Ρίχνει τους τόνους η ΕΕ για τους δασμούς: Δεν θέλουμε πόλεμο με τις ΗΠΑ

Ρίχνει τους τόνους η ΕΕ για τους δασμούς: Δεν θέλουμε πόλεμο με τις ΗΠΑ

Θα επικεντρωθούμε στην επίλυση του προβλήματος, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επικεντρωθεί στο να εξασφαλίσει μια εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα, παρά να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς και οι αμερικανικές επιχειρήσεις, συμμερίζονται την πίστη της ΕΕ στο εμπόριο, που διέπεται από διεθνείς κανόνες. «Δεν είναι μια διαμάχη μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Γι’ αυτό η Κομισιόν θα επικεντρωθεί στην επίλυση του προβλήματος, αντί να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο Κατάινεν σε βουλευτές σε συζήτηση για την απειλή των δασμών.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να ξεκαθαρίσουμε αυτόν τον χαμό. Νομίζω ότι υπάρχουν καλοί λόγοι, για να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές στο τέλος της ημέρας, ότι δεν χρειαζόμαστε, δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο. Αντ’ αυτού θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση των εμπορικών συνθηκών» τόνισε.

Ο διάλογος με τις ΗΠΑ ήταν «έντονος», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, προσθέτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων για τον χάλυβα και το αλουμίνιο είναι η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα, ένα ζήτημα για το οποίο συνεργάζονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Η Μάλμστρομ που το Σάββατο είχε συνομιλίες με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για εμπορικά θέματα Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, δήλωσε ότι δεν της δόθηκαν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρεθεί η ΕΕ.

«Είμαστε σε επαφή με τον Αμερικανό ομόλογο για να έχουμε περισσότερη σαφήνεια το συντομότερο δυνατόν και μας είπαν ότι το γραφείο του Αμερικανού εμπορικού αντιπροσώπου (USTR) σύντομα θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα του ένα πιο λεπτομερές περίγραμμα των διαδικασιών για τις εξαιρέσεις», δήλωσε η Επίτροπος.