Κολλάει το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών

Κολλάει το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών

Τεχνικές δυσκολίες βλέπουν κυβέρνηση και δανειστές ένα μήνα πριν την εκπνοή του χρόνου για την ανακοίνωση των νέων τιμών

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμες. Όμως ένα μήνα πριν λήξει η  προθεσμία και οι δυο πλευρές διαπιστώνουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών - ακόμη και μετά τον διορισμό των  εκτιμητών ακινήτων που θα εισηγηθούν τις νέες 10.000 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα- παραμένει το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα.

Το εγχείρημα προχωράει με το ζόρι και ήδη υπάρχει γκρίνια στα τεχνικά κλιμάκια.  Το ζήτημα βρέθηκε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον με ανώτερο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα». Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι δύσκολα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Οι εκτιμητές ακινήτων τα έχουν βρει σκούρα. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλή και δύσκολη. Ειδικά για όσους ανέλαβαν να δώσουν νέες τιμές για 100 ή ακόμη και περισσότερες ζώνες. Εκτιμάται ότι δύσκολα θα προλάβουν να  έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις τους με τις νέες τιμές μέχρι τις 15  Μαρτίου (σ.σ. τότε λήγει η διορία των 20 ημερολογιακών ημερών που έχουν στην διάθεσή τους). Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που οι εκτιμητές προλάβουν να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει στη συνέχεια να συγκρίνουν τις τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές με τις τιμές που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών θα αναλάβει να δώσει λύση η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία ακόμα δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί ενώ σε κάθε περίπτωση τον  τελευταίο λόγο θα τον έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σκέψεις για νέα παράταση

Ο χρόνος δεν επαρκεί για τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών και στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να ζητήσουν παράταση της προθεσμίας με δεδομένο ότι οι αλλαγές που ενδεχομένως να απαιτηθεί να γίνουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα αποφασιστούν τον Μάιο ενώ τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα εκδοθούν τον Αύγουστο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...