Δημόσιο και αφορολόγητο στην ατζέντα της Τετάρτης

Δημόσιο και αφορολόγητο στην ατζέντα της Τετάρτης

Στόχος όλων των πλευρών να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση τον Μάιο

Με ένα... ολοήμερο ραντεβού συνεχίζονται αύριο οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με στόχο έως την Πέμπτη να εντοπισθεί σε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσεως για να επιλυθούν.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους πιστωτές ήταν καθαρά αναγνωριστική ενώ στην ατζέντα των επαφών των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αύριο, θα βρεθούν:

*11:00-12:00. Δημόσια Διοίκηση

*14:00-15:00. Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών

*16:00-18:00. Χρηματοπιστωτικά

*18:00-19:00. Εργασιακά- κοινωνική πρόνοια.

Ένα από τα  δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης είναι αυτό της δημόσιας διοίκησης. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν έξι εκκρεμότητες. Πρόκειται για το μέτρο της κινητικότητας, τις επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι), την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Στις αυριανές επαφές θα συζητηθεί και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, στο οποίο θα αποτυπωθεί αν η μείωση στο αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από το 2019  αντί για το 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι επαφές θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας να γίνει η επισκόπηση - και στη συνέχεια οι επικεφαλής των κλιμακίων να αναχωρήσουν από την Αθήνα για να επιστρέψουν μετά το Πάσχα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, 22 - 23 Απριλίου, και αφού έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο  την σύναψη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας τον Μάιο.

Την Πέμπτη θα ανοίξει στις  Βρυξέλλες και το θέμα του χρέους. Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Εuro Working Group) θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της φόρμουλας για την περαιτέρω αναδιάρθρωση στην βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας.