Οικονομία

Επόμενη έξοδος… ελεύθερη αγορά – Στο τραπέζι συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση και δόθηκε από το EWG το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης

Όλα οδηγούν στον… Αύγουστο και στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων διάσωσης και μνημονίων.

Η τρίτη αξιολόγηση με τον αριθμό μαμούθ των 110 προαπαιτούμενων ολοκληρώθηκε και τυπικά και το Euro Working Group ενέκρινε την αποδέσμευση της δόσης του δανείου των 5,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να αποδεσμευθεί μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου.

«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια…Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μετά από συζητήσεις ενός και πλέον μήνα, πλέον υπάρχουν σε τεχνικό επίπεδο οι πρώτες προτάσεις για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους.

88 προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Μαΐου

Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και της λεγόμενης συνολικής συμφωνίας είναι η 21η Ιουνίου «ή το πολύ αρχές Ιούλη» όπως ανέφερε χθες πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Το νερό στο αυλάκι των αποφάσεων αναμένεται να αρχίσει να μπαίνει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μετά τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ αποφάσεις για την τύχη του αφορολογήτου αν δηλαδή η μείωσή του ενεργοποιηθεί από το 2019, αντί για το 2020, θα ληφθούν τον Μάιο όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και του προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει με χίλια για να κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συνεχίζοντας να κρατούν σε εκκρεμότητα την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ. Οι δανειστές απαιτούν πανελλαδική κάλυψη και υψηλές ταχύτητες. Τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα όμως χθες ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών –Πειραιώς, δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση. Χθες είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 261 πλειστηριασμοί. Από αυτούς  76 κρίθηκαν γόνιμοι, 50 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντος και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω.