Στο τραπέζι του αυριανού Euro Working Group οι πρώτες τεχνικές αποφάσεις για το χρέος

Στο τραπέζι του αυριανού Euro Working Group οι πρώτες τεχνικές αποφάσεις για το χρέος

Συνεχίζονται τα ραντεβού με τους δανειστές – Αύριο αναχωρούν για να επιστρέψουν αρχές Μαΐου

Μια δύσκολη ημέρα θα είναι η σημερινή για το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα βρίσκεται για τουλάχιστον οκτώ ώρες κλεισμένο  στο Χίλτον με τους επικεφαλής των δανειστών.  Αύριο το κουαρτέτο αναχωρεί  και το γεγονός αυτό υποχρεώνει τις δυο πλευρές σε μαραθώνιες συζητήσεις όπου θα καταγραφούν τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης.

Αναφορικά με τις γρήγορες αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ο πήχης χαμηλώνει ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη επίσκεψη του κουαρτέτου στις αρχές Μαϊου, θα είναι η καθοριστική.

Από τον κατάλογο των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης τα 11 έχουν υλοποιηθεί ενώ αρκετές δράσεις θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο και τοποθετούνται ακόμη και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο δημόσιο.

Σήμερα, οι Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε. Φραντσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM θα συζητήσουν με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέματα που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, χρηματοπιστωτικά ζητήματα αλλά και εργασιακά-κοινωνική πρόνοια. Αύριο, ο πρώτος κύκλος επαφών ολοκληρώνεται ενώ στο τραπέζι του EuroWorkingGroup uα τεθούν οι πρώτες τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις για τη μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους.

Αρμόδιες πηγές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών στο EwG, παραπέμποντας τη συζήτηση σε επίπεδο υπουργών για το άτυπο Eurogroup της Σόφιας στο τέλος Απριλίου και αφού έχει προηγηθεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέχρι τότε δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις.

Αμέσως μετά οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να μπουν στα «βαθιά» καθώς από τη λίστα των 88 προαπαιτούμενων θα πρέπει να κλείσουν τα θέματα συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι 60%-40%  ελληνικό πρόγραμμα, διευθέτησης του χρέους και μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και εποπτείας.

Το δίμηνο-φωτιά  όπως όλα φαίνεται θα είναι αυτό του Μαϊου- Ιουνίου με το ιδανικό σενάριο να προβλέπει επίτευξη της συνολικής συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.