Μεγάλου: H κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά

Μεγάλου: H κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και στο αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι υπάρχει αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καταγράφεται ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το χαρτοφυλάκιο δανείων που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς. Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, όπως κατά βάση η διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μεγάλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να αποκατασταθεί στη χώρα η πιστωτική κουλτούρα.

Όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς τόνισε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπεται ανάπτυξη 2-2,2% για φέτος.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι οι τράπεζες για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα μετά από χρόνια και είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, ενώ η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

H κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά – είναι ενδεικτικό ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014 – αλλά «αντιμετωπίζουμε ακόμη προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs. «Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σχέδιο. Νομίζω πως θα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε με επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει αγορά για NPLs, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς. «Θα πουλήσουμε το πρώτο πακέτο δανείων σύντομα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είμαι αισιόδοξος», δήλωσε.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ανέφερε ότι τα e- auctions έχουν ξεκινήσει και ότι είναι ήδη πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά τους. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να δράσουν στο νέο περιβάλλον της ψηφιοποίησης και του fintech και εκτίμησε ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις