Είναι ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής αλλά λίγοι ξέρουν το όνομά του

Είναι ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής αλλά λίγοι ξέρουν το όνομά του

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που του ανήκει το 100% των μετοχών της εταιρείας του

Όταν ακούμε «Έλληνες εφοπλιστές» το μυαλό μας πάει στα τρανταχτά, κλασσικά ονόματα: Ωνάσης και Λιβανός, Νιάρχος, Βαρδινογιάννης, Βενιάμης (ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών), Τσάκος κ.α. Όμως, υπάρχει ένα όνομα άγνωστο στους πολλούς, που τυγχάνει να είναι ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής, σύμφωνα με τις λίστες του Lloyd's. Το όνομα Γιάννης Αγγελικούσης προκαλεί τον σεβασμό και το δέος στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα και όχι άδικα.

Γράφει η Ελένη Λογοθέτη

Ο Johh Angelicoussis θεωρείται ο πιο ισχυρός από τους Έλληνες εφοπλιστές και μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στον πλανήτη, αφού του ανήκει το 100% των μετοχών της εταιρείας του.

Με περισσότερα από 120 πλοία - φορτηγά, τάνκερ και γκαζάδικα - στον στόλο των τριών θυγατρικών του, ο όμιλος Angelicoussis Shipping Group είναι 100% ελληνικός με όλα του σχεδόν τα πλοία να είναι υπό ελληνική σημαία.

Είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η ενασχόληση της οικογένειας Αγγελικούση με την ναυτιλία ξεκινά από πολύ παλιά, πίσω στον 18ο αιώνα, από τον προπάππο του που ήταν... πειρατής με έδρα τα Καρδάμυλα της Χίου!

Από το πειρατικό στην κορυφή της ναυτιλίας

Αν και η οικογενειακή παράδοση στη θάλασσα ήταν μεγάλη, στην πορεία των χρόνων οι «θησαυροί» του προπαππού χάθηκαν και έτσι ο πατέρας του, Αντώνης Αγγελικούσης, βρέθηκε με μηδέν περιουσία.  Καθώς ο Γιάννης δεν μπορούσε να σπουδάσει, πήγε στα καράβια - όπως και οι περισσότεροι νησιώτες τότε - και έγινε ασυρματιστής.

Στην πορεία ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος -όπου για τις υπηρεσίες του παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την Ελληνική κυβέρνηση για τη γενναιότητα του και δύο φορές από τη Βρετανική κυβέρνηση- και στα χρόνια του εμφυλίου, το 1946, γνώρισε και παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαλιού, επίσης από τα Καρδάμυλα και με καταγωγή από εφοπλιστική οικογένεια.

Έτσι, ουσιαστικά, ο Αντώνης Αγγελικούσης έγινε εφοπλιστής από ανάγκη, αφού για να βγει ασπροπρόσωπος στο σόι της γυναίκας του, ίδρυσε την δική του ναυτιλιακή εταιρεία.

Το 1953 μαζί με δύο φίλους, τον Δημήτρη Ευθυμίου και τον Π. Καλούδη, ο πατέρας Αγγελικούσης απέκτησε το πρώτο του πλοίο, ένα παλιό ατμόπλοιο το «Αστυπάλαια». Στην δεκαετία του '60 ίδρυσε με άλλους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου τον όμιλο Pegasus Ocean Services. Αποχώρησε το 1968 και με τον παλιό συνέταιρό του, Δημήτρη Ευθυμίου ίδρυσε την ναυτιλιακή εταιρεία Agelef. Μετά από 3 περίπου χρόνια, οι δρόμοι τους χώρισαν, ο Χιώτης εφοπλιστής κράτησε μόνος του τα περισσότερα από τα πλοία και ίδρυσε πια την Anangel Shipping Enterprises, ανοίγοντας τον δρόμο για τον γιο του.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης μεγάλωσε και σπούδασε με μεγάλη οικονομική άνεση και, όπως γίνεται συνήθως, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση. Άρχισε να εργάζεται στη ναυτιλιακή εταιρία του πατέρα του το 1973 και είναι αυτός που έβαλε  τη διεθνή πλέον Angelicoussis Shipholding Group Ltd στα ξένα χρηματιστήρια.

Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1989 και ο ίδιος, μαζί με την αδερφή του, Άννα, ανέλαβαν την… οικογενειακή επιχείρηση μέχρι το 2000, όταν και χώρισαν επαγγελματικά οι δρόμοι τους και η Άννα Αγγελικούση ίδρυσε τη δική της εταιρεία. Το 2001 ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης αγόρασε το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και ακολούθησε τη δική του αυτόνομη εφοπλιστική δραστηριότητα.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης στον γραφείο του στο Λονδίνο

Ο 69χρονος σήμερα Γιάννης Αγγελικούσης ζει κυρίως στο εξωτερικό αλλά αγαπάει την πατρίδα του γι’ αυτό και επιλέγει κυρίως Έλληνες αξιωματικούς για τα πλοία τους. Μάλιστα, είναι ένας από τους εφοπλιστές που καθιέρωσε την επιμόρφωση των στελεχών του ομίλου του, την συνέχιση της καταβολής του μισθού και στη διάρκεια της αδείας και την ανάπαυσης των ναυτικών μετά από ναυτολόγηση.

Είναι άνθρωπος που αποφεύγει την δημοσιότητα, εκτός αν έχει σχέση με τη δουλειά και συνεχίζει να αναζητά καινούργιες αγορές και να κάνει νέα ανοίγματα.

Η μεγάλη του αγάπη είναι η μοναχοκόρη του, η Μαρία, που δουλεύει μαζί του στην εταιρεία, ενώ, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε μία από τις λιγοστές συνεντεύξεις του - κυρίως σε ξένες οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά - πάντα θυμάται τα λόγια του πατέρα του: «Θα υπάρξουν καλές και κακές στιγμές. Αλλά το θεμελιώδες μάθημα που με δίδαξε, είναι πως δείχνοντας σεβασμό στους ανθρώπους μας, δημιουργούμε μια βαθιά και αμοιβαία αφοσίωση».

46
σχόλια
 1. avatar μηχανικός

  Μέσα στο λάκο των λεόντων δεν επιβιώνουν πρόβατα .

 2. avatar Καλημέρα. Τη. Κ

  Καν

 3. avatar Χρηστος

  Και ο αντιποδας των υμνων.[..]

 4. avatar Βλαδίμηρος Λιδης

  Οι ικανοί τον θαυμάζουν και μαθαίνουν από τις επιτυχίες του !
  Ενώ οι ανίκανοι τον βρίζουν και τον μισούν γιατί γνωρίζουν πως ποτέ δεν θα καταφέρουν στην ζωή τους την εκείνων που κατάφερε εκεινος !

 5. avatar νυσταζω

  παω για υπνο

 6. avatar Αρτεμιδωρος

  Δεν ζούμε στο παράδεισο αν κάποιος από αυτούς που καταγγελουν ήταν στη θέση του αγγελικουση θα ήταν χειρότερος ο ανταγωνισμός είναι σκληρός στη ναυτιλία ας μην βγάζουμε χολή πολλοί εργάζονται στα καράβια του και ας κοιτάξουμε πως θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοι εμείς σαν εργαζόμενοι

 7. avatar τακης

  ΕΦΟΠΛΗΣΤΕς μια ζωή παρτακιδες ήτανε. Κ θ είναι από 42 άτομα πληρ.μα τ 1973 που είχα τ καράβια τους ξυλοσαν όλα τ πληροματατ 1988 ειμουν Νιαρχο νιοθη κάνης από. Εσάς υπεριφανος Έλληνες δεν Έχουν να φάνε .

 8. avatar Αντωνης

  Πωπωπω....τι κυριος?????σοβαρος.σικ....Ρε στα α[...]α μας το καθε λαμογιο....

 9. avatar Νότιος

  Συγχαρητήρια απ' έναν συμπολίτη του. Εύχομαι να βρή και μιμητάς!...

 10. avatar γρεκος

  Με τον σταυρό στα χέρια,... μόνον οι παπάδες πλούτισαν!!!

 11. avatar Λεμπέσης Κώστας

  Είναι άξιος θαυμασμού, χίλια μπράβο!!!!!

 12. avatar Ελλην

  Ωραιο το αθρο
  Μα διαπυστωνω σε αρκετα σχολια οτι εκφραζουν μισος ζηλεια και αρκετα αλλα αρνητικα συναισθηματα.
  Ανακαλυπτω ανθρωπους τους οποιους, η ανικανοτητα και η αχρηστια τους, τροφοδοτει το μισος για ανθρωπους που θα ηθελαν να ειναι οι ιδιοι στην θεση τους .....
  Πραγματικα θλιβομαι για την ποιοτητα της ψυχης τους......
  Η αδρανεια την οποια οι ιδιοι επελεξαν, τους εκανε μικρους και μιζερους Για μεχρι εκει ειναι

  1. avatar Ιωαννου Γρηγοριος

   Συμφωνω απολύτως με το σχόλιο του ΕΛΛΗΝ.Η πατρίδα μας η Ελλάδα είχε πολλά παιδια της
   στο παρελθόν ξενητευτηκαν σε διάφορα σημεία της γης για καλύτερη τύχη.Απεκτησαν περιουσίες με μόνο εφόδιο το μυαλό καιτην εργατηκοτητα.Δεν ξέχασαν την πατριδα τους.Εγιναν Εθνικοί ευεργέτες και πρόσφεραν πολλά.Να είμαστε περήφανοιγια όλους.Η παράδοση συνεχίζετε.Να θαυμάζουμε Αυτους τους Ανθρώπους και να χερομαστε.Η πατρίδα μας έχει μυαλά.Εχει επιστήμονες.Η Ελλάδα από πολιτικούς πάσχει.Απο τους πολιτικούς υποφέρει.Μακαρι να είχαμε την τύχη να ασχοληθούν και με την πολιτική ορισμένοι,και είναι πολλοί, που διαθέτουν περισσότερο μυαλό και αγάπη για την πατρίδα μας.Θα είμαστε σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση και όχι στο σημερινό καταντημα.

 13. avatar Θέμελης

  Όχι δεν φταίει η νομοθεσία για τον υπερβολικό έρωτα, την λατρεία του κέρδους που νιώθουν οι αναφερόμενοι κύριοι εργοδότες. Φταίει πασίδηλα η πλεονεξία τους, όπου δεν μπορούν να βάλουν όρια στην ασυδοσία που προκύπτει.
  Απόδειξη η πολύ μικρή συνεισφορά τους αναλογικά με τα υπερ-κέρδη τους στις δυστυχίες που περνάει η χώρα μας, ενώ είναι έν γνώσει μας ότι έχουν συμβάλλει οπωσδήποτε σαυτές. Εννοώ τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά κιαγύριστα, τις κάθε είδους ατέλειες που απολαμβάνουν, Έλληνες με επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε σημαία, οι οποίοι όμως δεν τιμούν δεόντως, ως έπρεπε την Ελληνική ναυτοσύνη, δεν προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς,....ενώ έχουν στοιβάξει στους τοίχους και στις κασσέλες τα περισσότερα βραβεία.
  Αυτά που γράφω τα ξέρουν καλά, τους βασανίζουν, γι'αυτό υστεροφημικά εκεί που πάνε για το τέλος, δίνουν μερικά ψίχουλα, φτιάχνουν ένα ίδρυμα, χαρίζουν κανένα αυτοκίνητο, καμμιά βάρκα, για να τους συγχωρνάμε κιαπο πάνω.
  Όμως δεν πειράζει, ξέρουμε, είμαστε και εμείς άνθρωποι, στα μεγέθη διαφωνούμε......

 14. avatar Νικος

  Σαν παλαιος καπετανιος γνωριζω πολυ καλα την αξια της εταιριας και ειναι πραγματικα επιχειρηση προς μιμηση καθαρα ελληνικη και ενα μεγαλο μπραβο στον κ. Αγγελικουση

 15. avatar ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ πλοιαρχος Ε.Ν

  Ολοι οι εφοπληστες ειναι ανθελληνες και ολα στο βωμο του κερδους.(Σταματηστε τις (...) πια._

 16. avatar Ευεργετης

  Πιστεύω η Επισφράγιση της αναμφισβητητης επιτυχίας του ειναι μια γενναία δωρεά στην πατρίδα του και ενα αξιόλογο υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο στην Αθήνα που να φέρει υο ονομα του!

 17. avatar Κάποιος

  Η απληστία χωρίς όρια, όχι μόνο για αυτόν και για όσους πλουτίζουν στις πλάτες άλλων και με ανήθικους τρόπους μακάρι να υπάρχει κόλαση για να καταλήξουν εκεί τέτοιοι άνθρωποι

  1. avatar STPRS

   βγηκε κανενας ποτε στις αγορες ναυτιλιακες η με επειχηρηση...με τον σταυρο στο χερι.....ας πουμε ενα ΜΠΡΑΒΟ!!!!..ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ!!!

 18. avatar Capta Giannis

  Den doulepsa sthn Anangel.APO TIS LIGES COMPANIES POY EIXE NEA PLOIA,ELLHNIKH SHMAIA ,ELLHNES NAYTIKOYS KAI STATHERH DOULEIA.

 19. avatar Σάκης

  Δουλεύει ο γιος μου. Είναι πολύ καλή εταιρεία

 20. avatar Οπαδός

  Τι ομάδα είναι

Παρακαλούμε περιμένετε ...