Ενίσχυση 1,3 εκατ. ευρώ για τον σεισμό στη Λέσβο πρότεινε η Κομισιόν

Ενίσχυση 1,3 εκατ. ευρώ για τον σεισμό στη Λέσβο πρότεινε η Κομισιόν

Η βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ενίσχυση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό που έπληξε τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2017, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η πρόταση της Επιτροπής για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και μετά την έγκριση η Ελλάδα θα λάβει τη χρηματοδότηση «σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής. Επίσης, σημειώνεται ότι για τον σεισμό της Λέσβου, η Ελλάδα έλαβε τον Οκτώβριο του 2017 την πρώτη δόση της ενίσχυσης, ύψους 136.000 ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης για τη Λέσβο εντάσσεται σε ένα συνολικό ποσό, ύψους 104 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ που επλήγησαν από θεομηνίες κατά το 2017 όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Επιτροπή πρότεινε ποσό αλληλεγγύης ύψους 50,6 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία και 3,2 εκατ. για την Ισπανία, που επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι και τον Οκτώβριο. Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε ενίσχυση ύψους 49 εκατ. ευρώ για τις γαλλικές περιφέρειες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης, που επλήγησαν από τους κατατροφικούς τυφώνες Ίρμα και Μαρία.

Υπενθυμίζεται, ότι όταν ένα κράτος-μέλος πλήττεται από φυσική καταστροφή, η ΕΕ παρέχει πρώτα τη βοήθειά της με τα εργαλεία αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κατόπιν προσφέρει οικονομική ενίσχυση για αποκατάσταση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.