Σταϊκούρας: Συρρίκνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Σταϊκούρας: Συρρίκνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Προτείνει μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών

Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι «στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία».

Επαναλαμβάνει δε, ότι απαιτείται μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, για να δοθεί μία ώθηση στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει στη δήλωσή του:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντί να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά, συνεχίζει να αντλεί ρευστότητα από αυτήν, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα:

  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διατηρήθηκαν τον Ιανουάριο σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και αυτό παρά την εκταμίευση σημαντικών δανειακών πόρων για την αποπληρωμή τους (απόδειξη ότι δημιουργούνται -συνεχώς- νέες υποχρεώσεις).
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν το 2017 στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, στερώντας έτσι πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία.
  • Το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου συνεχίζεται και διευρύνεται, με αποτέλεσμα τα repos να έχουν αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αγγίζοντας πλέον αθροιστικά τα 20 δισ. ευρώ.
  • Και φυσικά συνεχίζεται η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και διογκώνει το ιδιωτικό χρέος τους.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν ξέρει και δεν μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά. Δεν μπορεί και δεν θέλει να μειώσει φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές, δίνοντας ώθηση στην πραγματική οικονομία».