Σε χαμηλό εξαμήνου το Χρηματιστήριο του Μιλάνο

Σε χαμηλό εξαμήνου το Χρηματιστήριο του Μιλάνο

Παράλληλα, ανοδικά κινείται η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου

Βαριές απώλειες γνωρίζουν σήμερα οι μετοχές στο ιταλικό Χρηματιστήριο, ύστερα από το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 1,29%, σε χαμηλό εξαμήνου, συμπαρασύροντας στο ξεκίνημα των συναλλαγών και τον πανευρωπαϊκό δείκτης STOXX 600, ο οποίος αργότερα ανέκαμψε καταγράφοντας άνοδο κατά 0,3% χάρη στην απόδοση των μετοχών ενεργειακού ενδιαφέροντος. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 τουλάχιστον μηνών, σημειώνοντας πτώση 1,4%.

Παράλληλα, άνοδο καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, σημειώνοντας νωρίτερα άλμα 10 μονάδων βάσης στο 2,14%. Αυτό οδήγησε ανοδικά τις αποδόσεις άλλων κρατικών τίτλων της νότιας Ευρώπης με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς από την κάλπη της Κυριακής δεν προέκυψε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, με τους ψηφοφόρους να απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα και να στρέφονται σε αντισυστημικές και ακροδεξιές παρατάξεις. «Αναμένουμε διαπραγματεύσεις διαρκείας μετά από αυτές τις εκλογές, που ίσως οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα των ιταλικών περιουσιακών στοιχείων», σχολίασε ο Ματέο Ραμένγκι, επικεφαλής συστημάτων πληροφορικής στην UBS WM Italy.