Ο πρόεδρος της FIFA τα βάζει με τους ατζέντηδες

Ο πρόεδρος της FIFA τα βάζει με τους ατζέντηδες

Ανησυχητική η αύξηση των προμηθειών στο ποδόσφαιρο, προειδοποιεί ο Τζιάνι Ινφαντίνο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «ανησυχητική» κατεύθυνση που έχουν πάρει οι προμήθειες των ατζέντηδων έκρουσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ώστε να προστατευτεί το ποδόσφαιρο διεθνώς από τις δωροδοκίες, τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος.

Μιλώντας στο δίκτυο ESPN, ο Τζιάνι Ινφαντίνο ανέφερε ότι μόνο το 2017 διακινήθηκαν διεθνώς για μεταγραφές 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου 500 εκατ. δολάρια να καταλήγουν σε ατζέντηδες και ενδιάμεσους.

«Νομίζω ότι η αύξηση των προμηθειών που καταβάλλονται σε ατζέντηδες έχει πάρει ανησυχητική κατεύθυνση», επεσήμανε, προσθέτοντας μάλιστα πως και αρκετοί ατζέντηδες συμφωνούν μαζί του και θα ήθελαν μία αυξημένη εποπτεία, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν ουσιαστικά καθόλου κανόνες όσον αφορά σε αυτό το θέμα.

«Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά η πραγματικότητα μας δείχνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι δωροδοκιών, διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος. Δεν το λέω εγώ, υπάρχουν πολλές εκθέσεις από κυβερνητικές αρχές που δείχνουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα», σημείωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, τα ποσά που ξοδεύονται για μεταγραφές έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το σύστημα είναι υγιές επειδή υπάρχουν πολλά λεφτά, αλλά η τάση είναι ανησυχητική. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δράσουμε», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση των ομάδων της Premier League (με ισχύ από το ερχόμενο καλοκαίρι) να μην κάνουν μεταγραφές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ο Ινφαντίνο δήλωσε πολύ χαρούμενος με την πρωτοβουλία αυτή. «Έχει λογική όταν αρχίζεις τη χρονιά να ξέρεις ποια είναι η ομάδα σου. Και έπειτα να παίζεις τη χρονιά με την ομάδα σου. Όχι να μπορείς να κάνεις αλλαγές μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς και να ρισκάρεις να χάσεις ίσως και τον καλύτερο παίκτη σου. Δεν είναι σωστό. Πρέπει να προστατεύσουμε τις αξίες που έχουν κάνει το ποδόσφαιρο αυτό που είναι, την ακεραιότητά του», σχολίασε.

Σχετικά Tags
FIFA