Οικονομική ανάπτυξη 6,5% αναμένει το Πεκίνο

Οικονομική ανάπτυξη 6,5% αναμένει το Πεκίνο

Διατήρηση του πληθωρισμού περί το 3% και αύξηση 8,1% των αμυντικών δαπανών

Η κυβέρνηση της Κίνας προβλέπει, ότι η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα κυμανθεί περί το 6,5% το 2018, δηλαδή με τον ίδιο ρυθμό που είχε θέσει ως στόχο πέρσι, όπως έκανε γνωστό ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στην έναρξη της ετήσιας συνόδου της κινεζικής Βουλής.

Ο στόχος παραμένει αμετάβλητος, παρότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε τελικά με ρυθμό 6,9% το 2017, υπερβαίνοντας την κυβερνητική πρόβλεψη. Πηγές προσκείμενες στην κινεζική κυβέρνηση εξήγησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον στόχο της ως προς την ανάπτυξη «περί το 6,5%», ώστε να μειώσει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εγγυηθεί τη σταθερότητα της κινεζικής οικονομίας. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον πληθωρισμό «περί το 3%», σύμφωνα με τον Κετσιάνγκ.

Ωστόσο, οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες προγραμματίζεται να αυξηθούν κατά 8,1% σε σύγκριση με το 2017, ώστε σύμφωνα με τον Κετσιάνγκ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός να γίνει «ισχυρός σαν βράχος». Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να λάβει και τυπικά το πράσινο φως από τη Βουλή της Κίνας, για να παραμείνει στο αξίωμα όσο επιθυμεί, έχει υποσχεθεί στους Κινέζους, ότι η χώρα θα αποκτήσει έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2050 το αργότερο.

Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί σε 1,107 τρισ. γιούαν (175 δισ. δολάρια). Η αύξηση είναι αισθητά υψηλότερη από εκείνη της περασμένης χρονιάς (7%). Η Κίνα δαπάνησε το 2017 συνολικά 151 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε έκθεση ειδικών του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), το οποίο έχει την έδρα του στο Λονδίνο.

Το ποσό είναι μεν υποτετραπλάσιο των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ (603 δισ. δολάρια), αλλά πολύ πιο υψηλό από τις δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας (77 δισ. δολάρια), της Ρωσίας (61 δισ. δολάρια), της Ινδίας (53 δισ. δολάρια), της Βρετανίας (51 δισ. δολάρια) και της Γαλλίας (49 δισ. δολάρια). Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν στον ρυθμό αύξησης των κινεζικών δαπανών μια πρόθεση από μέρους του Πεκίνου να γίνει μελλοντικά «παγκόσμιος χωροφύλακας».

Τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2018

Ο Κετσιάνγκ τόνισε, ότι η προσπάθεια του Πεκίνου για την ενίσχυση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί μέσα στην χρονιά, προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης κι ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Η Κίνα «θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη τόλμη», είπε χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις ως «μία κίνηση αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού, που έκανε την Κίνα, αυτό που είναι σήμερα».

Οι μεταρρυθμίσεις «αποτελούν για εμάς μια ουσιαστική κίνηση, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η Κίνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των κρατικών επιχειρήσεων, την επιχειρούμενη σύζευξή τους με ξένες (ιδιωτικές) επιχειρήσεις, αλλά και την αύξηση της ζήτησης προϊόντων στο εσωτερικό της Κίνας.

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων

Το Πεκίνο θα προχωρήσει ακόμη στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων, κατά ποσό μεγαλύτερο των 800 δισ. γουάν (περίπου 126 δισ. δολαρίων) για το 2018, σύμφωνα με τον Κετσιάνγκ.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η μείωση της φορολογίας στην βιομηχανία και τις μεταφορές, αλλά και η αύξηση της φορολογικής οροφής για τις ετήσιες πωλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διευκολύνεται η πρόσβαση ξένων επενδυτών

ο κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ακόμη, ότι η οικονομία της χώρας θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμη στις ξένες επενδύσεις το 2018, με έμφαση στον κλάδο της γενικής βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και σε άλλους κλάδους.

Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να επενδύσουν ευκολότερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ιατρικών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της φροντίδας των ηλικιωμένων, αλλά και των οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας. «Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης επενδύσεων των ξένων τραπεζών, θα είναι ίδιες, με αυτές των κινεζικών τραπεζών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κετσιάνγκ.