Προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων

Προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων

Θεωρεί εφικτό να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σύστημα έως το 2024

Το Ευρωπαικό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν, διαβεβαιώνει σε απάντησή του σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθυμίζει, ότι η Κομισιόν έχει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο προτείνει «ιδέες για την αντιμετώπιση αποκλινουσών απόψεων, που διατυπώθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και Συμβουλίου». Συγκεκριμένα, όπως είπε «το EDIS θα μπορούσε να καθιερωθεί περισσότερο βαθμιαία μετά από δύο στάδια», ενώ «στο στάδιο της αντασφάλισης το EDIS θα παρέχει ρευστότητα στα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων, που τη χρειάζονται, η οποία θα πρέπει να επιστραφεί από τα αντίστοιχα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων (ΣΕΚ)».

Ακόμη, αναφέρει ότι «η στήριξη της ρευστότητας είναι ουσιώδες στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών» και πως οι νέες προτάσεις της Κομισιόν θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους προβληματισμούς που διατηρούν ορισμένα κράτη-μέλη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Ντομπρόβσκις αποφεύγει να αναφερθεί στην αδιαλλαξία ορισμένων κρατών, καθώς και πολιτικών δυνάμεων, που στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης δεν έχουν δείξει συναινετική διάθεση, ενώ δεν σχολιάζει, πώς αυτή η αδιαλλαξία θα καμφθεί και με ποιον τρόπο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ίδια η Κομισιόν, για πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαικού Συστήματος έως το 2024.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε καταθέσει στις 23 Ιανουαρίου ερώτηση στη Κομισιόν, αναφορικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διαπραγμάτευση για την υλοποίηση του Ευρωπαικού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων. Επικαλούμενος την σημασία ολοκλήρωσης του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, όπως αποτυπώθηκε και στην Σύνοδο των Χωρών του Νότου στην Ρώμη, ο κ. Παπαδημούλης ζητάει μεταξύ άλλων από την Κομισιόν, να αξιολογήσει την πρόταση των ηγετών των κρατών-μελών του Νότου, καθώς και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε «να αντιμετωπίσει την άρνηση ορισμένων κρατών-μελών να δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής για πλήρη αμοιβαιοποίηση στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων».