Ομαλοποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

Ομαλοποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

Η υποχώρηση των φόβων για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο αύξησε τις αποδόσεις των χρεογράφων

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, καθώς υποχώρησαν οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, μειώνοντας έτσι την ελκυστικότητα των ασφαλών καταφυγίων.

Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν άνοδο 1-2 μονάδων βάσης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς κατέγραφε άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 0,65% από το χαμηλό επίπεδο 5 εβδομάδων του 0,60% που σημείωσε χθες. Οι ανησυχίες των επενδυτών για έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο χαλάρωσαν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους πολιτικούς συμμάχους του να υποχωρήσει από την πρότασή του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα χρηματιστήρια και περιόρισε τη ζήτηση για τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων ήταν σταθερή περί το 2,08%, με το spread τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων να μειώνεται στις 143 μονάδες βάσης (1,43%) μετά τις χθεσινές μαζικές πωλήσεις, που προκλήθηκαν από την άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενδείξεις σχετικά με το πώς και το πότε η τράπεζα θα αποσύρει το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της είναι πιθανόν να συζητήσουν την κατάργηση της δέσμευσής τους για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, για αύξηση των αγορών ομολόγων εάν χρειασθεί. Ωστόσο, μία ευρύτερη αναθεώρηση της κατεύθυνσης της μελλοντικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει πιθανότατα αργότερα, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση των συζητήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Η ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης οδηγεί σε ευρύτερες προσδοκίες, ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, με την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξάνεται σταδιακά από κάποιο χρονικό σημείο. Ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει ο βασικός λόγος της προσεκτικής στάσης της ΕΚΤ. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών, στο 1,2% και ο βασικός δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες μειώθηκε κάτω από το 1,70%, στο χαμηλότερο φετινό επίπεδο, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία.