«Ασπίδα» Μοσκοβισί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

«Ασπίδα» Μοσκοβισί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Να εργαστούν επί «πραγματικών δεδομένων» καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων - Η «βόμβα» του Ταμείου και η σπόντα της Κομισιόν για «ρεαλιστικά στοιχεία»

Να εργαστούν επί πραγματικών δεδομένων κάλεσε τους θεσμούς ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και της συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά είπε ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχουν τέσσερες προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κατά το οποίο οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε μια συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου. Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν επί «πραγματικών δεδομένων», τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα βασιστούν στις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει συζήτηση μεταξύ των θεσμών.

Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πάνω σε «ρεαλιστικά στοιχεία», σημειώνοντας ότι το πνεύμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι πολύ εποικοδομητικό και οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών γίνονται με «ειλικρινή» και «ανοιχτό» τρόπο. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Εξάλλου, η δεύτερη προϋπόθεση που θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί ως το Εurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η «μετά το πρόγραμμα εποχή». Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, πολλές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο εποπτείας των στόχων. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, ούτε για κάτι που θα μοιάζει με πρόγραμμα, διότι είναι επιθυμία όλων η Ελλάδα να ξαναγίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης.

Η τρίτη προϋπόθεση είναι η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από το Πάσχα και η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια.

Τέταρτον, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ εντατική και για τις 100 ημέρες που απομένουν», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές η Ελλάδα να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα. «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να ξεκινήσει να γράφει μια επιτυχημένη ιστορία ως μια ευημερούσα χώρα της ευρωζώνης», κατέληξε ο επίτροπος Οικονομίας.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔNT θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, στη βάση μιας «λογικής προσέγγισης». Όπως είπε, αυτό είναι το καλύτερο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό. Το πνεύμα συνεργασίας είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από όλες τις πλευρές και για αυτό είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

«Βόμβα» από το ΔΝΤ

Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το news.gr, φωτιά στις διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης ετοιμάζεται να βάλει το ΔΝΤ, καθώς πριν ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους περνάει στην αντεπίθεση. Για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παράλληλα με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνει διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019, καθώς και να παγώσουν τα «θετικά μέτρα» - τα αντίμετρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την προστασία των νοικοκυρών (μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα έρθει με νέα «κοστολογημένη» πρόταση τον Μάιο επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να μειώσει από το 2019 το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αυξάνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 650 ευρώ.

Ειδικά για τους συνταξιούχους το χτύπημα θα είναι διπλό. Εκτός από το πικρό ποτήρι των μειώσεων που θα γευτούν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματά τους. Μάλιστα πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τις αποδοχές τους αφού με τη μείωση κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου θα βρεθούν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Οι  προτάσεις του Ταμείου έρχονται να δυναμιτίσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και τις συζητήσεις που διεξάγει η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μία συμφωνία - «πακέτο» μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η απότομη αλλαγή της στάσης από το ΔΝΤ έχει προβληματίσει τις Βρυξέλλες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει θα είναι κολασμένο για την κυβέρνηση. Η Κομισιόν διαφωνεί και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018 αλλά πλέον διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων μέχρι τον  Μάιο – Ιούνιο που θα κινηθεί στην «κόψη του ξυραφιού».

Αν το ΔΝΤ λοιπόν επιμείνει σε μία εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων, τότε θα διαμορφωθεί ένα δύσκολο «παζάρι» όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία φέρεται διατεθειμένη να ζητήσει στοιχεία από το Ταμείο για τον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώνει τις προβλέψεις του για χαμηλότερα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από το αφορολόγητο τις συντάξεις και τα αντίμετρα η κυβέρνηση έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και τα μέτρα – αγκάθια της 4ης αξιολόγησης. Από τα 88 προαπαιτούμενα τα πιο δύσκολα είναι :

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Τα κόκκινα δάνεια
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και οι προσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην χαθούν τα 2,65 δις. ευρώ που εισπράττονται κάθε χρόνο από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Η αγορά ενέργειας μαζί με τις παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων.