Μπούλμαν: Πολύ θετικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Μπούλμαν: Πολύ θετικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Ο εκτελών χρέη προέδρου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών τάσσεται υπέρ μίας ελάφρυνσης του χρέους

Θετικές βλέπει τις εξελίξεις για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, ο εκτελών καθήκοντα προέδρου στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γερμανός ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Ο προσωρινός αντικαταστάτης του Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος παραιτήθηκε για να λάβει μέρος στις ιταλικές εκλογές, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ θετικές», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση εφάρμοσε χρήσιμες μεταρρυθμίσεις», ιδιαιτέρως όπως σημειώνει αυτές «που στοχεύουν σε μια πιο αποτελεσματική διοίκηση και πιο φιλική προς τους πολίτες, που τους επιτρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, που σταθεροποιούν την οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα».

Καταδικάζει δε εμμέσως πλην σαφώς κάποια μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα, λέγοντας ότι «δεν ήταν όλες οι απαιτήσεις της τρόικας χρήσιμες». Παράλληλα, κάλεσε «να δώσουν εξηγήσεις», όσοι στην Ευρωζώνη υποστηρίζουν μια αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα ή να συνδεθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με νέες προϋποθέσεις.

Ο κ. Μπούλμαν υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ως σήμερα η Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές, πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να επιτύχουμε μεγαλύτερη συνοχή». Υποστηρίζει δε, ότι «αυτό θα γίνει μόνο εάν μεταρρυθμιστεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, γιατί χρειαζόμαστε καινούρια εργαλεία. Για παράδειγμα, συζητάμε με ποιον τρόπο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Αυτό πρέπει να γίνει στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου και στο πλαίσιο της ΕΕ. Χρειαζόμαστε λοιπόν πραγματικά αυτή τη μεταρρύθμιση».