Χόιτ: Κατάλληλη η στιγμή για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Χόιτ: Κατάλληλη η στιγμή για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης είχε το στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας

«Δεδομένο» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων ο υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Μπράιαν Χόιτ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Γιάννη Μασούτη στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χόιτ ο οποίος συνοδευόταν και από άλλα στελέχη, υπογράμμισε τις σημαντικές επαφές που είχε προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος θέλοντας να επιβεβαιώσει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «ακούμε κι εμείς από Αμερικανούς επενδυτές, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία έχει σαφώς καλύτερη φήμη σε σχέση με την εικόνα που είχε πριν λίγα χρόνια».

Ανακοινώνοντας δε πως επίκειται επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, ,μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η αμερικανική παρουσία στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (8-16/9), θα είναι άκρως δυναμική και θα έχει στο επίκεντρό της την καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε στην πληθώρα ευκαιριών, που δημιουργεί για τους εν δυνάμει επενδυτές η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και απηύθυνε σχετική πρόσκληση στους Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Διαβεβαιώνοντας τον κ. Χόιτ ότι το ΕΒΕΘ θα είναι αρωγός σε αμερικανικές πρωτοβουλίες, που θα έχουν στόχο την προώθηση της διμερούς εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, ο κ. Μασούτης σημείωσε ότι η «ελληνική οικονομία κινείται σε ρυθμούς μεταρρυθμίσεων, βελτίωσης των συνθηκών ανταγωνισμού και πάταξης των στρεβλώσεων, που αποτελούσαν τροχοπέδη για την ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία». Επιπλέον, υπογραμμίζοντας ότι «το φάντασμα της κρίσης απομακρύνεται, αφήνοντας στη θέση του τεράστιες ευκαιρίες και μια χώρα στην οποία αξίζει κάποιος να επενδύσει», ο κ. Μασούτης είπε απευθυνόμενος στον κ. Χόιτ ότι «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εισέλθουν στην αγορά, όσοι θέλουν να τοποθετηθούν σε αυτήν».

Παράλληλα, ο κ. Μασούτης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας γενικά και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα για τους επενδυτές και επισήμανε τη βούληση και την ετοιμότητα των τοπικών φορέων να υποδεχθούν ξένες επενδύσεις και να στηρίξουν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, την παραχώρηση του αεροδρομίου «Μακεδονία», την πρόοδο στα έργα του μετρό, την ανοδική πορεία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και στην αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά στους τομείς που θα μπορούσαν -στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία- να προσελκύσουν αμερικανικά κεφάλαια για επενδύσεις. Ο κ.Μασούτης αναφέρθηκε στη μεταποίηση και στο εμπόριο, όπου -όπως είπε- οι αμερικανικές εταιρίες θα μπορούσαν να ξαναπάρουν τα «σκήπτρα» ανακτώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν κατά το παρελθόν στην ελληνική αγορά. Από την πλευρά του ο κ. Hoyt, επισήμανε ότι «βλέπει» προοπτικές για επενδύσεις από Αμερικανούς επιχειρηματίες και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, όχι μόνο στο πεδίο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και στον χώρο των tour operators.

Επιπλέον, στη συνάντηση τονίστηκε πως υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ενέργεια, τον αγροδιατροφικό τομέα, την τεχνολογία, αλλά και startups επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χόιτ στη συνεργασία αμερικανικών πανεπιστημίων με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με στόχο την καλύτερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά. Στις δυνατότητες που δημιουργεί και για τις δύο χώρες η 83η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η έκθεση του Σεπτεμβρίου θα είναι μια καλή ευκαιρία για την προβολή των ΗΠΑ και των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που παράγονται από αμερικανικές εταιρίες.