Είναι ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής αλλά λίγοι ξέρουν το όνομά του

Είναι ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής αλλά λίγοι ξέρουν το όνομά του

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που του ανήκει το 100% των μετοχών της εταιρείας του

Όταν ακούμε «Έλληνες εφοπλιστές» το μυαλό μας πάει στα τρανταχτά, κλασσικά ονόματα: Ωνάσης και Λιβανός, Νιάρχος, Βαρδινογιάννης, Βενιάμης (ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών), Τσάκος κ.α. Όμως, υπάρχει ένα όνομα άγνωστο στους πολλούς, που τυγχάνει να είναι ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής, σύμφωνα με τις λίστες του Lloyd's. Το όνομα Γιάννης Αγγελικούσης προκαλεί τον σεβασμό και το δέος στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα και όχι άδικα.

Γράφει η Ελένη Λογοθέτη

Ο Johh Angelicoussis θεωρείται ο πιο ισχυρός από τους Έλληνες εφοπλιστές και μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στον πλανήτη, αφού του ανήκει το 100% των μετοχών της εταιρείας του.

Με περισσότερα από 120 πλοία - φορτηγά, τάνκερ και γκαζάδικα - στον στόλο των τριών θυγατρικών του, ο όμιλος Angelicoussis Shipping Group είναι 100% ελληνικός με όλα του σχεδόν τα πλοία να είναι υπό ελληνική σημαία.

Είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η ενασχόληση της οικογένειας Αγγελικούση με την ναυτιλία ξεκινά από πολύ παλιά, πίσω στον 18ο αιώνα, από τον προπάππο του που ήταν... πειρατής με έδρα τα Καρδάμυλα της Χίου!

Από το πειρατικό στην κορυφή της ναυτιλίας

Αν και η οικογενειακή παράδοση στη θάλασσα ήταν μεγάλη, στην πορεία των χρόνων οι «θησαυροί» του προπαππού χάθηκαν και έτσι ο πατέρας του, Αντώνης Αγγελικούσης, βρέθηκε με μηδέν περιουσία.  Καθώς ο Γιάννης δεν μπορούσε να σπουδάσει, πήγε στα καράβια - όπως και οι περισσότεροι νησιώτες τότε - και έγινε ασυρματιστής.

Στην πορεία ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος -όπου για τις υπηρεσίες του παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την Ελληνική κυβέρνηση για τη γενναιότητα του και δύο φορές από τη Βρετανική κυβέρνηση- και στα χρόνια του εμφυλίου, το 1946, γνώρισε και παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαλιού, επίσης από τα Καρδάμυλα και με καταγωγή από εφοπλιστική οικογένεια.

Έτσι, ουσιαστικά, ο Αντώνης Αγγελικούσης έγινε εφοπλιστής από ανάγκη, αφού για να βγει ασπροπρόσωπος στο σόι της γυναίκας του, ίδρυσε την δική του ναυτιλιακή εταιρεία.

Το 1953 μαζί με δύο φίλους, τον Δημήτρη Ευθυμίου και τον Π. Καλούδη, ο πατέρας Αγγελικούσης απέκτησε το πρώτο του πλοίο, ένα παλιό ατμόπλοιο το «Αστυπάλαια». Στην δεκαετία του '60 ίδρυσε με άλλους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου τον όμιλο Pegasus Ocean Services. Αποχώρησε το 1968 και με τον παλιό συνέταιρό του, Δημήτρη Ευθυμίου ίδρυσε την ναυτιλιακή εταιρεία Agelef. Μετά από 3 περίπου χρόνια, οι δρόμοι τους χώρισαν, ο Χιώτης εφοπλιστής κράτησε μόνος του τα περισσότερα από τα πλοία και ίδρυσε πια την Anangel Shipping Enterprises, ανοίγοντας τον δρόμο για τον γιο του.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης μεγάλωσε και σπούδασε με μεγάλη οικονομική άνεση και, όπως γίνεται συνήθως, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση. Άρχισε να εργάζεται στη ναυτιλιακή εταιρία του πατέρα του το 1973 και είναι αυτός που έβαλε  τη διεθνή πλέον Angelicoussis Shipholding Group Ltd στα ξένα χρηματιστήρια.

Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1989 και ο ίδιος, μαζί με την αδερφή του, Άννα, ανέλαβαν την… οικογενειακή επιχείρηση μέχρι το 2000, όταν και χώρισαν επαγγελματικά οι δρόμοι τους και η Άννα Αγγελικούση ίδρυσε τη δική της εταιρεία. Το 2001 ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης αγόρασε το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και ακολούθησε τη δική του αυτόνομη εφοπλιστική δραστηριότητα.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης στον γραφείο του στο Λονδίνο

Ο 69χρονος σήμερα Γιάννης Αγγελικούσης ζει κυρίως στο εξωτερικό αλλά αγαπάει την πατρίδα του γι’ αυτό και επιλέγει κυρίως Έλληνες αξιωματικούς για τα πλοία τους. Μάλιστα, είναι ένας από τους εφοπλιστές που καθιέρωσε την επιμόρφωση των στελεχών του ομίλου του, την συνέχιση της καταβολής του μισθού και στη διάρκεια της αδείας και την ανάπαυσης των ναυτικών μετά από ναυτολόγηση.

Είναι άνθρωπος που αποφεύγει την δημοσιότητα, εκτός αν έχει σχέση με τη δουλειά και συνεχίζει να αναζητά καινούργιες αγορές και να κάνει νέα ανοίγματα.

Η μεγάλη του αγάπη είναι η μοναχοκόρη του, η Μαρία, που δουλεύει μαζί του στην εταιρεία, ενώ, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε μία από τις λιγοστές συνεντεύξεις του - κυρίως σε ξένες οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά - πάντα θυμάται τα λόγια του πατέρα του: «Θα υπάρξουν καλές και κακές στιγμές. Αλλά το θεμελιώδες μάθημα που με δίδαξε, είναι πως δείχνοντας σεβασμό στους ανθρώπους μας, δημιουργούμε μια βαθιά και αμοιβαία αφοσίωση».

18
σχόλια
 1. avatar Οπαδός

  Τι ομάδα είναι

 2. avatar GKV

  Χαίρομαι για έναν και μόνο λόγο. Αν και υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι σχολίασαν αρνητικά, παρ'όλα αυτά κανένας από αυτούς δεν έβρισε. Συγχαρητήρια στους προηγούμενους σχολιαστές.
  Όσον αφορά τον εφοπλιστή και την εταιρεία του, δηλώνω άγνοια και δεν φέρω γνώμη.

 3. avatar no comments

  Το μυστικό όπλο του Αγγελικούση λέγεται Γιάννης Πλατσιδάκης.
  Και ο νοών, νοείτω.

 4. avatar Γιώργος

  Όταν κάτι δεν σου αρέσει το τελειώνεις.Το να έχεις δουλέψει μια ζωή συνεχομενα σε έναν οποιοδήποτε εργοδότη και ενώ είσαι στη σύνταξη να διαβαζεις ένα άρθρο να γράφεις για τον εργοδότη σου τα χειρότερα απλά είσαι τραγικός.Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος λέει το ρητό και εδώ σε μερικούς πάει γάντι.

 5. avatar kakos

  Δούλευα σε αυτήν την εταιρεία ως τεχνικός από το 1976 με τον πάτερα του μεχρι που με απέλυσε το 2015 ένα χρόνο πριν την σύνταξή μου απέλυσε και όλο το τεχνικό προσωπικό για να βάλει ξένους ποιο φθηνούς.. Ξεκίνησα από τα σαπιοκάραβα που είχε με πολύ δουλειά και πείνα όποιος έχει δουλέψει στην ανανγκελ τα θυμάται πολύ καλά. Πολλά 24ωρα δουλειά χωρίς ύπνο να μην σταματήσουν μεσοπέλαγα τα πλοία με ιμιτασιόν ανταλλακτικά και με πατέντες πάντα τα καταφέρναμε και μεγαλώναμε την ΑΝΑΝΓΕΛ. Και πιο το κέρδος μας? να μας σχολάσει μόλις ανέλαβε η κόρη του Μαρία που είναι και γιατρός..Και το τονίζω ήξερε πολύ καλά οτι θέλαμε ένα χρόνο ακόμα για σύνταξη. Όταν θες να λέγεσαι μεγάλος εφοπλιστής πρώτα πρέπει να εισαι μεγάλος άνθρωπος,Εμείς όσοι περάσαμε από την ΑΝΑΝΓΕΛ τα δύσκολα χρονια που δεν έβρισκε κόσμο λόγου κακού ονόματος στην πιάτσα τον κάναμε μεγαλο, και μας είπε το ευχαριστώ. Γλίτωσα από την μεγάλη έκρηξη αν την θυμάστε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το 1987 στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΕΪΝΤΝΕΣ» με πολλούς νεκρούς για να ζήσουμε την ξεφτίλα το με την απόλυση του 2015. Ο εργάτης που δίνει το αίμα του καθημερινά είναι ανώνυμος, ο άλλος που το πίνει είναι κύριος και μεγάλος. .

  1. Τυχαια διαβασα το αρθρο,δεν ξερω κανεναν εφοπλιστη κ δεν ειχα καμμια πρεμουρα να μαθω τα τερτιπια τους,ομως θα βοηθησω τον Κο kakos,με μια επιβεβαιωση.Οταν εγινε η εκρηξη στο περαμα του αναντελ,υπηρετουσα ως χειριστης ελικοπτερων στο 2οταγμα ελικοπτερων στα Μεγαρα.Ως πληρωμα επιφυλακης απογειωθηκαμε 2 Ε/Π,με προορισμο την παραλαβη τυχον τραυματιων.Προσγειωθηκαμε στριμωχτα στο νορβηγικο τανκερ,που επισκευαζοτανε διπλα ακριβως απο το αναντελ.Πλησιαζοντας να δουμε τι ειχε συμβει,στα καγκελα του νορβηγικου υπηρχαν κολλημενα ανθρωπινα μελη!Σοκαριστηκα με την εικονα,οταν ειδαμε το πλοιο τελικα,θυμιζε στραπατσαρισμενο κονσερβοκουτι!Αρχισανε να ανεβαζουν στο νορβηγικο τανκερ σακκουλες μαυρες με ανθρωπινα μελη,για να μεταφερθουν σε νοσοκομειο.Δεν δεχτηκα την μεταφορα τους για ψυχικους λογους,ο ετερος συναδελφος,αντεξε κ εκανε ηρωικη πτηση μεταφορας.Φημες ελεγαν για δεκαδες αδηλωτους εργαζομενους.Παραμειναμε προσγειωμενοι εως αργα το απογευμα.Τραγικη εμπειρια,που παραμενει αλησμονητη.Εισαι τυχερος που ζεις αγαπητε μου.Να σαι παντα καλα

 6. avatar Αυτά για την ιστορία

  O Αντώνης Αγγελικούσης ανήκε στην καταδρομική ομάδα
  απαγωγής του γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη.
  Υπήρξε εγνωσμένος ήρωας πολέμου και ξεκίνησε απο απλός
  ασυρματιστής για να καταστεί τεράστιος όπως και τα παιδιά του
  τα οποία διακατέχονται απο ιδιαίτερο Ελληνικό και κοινωνικό έρμα.

 7. avatar αειναύτης

  Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και αισθανόμαστε
  διεθνώς περήφανοι.

 8. avatar Gagarin

  Βαλτε καλες ειδησεις
  Ολοι το ξερουν

 9. avatar Μιχαλης Γ. Καλογερακης

  Το ονομα Αγγελικουσης το γνωριζω απο ενωρις του 1970 οταν εξεκινησα εργασια εις το ναυπηγειο του Νιαρχου. Παντα καλα λογια ελεγα ο ειμνηστος Τακης ο οποιος τον περισσοτερο χρονο της καριερας του ως 1ος μηχανικος ηταν με τα βαπορια του Αγγελικουση.
  Σιγουρα υπαρχουν και δυσκολες στιγμες, αλλα, παντοτε οι καλες στιγμες αφανιζουν, εξαφανιζουν, καταργουν, διαλυουν τοσο, οσο και εξολοθρευουν καθε στοιχειο του σκοτους. Παρα πολυ δυσκολη η εργασια στην θαλασσα. Εργασια που αξιωνει: προσοντα, ειδικευση, εξιδεικευση, διοικητικοτητα, δυναμη, θεληση, κοινη λογικη, θαρρος, αρκετες θυσιες και πανω απο ολα την καρδια λιονταριου για την αδαμαστη φυση.

 10. avatar ΟΛΟΙΌΛΟΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΈΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΈΣ

  Όλοι οι εφοπλιστές ειναι μαστορας ναυαγός
  Θαλασσινός λύκος

 11. avatar Διοκυρ

  Τον υπηρέτησα από το 1973 έως το 1997.ηταν λέγαν οι ναυτικοί από τις πιο τσιπικες εταιρίες.αυτο το παρεβλεπα διότι προωθούσε τους καλούς ναυτικούς.ειχαμε σιγουριά με τη δουλειά και τα λεφτά.εγω όπως και πολλοί συνάδελφοι προσφέραμε με πολλούς τρόπους στην εταιρεία.ειναι το μυστικό της επιβίωσης στα δύσκολα χρόνια και αυτής της εταιρίας που το ξέρουν πολλοί αλλά δε λέγεται.παντως έφυγα με τα χέρια να πονάνε ακόμα από τη δουλειά λόγω του ελάχιστου αριθμού πληρώματος.

  1. avatar GEORGE&

   ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ.ΔΕΝ ΠΛΕΕΙ.

   1. avatar Mar. K

    Otan taksidepseis mila [...]

  2. avatar Fotis

   Εφυγες στην αλλαγη γιατι απο το 97 και μετα τα αλλαξε ολα προς το καλυτερο/τελειο!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...