Οι Γερμανοί οπαδοί γυρίζουν την πλάτη στα παιχνίδια της Δευτέρας

Οι Γερμανοί οπαδοί γυρίζουν την πλάτη στα παιχνίδια της Δευτέρας

Δύσκολη θεωρεί τη δημιουργία μίας Σούπερ Λίγκας με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους ο CEO της Ντόρτμουντ

Τα δευτεριάτικα παιχνίδια της Bundesliga θα καταργηθούν στο τέλος της τρέχουσας συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γερμανικού πρωταθλήματος, αν η προσέλευση των θεατών σε αυτά συνεχίσει να είναι χαμηλή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ, Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε, μιλώντας στο συμπόσιο του London School of Economics.

Στο παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας μεταξύ της Ντόρτμουντ και της Άουγκσμπουργκ για την Bundesliga, οι θεατές ήταν λιγότεροι κατά 25.000 σε σχέση με το μέσο όρο της Ντόρτμουντ στο πρωτάθλημα, με τους οπαδούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάτι που αντίκειται στην ποδοσφαιρική κουλτούρα της χώρας.

Ο Βάτσκε, όπως αναφέρει το Reuters, ξεκαθάρισε πως το μέλλον των δευτεριάτικων παιχνιδιών εξαρτάται από το αν αυτή η αντίσταση των οπαδών θα καμφθεί και αν θα «πιάσει» εμπορικά, τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τα κανάλια που πληρώνουν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

«Αν το 80% των Γερμανών το απορρίψουν αυτό, και αν έχουμε μόνο 54.000 θεατές αντί για 81.000 στο γήπεδο, τότε είμαι αρκετά σίγουρος πως όταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα δημοπρατηθούν εκ νέου το 2021, η Δευτέρα δεν θα γίνεται πια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η στάση αυτή των οπαδών δείχνει ότι το γερμανικό ποδόσφαιρο πρέπει να προσέχει τον κίνδυνο της υπερβολικής εμπορευματοποίησης και να μην κάνει τους οπαδούς να αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται ως πελάτες από την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά ως μέρος της ταυτότητας τους.

Ο Βάτσκε επεσήμανε πως το ποδοσφαιρικό στερέωμα έχει αλλάξει λόγω των μεγάλων χρηματικών ποσών που δαπανώνται, καθώς δισεκατομμυριούχοι, αλλά ακόμα και κράτη, όπως το Κατάρ, αποκτούν τον έλεγχο ποδοσφαιρικών συλλόγων. Ωστόσο, εκτίμησε πως μία «Σούπερ Λίγκα» στην οποία θα αγωνίζονται μόνο οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι παραμένει μάλλον απίθανο να συμβεί, ενώ παρατήρησε ότι παραμένουν κενά γύρω από το πώς θα προκρίνεται σε μία τέτοια λίγκα μία ομάδα, αλλά και γύρω από το αν η ομάδα αυτή θα συνεχίσει να αγωνίζεται και στο εθνικό της πρωτάθλημα.

«Στον νότο, στις μεγάλες ισπανικές και ιταλικές ομάδες, βλέπω μία πολύ μεγάλη επιθυμία να κάνουν κάτι σαν αυτό. Αλλά στην Αγγλία δεν είμαι τόσο σίγουρος, και δε νομίζω ότι αυτό θα είχε καθόλου καλή υποδοχή στη Γερμανία», ανέφερε.