ΔΕΠΑ: Δανειακή σύμβαση για την εγκατάσταση δικτύων διανομής αερίου

ΔΕΠΑ: Δανειακή σύμβαση για την εγκατάσταση δικτύων διανομής αερίου

Έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η επέκταση των δικτύων διανομής και η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών αλλά και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Τζώρτζης, πιστεύει και συμμερίζεται το όραμα της κυβέρνησης και του υπουργού Ενέργειας για ολική τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Συνηγορούν σε αυτό η διαχρονικά ισχυρή οικονομική θέση του ομίλου της ΔΕΠΑ και τα εξαιρετικά αποτελέσματα το 2017 με τζίρο ομίλου 1,142 δις. ευρώ και ΕΒΙΤDA ομίλου 260 εκατ. ευρώ.

Υπενθύμισε ακόμη τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διεθνή αναπτυξιακά σχέδια όπως είναι οι αγωγοί IGI Poseidon, IGB και EastMed, που συμβάλλουν όπως είπε αποφασιστικά τόσο στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας όσο και στην ασφάλεια τροφοδοσίας της πατρίδας μας.

Το δάνειο από την ΕΤΕπ ύψους 48 εκατ. ευρώ έχει περίοδο χάριτος 4 χρόνια και περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια.

Το έργο συνίσταται στην εγκατάσταση 1.215 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου μέσα από τα οποία θα διέρχονται ετησίως 6,2 TWh σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 124.000 κτιρίων.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Θόδωρος Τερζόπουλος και από πλευράς ΕΤΕπ ο Μάσιμο Νόβο και ο επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα και στην Κύπρο Ιωάννης Καλτσάς.