Κατατίθενται σήμερα οι δύο προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Κατατίθενται σήμερα οι δύο προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Τι προκαλεί εντύπωση στην αγορά

Σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ και με ενδιαφέρον αναμένεται το τίμημα που θα προσφέρουν οι διεκδικητές, η κοινοπραξία των Snam-Enagas-Fluxys-Gasunie και το έτερο σχήμα των Reganosa-Transgaz-EBRD.

Εντύπωση έχει κάνει στην αγορά η είσοδος στο δεύτερο σχήμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενός χρηματοοικονομικού οργανισμού που ανήκει σε 66 χώρες από 5 ηπείρους, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Με κεφάλαια δισεκατομμυρίων από τις χώρες-οργανισμούς μετόχους της και τη δυνατότητα να αντλεί περαιτέρω φθηνά κεφάλαια λόγω τη ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης, η είδηση της επιλογής της EBRD να συμπράξει μετοχικά με τον ένα από τους δύο διεκδικητές του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

Ο λόγος απλός: Μπορεί να αποτελεί μέρος της αποστολής της η στήριξη έργων, επενδύσεων και ιδιωτών, αλλά όταν αυτό γίνεται εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας και όχι κατόπιν αυτής, πέρα από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, τίθεται και θέμα διακρίσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού.