Όλοι εναντίον Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο των δασμών

Όλοι εναντίον Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο των δασμών

Καναδάς και Μεξικό εκτός λίστας – Αντιδράσεις από ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ανακοίνωση χθες το βράδυ της επιβολής δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος δήλωσε ότι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και εμπορίου κρίθηκαν αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων που προβαίνει η Κίνα μέσα από τρίτες χώρες.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εντός 15 ημερών, με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν» από το μέτρο, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επίσης , σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.

Θύελλα αντιδράσεων και προειδοποιήσεις για εμπορικό πόλεμο

Στην πρώτη της αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρεμ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι «στενός σύμμαχος» της Αμερικής κι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να «την εξαιρέσει». Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.

Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει μια λίστα με βασικά αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ και στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει αντίστοιχους δασμούς ως αντίμετρα, όπως τα αμερικανικά τζιν, ουίσκι, καλλυντικά, μοτοσυκλέτες ακόμα και φυστικοβούρυρο.

Η Κίνα καταγγέλλει μια «επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου «η οποία θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη». Την ίδια ώρα κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πλήξουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ την εξαίρεση των ιαπωνικών βιομηχανιών μετάλλου από τους δασμούς, λέγοντας ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

Την εξαίρεση της από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές στις ΗΠΑ χάλυβα και αλουμινίου θα ζητήσει Αργεντινή. «Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι και άλλες (χώρες) μπορεί να εξασφαλίσουν αυτό το προνόμιο, μέσω μιας διαδικασίας που θα ανακοινωθεί σύντομα», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής και συμπλήρωσε, ότι η παραγωγή της χώρας αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% των εισαγωγών χάλυβα και το 2,3% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ. «Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της αργεντίνικης διπλωματίας.