Επιμένουν οι Ευρωπαίοι για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup

Επιμένουν οι Ευρωπαίοι για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup

Αναμένεται σήμερα αναβάθμιση από τη Fitch -Επαφές Τσακαλώτου με επενδυτές σε Λονδίνο και Παρίσι

Διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα απαλειφθούν τα εμπόδια που μπλοκάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις και ότι η Ελλάδα θα παραμένει στην πρώτη ταχύτητα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ζητήματα αυτά, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις επαφές που είχε με διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές, τραπεζίτες και hedge funds σε Παρίσι και Λονδίνο.

Οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου συνεχίζονται και σήμερα στο Λονδίνο ενώ την Καθαρά Δευτέρα  θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup όπου αναμένεται να εξεταστεί η εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, της τρίτης αξιολόγησης. Οι Ευρωπαίου επιμένουν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ζητούν να τρέξουν πιο γρήγορα.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων παρενέβη την Πέμπτη και η επικεφαλής του Υπερ-Ταμείου Ράνια Αικατερίνη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. Όπως είπες περιμένει οι κρατικές εταιρείες να υποβάλλουν τα σχέδιά τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μέχρι τον Απρίλιο για να προσθέσει ότι  ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν την αποστολή και την αξία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να συγκεντρώσει κεφάλαια 3 δισ. ευρώ έως το 2019 από ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα την πώληση ποσοστών του Δημοσίου στο Ελ. Βενιζέλος, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα των ελληνικών προγραμμάτων από το 2010, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής αντίστασης, των αντιδράσεων από τα συνδικάτα αλλά και της γραφειοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις συνομιλίες που είχε επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προοπτικές της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την επικείμενη διευθέτηση του χρέους.

Παρά την αναταραχή που παρατηρείται στις αγορές τις τελευταίες ημέρες και επηρεάζει αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα.  Στους κύκλους πάντως των διεθνών επενδυτών κυκλοφορούν τα νέα για το κλίμα πολιτικής όξυνσης με αφορμή την υπόθεση Novartis, ενώ χθες το θέμα που «ταξίδεψε» μέσω των μέσων ενημέρωσης προς τα έξω ήταν η ατμόσφαιρα έντασης που υπάρχει με την Τουρκία.

Τα μηνύματα που έστειλαν οι επενδυτές στον υπουργό Οικονομικών ήταν η ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα μετά τις ανησυχίες που εγείρονται για το πολιτικό κλίμα λόγω της υπόθεσης Novartis και το θέμα των Σκοπίων.

Αναβάθμιση από Fitch

Σήμερα Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από το οίκο Fitch. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι παρατηρήσεις που θα συνοδεύουν την αναβάθμιση και το αν θα περιλαμβάνονται τα τελευταία ζητήματα έχουν δημιουργήσει κάποιες εστίες ανησυχίας.