψηλότερα. Με βάση την σχετική νομοθεσία λοιπόν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει βασικό μισθό εφόσον προέρχεται από την πρώτη κατηγορία, 4.200 ευρώ με 34 έως και 40 έτη υπηρεσίας και ο νέος μόνιμος στρατιώτης, σμηνίτης, ναύτης στο πρώτο pay check δικαιούται να λάβει 939 ευρώ. Υπενθυμίζουμε χωρίς τις κρατήσεις...

Τα επιδόματα

Πέρα από το βασικό μισθό παρέχονται και τα εξής επιδόματα και παροχές κατά μήνα: Οικογενειακή παροχή και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας. Στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αυτό το ποσό είναι της τάξης των 500 ευρώ ενώ για τον στρατιώτη, ναύτη, σμηνίτη αυτό είναι στα 105 ευρώ.

Το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά πενήντα 55 ευρώ για τα στελέχη που είναι έγγαμα χωρίς τέκνα ή έχουν τέκνα, για τα οποία, όμως, δεν καθίστανται δικαιούχοι της οικογενειακής παροχής. Για τα στελέχη που έχουν τέκνα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης οικογενειακής παροχής, το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά 115 ευρώ, ανεξάρτητα του εάν τα εν λόγω στελέχη είναι άγαμα ή τελούν σε διάσταση, διάζευξη ή χηρεία.

Η προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο σε περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο εν ενεργεία.

Σε αυτά τα ποσά προβλέπεται από τον σχετικό νόμο επίδομα θέσης ευθύνης που ορίζεται στα 550 ευρώ για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και 30 ευρώ για ένα Ταγματάρχη που είναι ο κατώτερος βαθμός που εμφανίζει ο σχετικός πίνακας του νόμου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος είναι η πραγματική άσκηση των καθηκόντων.

Επιπλέον, στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στους Νομούς Έβρου Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στους ένστολους της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένοι στη Σκύρο, χορηγείται, από την αρχή του 2017, μηνιαίο επίδομα ύψους 100 ευρώ.

Τα επιδόματα όπως των ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, θέσης ευθύνης, ειδική; αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, νυχτερινό και το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίων, δεν καταβάλλονται στους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών), στους μαθητές των σχολών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους τελούντες σε κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας, καθώς και στους έφεδρους και δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς.

Τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου όπως το πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, καταδυτικό, υποβρύχιων καταστροφέων, δυτών, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, Ε.Κ.Α.Μ., Ε.Μ.Α.Κ., Μ.Α.Τ., ανιχνευτών, εξουδετερωτών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών σκύλων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και άλλων ελέγχων, ειδική αποζημίωση πυροτεχνουργών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γραφείου λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην υπηρεσία) που παρέχονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθούν να καταβάλλονται.

Για παράδειγμα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, το πτητικό επίδομα στην Πολεμική Αεροπορία, ξεκινά από τα 2.000 ευρώ το 6μηνο και φτάνει μέχρι τα 8.500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους.

Τα παραδείγματα

Επειδή όμως με απλή παράθεση των βασικών μισθών χωρίς να παραθέτει κανείς τις κρατήσεις υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια εντύπωση για πλουσιοπάροχα αμειβόμενους στρατιωτικούς σε καιρούς χαλεπούς ας δώσουμε μερικά παραδείγματα.

Το πρώτο μας παράδειγμα έχει να κάνει με έναν Δεκανέα στον Στρατό Ξηράς και τους αντίστοιχους βαθμούς σε Αεροπορία και Ναυτικό

Με ημερομηνία κατάταξης τον περασμένο Ιούλιο και άγαμος ανήκοντας στην κατηγορία Γ’ ο βασικός του μισθός είναι 979 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 65,04 ΕΦΚΑ εργοδότη και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών 105 ευρώ. Από αυτά αφαιρούνται 108,82 της εξομάλυνσης φτάνοντας το ποσό στα 1.040,22 Από αυτά όμως του γίνονται κρατήσεις για: Φόρο, ΕΟΠΥΥ, Σύνταξη, Εισφορά Αλληλεγγύης, μέρισμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Εισφορά Αλληλεγγύης Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μέρισμα ΕΚΟΕΜΣ, ΕΛΟΑΣ(εφάπαξ) και ΕΛΧΑΟΣ, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 284,85 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως στην τσέπη του θα βάλει τελικά 755,37.

Αντίστοιχα ένας Λοχαγός, Σμηναγός, Υποπλοίαρχος ενώ ο βασικός του μισθός ανήκοντας στην κατηγορία Α' με 8 χρόνια υπηρεσίας, είναι 1.355 ευρώ και το σύνολο των αποδοχών του φτάνει στα 1.649,43, μετά τις κρατήσεις που αντιστοιχούν σε 546,95 θα βάλει στην τσέπη του 1.102,48

Τέλος ο Αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας και φυσικά ανήκοντας στην κατηγορία Α' έχουν ένα βασικό μισθό της τάξεως των 3.800 ευρώ και το σύνολο των αποδοχών τους επί αυτού με διάφορα επιδόματα όπως ευθύνης, ιδιαίτερων συνθηκών και ΕΦΚΑ εργοδότη φτάνει στα 4.613,90 ευρώ. Μετά τις κρατήσεις που αντιστοιχούν στο ποσό των 2.105,20 θα δουν στην τσέπη τους 2.508,70.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

55
σχόλια
 1. avatar Δον Κιχώτης

  Όλοι εσείς ρε ζ[...] που ειρωνευεστε γιατί δεν παραιτουμαστε για να βρουμε δουλειά στον πραγματικό πόλεμο της ζωής , δύο πράγματα έχω να σας πω:

  1. Δεν μπήκαμε για τα λεφτά γιατί όταν μπήκαμε ήταν ακόμα πιο λίγα απ'οτι τώρα.

  2. Όσοι ΟΜΩς βγαίνουνε αμέσως βρίσκουν δουλειά γιατί οι περισσότεροι έξω απο εσάς που δεν βρίσκουν είναι, τεμπέληδες , ανεύθυνοι και ΖΩΑ.

 2. avatar SCULLY

  ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ 900 ΕΥΡΩ ΣΑΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΛΙΓΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΜΕ 700 ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ???ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ!!!

 3. avatar Αντετοκούμπο

  Πριν γράψεις ή πριν μιλήσεις για μισθούς στρατιωτικών (και μετά συντάξεις πείνας) όποιος και αν είσαι και ό,τι και αν πιστεύεις, εάν είσαι Έλληνας, κοίτα πρώτα στον χάρτη της Ελλάδος με ποιους συνορεύει η χώρα σου και αναρωτήσου.
  Χρειάζονται οι στρατιωτικοί ή όχι. Αν έχεις τη δυνατότητα προβολικής σκέψης θα τους τάιζες ο ίδιος.
  Ανέκδοτο για όλους, πολίτες και στρατιωτικούς.
  Τι είναι ΜΑΥΡΟ και σού 'ρχεται; ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ !!!

  1. avatar LUCI666FER

   OI ELINARADES HREOKOPISAN TIN ELADA.AUTOU EKLEVAN KE OHI OI METANASTES.OI PROSFIGES KE METANASTES EHOUN KANI TI MIKRI ELADA PERIFANI KE GNOSTI SE OLA TA MIKI TOU PLANITI.NA SOU THIMISO TOUS OLIMPIONIKES PIRO DIMA,TZELALI,MANIANI KE FISIKA O MEGALITEROS ELINAS STAR O ANTEKONTOUMPO.OLA AUTA TA PEDIA EHOUN KANII TOUS ELINES PERIFANOUS POLAPLES FORES.

  2. avatar κάποιος

   για να τους ταισεις πρεπει πρωτα να σου φτανουν να φας εσυ.
   σε μια χωρα με μισθους 300€ τα μισθολογια αυτα ακουγονται εξωπραγματικα αλλωστε για αυτο υπαρχει τοσο μεγαλη ζητησει στις στρατιωτικες σχολες. οικονομικη αποκατασταση ετσι λεγεται ολοι το γνωριζουν και οι στρατιωτικοι και οι πολιτικοι και φυσικα ο λαος
   δυστυχως η χωρα δεν σωζεται δινοντας περισσοτερα χρηματα που στους ενστολους στους δικαστες η στους πολιτικους ΣΩΖΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ.

 4. avatar Ηλιας

  Για να λυθει η απορια σε καποιους.ειμαι υπαξιωματικος στο στρατο.15 χτονια υοηρεσιας και 3 παιδια.παιρνω 1152 ευρω.τουλαχιστο δε ζω με καρτα συσιτιου οπως πολυ τεμπεληδες .ενοικιο 300.οχι οτι απολογουμε για κατι αλλα λεμε. . .α μαζι με τις υπηρεσιες,τις οποιες δεν αποζιωνομαστε εκρος αργιων 9 περιπου ευρω/24ωρο,δουλευω περιπου 200 ωρες/μηνα.καληνυχτα σας.υ.γ.το επιδομα τεκνων για μενα ειναι 2000/ετος.η γυναικα δε δουλευει,εομαι μονος εδω...

  1. avatar κάποιος

   ΣΣΣΣ?? ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

  2. avatar Βασίλης 48

   Είναι ντροπή για κάποιον υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού (κατά δήλωσή του) να εκφράζεται απαξιωτικά για τους οικονομικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας. Στηρίζω κάθε αύξηση μισθού σε όλους. Οι άνεργοι κύριε, είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της χρεοκοπίας.

  3. avatar ΝΙΚΟΣ

   Μην παραπονιεστε ελα. για σας δουλευει το συστημα τους Δ.Υ.

 5. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΙΑΝΑ ΣΤΑ ΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.....

  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ.

  ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ..ΑΠΟ ΤΗ ΕΝΔΟΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ...ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΣΑΚΩΝΕΙ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΤΟΣ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΟΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΑΛΕΣ.

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΝΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ.

  ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
  ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ......ΧΙΛΙΑΔΕΣ.....ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ......ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.

  ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΣΥ ΕΝΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ.
  ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΕΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ.

  ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΚΟΥΝ.
  ΕΞΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...ΜΠΛΕ ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΛΥΚΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΙ ΦΙΔΙΑ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 196Ο ΣΤΑ 18 ΣΤΙΣ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

 6. avatar LUCI666FER

  AN IMOUN GINEKA /SINTROFOS AXIOMATIKOU THA ANISIHOUSA EGO PERISOTERO GIA OMOFILES SHESIS POU MPORI NA KANI KE POU INE POLI SIHNES STA STRATEUMATA,ME KANA SEXY NEARO STRATIOTI.

  1. avatar Γιώργος

   Σοβαρά τώρα; Αυτό το σχόλιο βρήκες να κάνεις στο άρθρο;

 7. avatar kostas.trak

  καμμια σχέση με την πραγματικότητα. δεν υπάρχει δημόσιος υπάλληλος που να παίρνει στην τσέπη καθαρά κάτω από 1.000 ευρώ. υπάρχουν άπειρα επιδόματα και παροχές που δεν αναφέρονται

  1. avatar STAVROS61

   ME 31 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘ/ΝΗ-ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ [HOTSPOT ΛΕΣΒΟΥ], ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1076€...ΣΚΕΨΟΥ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΠΟΣΟ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ....

   1. avatar κάποιος

    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕΣ ΤΑ 31 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΥΠΑ ΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 8. avatar ΜΙΧΑΛΗΣ Γ Μ Α Κ

  Γιατί να αγοράζουμε τα ένσημα όταν θέλουμε να βγούμε σύνταξη και θα πρέπει να πληρώσουν 42 δραχμές με έδειχνες με έκλεψες και τα ένσημα είστε κλέφτες και απατεώνες όλοι η πολιτικοί το 71 δεν ηπηρχαν πυροτεχουργοιτα έκαναν οι καταδρομείς και το μηχανικό ατέλειωτη Ελλάδα 🚣♿♿

 9. avatar Μιχάλης

  Παρακαλω λίγη αγάπη και κατανόηση για τον συνάνθρωπο όπως επίσης και αληλεγγυη αυτά που μας λείπουν

 10. avatar Βαγγελης.

  Παιδια.καποι.λειτουργι.πρεποι.να.αμηφονται.αλλα.και.καποι.δεν.πρεποι.να.βρισκονται.καν.στα.σωματα.ασφαλειας.ειναι.εσχως.

 11. avatar Justice4all

  Μισθος βαση αξιολογησης κ κοινωνικα κριτηρια.Πιο απλο κ δικαιο δεν γινεται.

 12. avatar samos5312

  ας μην κρινουμε οταν δεν κατεχουμε καποιο θεμα...φυσικα και δεν κανει 2η δουλεια το 90% των στρατιωτικων αλλα δεν θα ασχοληθω με αλλα, μονο με

  1. avatar samos5312

   (ΚΟΠΗΚΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ) ....με τους ΕΠΟΠ..φανταστειτε να αφηνεις το σπιτι σου,αφου πρεπει να κανεις κατι για να επιβιωσεις και να πηγαινεις να ζεις στην επαρχια, με ολα τα συνεπαγομενα και να παιρνεις 700 ευρω...θα φας, θα ντυθεις, θα πληρωσεις ενοικιο και λογαριασμους; καλα δεν συζηταμε να εχεις και γυναικα ή παιδια...οσο για τα ωραρια, δεν υπαρχουν σε καμια αλλη εργασια..24 ωρες το 24ωρο stand by, χωρις εννοειται καμια υπερωρια...για αυτο ολοι φευγουν ενας ενας.....δεν εχει μεινει τιποτα ορθιο

 13. avatar Όποιος αισθάνεται..

  Αδικημένος γιατί παίρνει λίγα παραιτείται και βγαίνει στον πράγματικο πόλεμο της καθημερινότητας.. να δούνε πόσα απίδια χωράει ο σάκος..

  1. avatar Ν..Μ..

   ας μη ξεχναμε οτι οι στρατιωτικοι οποιαδηποτε βαθμιδας δεν εχουν "μονιμη διαμονη" δεν εχουν αργιες ουτε διακοπες οταν ο Ερντογαν θελει να το παιξει θαλασσοκρατορας οποτε αποτελουν ειδικη κατηγορια ας μη τους συγκρινουμε με τους αλλους κλαδους υπαλληλων κ πανω απ ολα διακατεχονται απο αξιες που ολοι μας εχουμε αποποιηθει εν ονοματι μιας στειρας εξελιξης.

   1. avatar γ.κ.

    ναι να μη συγκρινουμε τους αχρηστους

   2. avatar στρατιωτικος

    και αργιες εχουμε, κ λεφτα παιρνουμε και το [...] ολη μερα

  2. avatar Αδεκαστος

   Φίλε μου ο δημόσιος υπάλληλος δουλεύει 200 ώρες το μήνα ο στρατιωτικός φτάνει κ 500 μάχιμες τις βάρδιες του που είναι 24 κ φυλάει μην έρθει κ κανας τούρκος να σου(...)τη γυναίκα μιλάς κιόλας(...)

   1. avatar στρατιωτικος

    ολοι οι ανικανοι μαζευτηκανε σε στρατο και δημοσιο
    για ξευολευτειτε και παρτε τη ζωη στα χερια σας, να μας δειξετε την αξια σας

   2. avatar αδεκαστε

    μαλον οι δικες σας γυναικες (των στρατιωτικων) επιδιδονται σ αυτα τα αθληματα.
    αν θελεις αποδειξης εχω απειρες

   3. avatar LUCI666FER

    ISE POLI HTESINOS,XEPERASMENOS KE LAIKOURA.
    EGO AN IMOUN GINEKA AXIOMATIKOU I GENIKOS MONIMOU STRATIOTIKOU THA ANISIHOUSA PERISOTERO GIA AUTON MIPOS KE ANAPTIXI KAMIA OMOFILOFILI SHESI ME KANENA SEXY NEARO FANTARAKO.

   4. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Οποιος ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ...εαν τα λεφτα ειναι λιγα,να καθησετε σπιτια σας...Να πανε αλλοι με 600 euro το μηνα.

   5. avatar Μάνος

    Καλά τα λες!

   6. avatar Από την στιγμή..

    Που συγκρινεσαι με δημόσιο υπάλληλο δεν λέγεσαι στρατιωτικός καί κοίτα να μην (...) την δικιά σου γυναίκα όχι οι Τούρκοι αλλά κάνενας συνάδελφος από τις τόσες υπηρεσίες που βαράς και κουράζεσαι. Όλοι πήγαμε στρατό.. γνωρίζουμε την πραγματικότητα.. Είμαι υπέρ με την προϋπόθεση ότι κάνουν την δουλειά τους όπως θα έπρεπε. Καμία δικαιολογία για έλλειψη χρημάτων στον καλό καιρό το πλεόνασμα το μοιραζόσασταν στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τον βαθμό.. Ωστόσο μπορείς να αποδείξεις την αξία σού στον ιδιωτικό τομέα εκεί να δεις ώρες εργασίας και κλιμακωτή φορολογιση.. προνομιούχε δημοσιε υπάλληλε (συνήθης παλαιότερος χαρακτηρισμός από εφημερίδες)

    1. avatar LUCI666FER

     EGO THA ANISIHOUSA PERISOTERO AN IMOUN SINTROFOS AXIOUMATIKOU GIA OMOEROTIKES SHESIS POU INE POLI DIADEDOMENES STA STRATEUMATA PAGGOSMIOS.

 14. avatar Alexander Loul

  Ο στρατος, ηταν παντα η ευκολη λυση για οικονομια και περικοπες. Βλεπεις, ο στρατος δεν μπορει να...απεργησει. Με αποτελεσμα να βρισκουν τα στελεχη του τροπους για να παραιτουνται. Ντροπη. Για το κρατος!

 15. avatar Α Ν

  οι πιλότοι της πολεμικής μας αεροπορίας όσα και να περνουν είναι λιγα Όλοι οι αξιωματικοί πρέπει να αμοίβονται καλά και όσοι προσφαίρουν υπηρεσίες στα σύνορα με την Τουρκια να πέρνουν περισσότερα

 16. avatar Αμαριλλις

  Ο καθεις παίρνει το μισθό που του αναλογει ανάλογα με τις ευθύνες του επαγγέλματος του και τη μορφωση του.Είτε καθηγητής είτε στρατιωτικός είτε γιατρος οι μεταθεσεις πάντα θα υπάρχουν. Μακάρι όλοι να περνανε τα χρήματα που τους αξίζουν αλλά κράτος είναι αυτό ποιος μπορεί να το βάλει στον ίσιο δρομο;

 17. avatar Γιατί σφαζεστε Έλληνες

  Ντροπή..... Έτσι δε θα πάμε μπροστά.... Ο καθένας πρέπει να αμοιβεται με τον καλύτερο δυνατό μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό λέγεται προκοπή της κοινωνίας και όλα είναι μια αλυσίδα. Αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος αμοιφθει λιγότερο..... σε κάποιον ιδιώτη θα δώσει λιγότερα ή και καθόλου χρήματα. Σε όλους τους Έλληνες αξίζει το καλύτερο..!!!!

 18. avatar αρης

  δεν εχετε κατακαβει οτι οι αυριανοι ηρωεες δεν πανε για λεφτα

 19. avatar Στε

  Το θεμα δεν ειναι ποιος ειναι αγραμματος, το θεμα ειναι ποιος αξιζει να παιρνει τοσα λεφτα.
  χρειαζεται μειωση, γεναια μαλιστα , δεν παραγουν κατι, οποτε πρεπει να αμοιβονται αναλογα.
  ο βασικος μισθος εκει εξω ειναι 550 ευρω.. στα 850 θα ηταν καλα για τους ενστολους, με βαση τις αργιες, περιεργο ωραριο και επικνδυνοτητα.

  1. avatar Nikos

   Αυτό που παράγουν λέγεται ασφάλεια , ανόητε.Το πιο βασικό αγαθό σε μια οργανωμένη κοινωνία. ( Κι όχι κινέζικα σκουπίδια που έχει γεμίσει ο τόπος με δαυτά και με Ελληναρες εισαγωγείς που το παίζουν , επιχειρηματιες εις βάρος της χώρας τους.)

 20. avatar Ελεύθερος Επαγγελματίας

  Όσοι έχουμε πάει στρατό,ξέρουμε ότι οι μόνιμοι έχουν πάντα μια δεύτερη μαύρη ιδιωτική δουλειά,ακόμα και τώρα το 2018 συνεχίζουν να βγαίνουν σαραντάρηδες στην σύνταξη,εκεί που άρχισε να γράφει για τα ειδικά επιδόματα όπως το πτητικό,με από 8500€ το εξάμηνο,και ανεβαίνει,κτλ,κτλ...
  Ελάτε κύριοι στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα!!

  1. avatar Nikos

   Με πανελλήνιες έχουν μπει τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια ΟΛΟΙ οι στρατιωτικοί ΚΑΡΙΕΡΑΣ. Για δεν έμπαινες;;; Πωωωωωςα;;Τεμπελίαση;;;; Α, καλά δεν είσαι μόνος. Έχει γεμίσει ο τόπος με σας...

   1. avatar γ.κ.

    με πανεληννιες????
    χαχαχαχαχαχχαχαχχαχαχχαχαχαχα
    ξεχνας μαλλον εκεινη την ανακοινωση.... οποιος θελει να καταταγη στο στρατο απο 25-30 ελευθερα χωρις χαρτια κλπ. σιγουρο εισοδημα, μονιμη εργασια.
    δλδ. οποιος αχρηστος δεν εχει τι να κανει ας ερθει εδω, οτι και να μην κανει θα τα παίρνει

  2. avatar ΠΝ

   Τα μυαλα σου και μια λιρα.Ανιδεε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...