Οι πλουσιότεροι του κόσμου αξίζουν 9 τρισεκατομμύρια $- Η λίστα του Forbes

Οι πλουσιότεροι του κόσμου αξίζουν 9 τρισεκατομμύρια $- Η λίστα του Forbes

Οι Έλληνες που φιγουράρουν στη λίστα

Το χάσμα μεταξύ των πραγματικά πλούσιων και των απλώς πλούσιων συνεχίζει να διευρύνεται, καθώς οι περιουσίες φτάνουν σε νέα ύψη. Το Forbes στην 32η ετήσια λίστα του, κατάφερε και συμπεριέλαβε 2.208 δισεκατομμυριούχους από όλο τον κόσμο. Όλοι μαζί οι δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία -ρεκόρ, 9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 18% αναφορικά με ένα χρόνο πριν.

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη συγκεντρώνουν το εκπληκτικό ποσό των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια οικονομική παραγωγή του Μεξικού. Συνολικά, ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, αλλά τα πλούτη τους ανέρχονται στο 13% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Ο Τζεφ Μπέζος

Ο Τζεφ Μπέζος, με 112 δισ. δολάρια, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και ο πρώτος στην κορυφή της ετήσιας λίστας, χάρη στην ενίσχυση της τιμής των μετοχών της Amazon κατά 59% τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που πρόσθεσε 39,2 δισ. δολάρια στην περιουσία του. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη που κατάφερε σε ένα χρόνο, από τότε που το Forbes ξεκίνησε να συντάσσει τη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 1987. Ο Jeff Bezos ξεπέρασε με μεγάλη ευκολία τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος δεν «φιγουράρει» πια στην πρώτη θέση για έκτη φορά από το 1995. Η περιουσία του Γκέιτς, στη δεύτερη θέση, ανέρχεται στα 90 δισ. δολάρια για φέτος.

Ο Bernard Arnault

Μετά τον Γκέιτς ακολουθεί ο Γουόρεν Μπάφετ με 84 δισ. δολάρια. Ο Γάλλος Bernard Arnault, στην τέταρτη θέση, είχε το δεύτερο καλύτερο έτος μετά τον Μπέζος. Τα αποτελέσματα ρεκόρ στην αυτοκρατορία των ειδών πολυτελών LVMH και μια συμφωνία για εξαγορά σχεδόν ολόκληρης της Christian Dior βοήθησαν στην αύξηση της περιουσίας του Arnault κατά 30,5 δισ. δολάρια. Είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος για πρώτη φορά από το 2012 και ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο. Ακολουθεί ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ με 71 δισ.δολάρια στο πορτοφόλι του ενώ την δεκάδα συμπληρώνει ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα ή αλλιώς Mr Zara με 70 δισ. δολάρια, ο μεξικανός μεγιστάνας Carlos Slim Helu, με 67,1 δισ. δολάρια, τα αδέλφια Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, με 60 δισ. δολάρια, και ο Λάρι Έλισον με 58,5 δισ. δολάρια.

Ο Carlos Slim Helu

Οι Έλληνες της λίστας

Στη μακροσκελή λίστα, φιγουράρουν και τέσσερις Έλληνες: Στην 729ή θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια, στην 859ή βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος-ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου- με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια, στη θέση 965 είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια, και στη θέση 1999 ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια.

 

Δείτε τη λίστα εδώ