Γιούνκερ σε ΗΠΑ: Περιμένω νέα σας για τους δασμούς

Γιούνκερ σε ΗΠΑ: Περιμένω νέα σας για τους δασμούς

Εν αναμονή απαντήσεων από την Ουάσινγκτον

Συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα εξαιρεθεί η ΕΕ από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες, διαμηνύει ο πρόεδρός της, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η ΕΕ ζητά να εξαιρεθεί από τους προγραμματισμένους αμερικανικούς δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αλλά σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσαφηνίσει τη διαδικασία για τη χορήγηση εξαίρεσης.

Η ΕΕ θα τονίζει, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της στις 22-23 Μαρτίου, ότι η ίδια αποτελεί έναν μακρόχρονο και πιστό εταίρο των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και συνεπώς δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλειά τους καθώς και ότι το Πεντάγωνο χρειάζεται μόλις το 3% της ετήσιας παραγωγής χάλυβα των ΗΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες του.

«Θα συνεχίσουμε να το τονίζουμε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας: «Αναμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια από την αμερικανική πλευρά τις επόμενες ημέρες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να εξαιρεθούμε».