Ποιοι και πώς πρέπει να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ποιοι και πώς πρέπει να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Και οι παλαιοί δικαιούχοι πρέπει να ανανεώσουν - Με κωδικούς TAXISnet η αίτηση

Ανοίγουν από αύριο, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος (ΚΟΤ), στη ΔΕΗ. Οι αιτήσεις γίνονται με τους κωδικούς του TAXISnet, στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκτός από τους νέους αιτούντες, θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά αίτηση και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.

Ποιοι δικαιούνται κοινωνικού τιμολογίου στο ρεύμα

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση για το κοινωνικό τιμολόγιο, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Οι δικαιούχοι Εισοδήματος Αλληλεγγύης και οι δικαιούχοι κοινωνικοί μερίσματος. Όσοι δηλαδή έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι δικαιούχοι Εισοδήματος Αλληλλεγγύης θα έχουν συνολική έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος 70% ενώ η έκπτωση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος θα φτάνει στο 35%. Για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ και κατά 15.000 αν χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες καταργείται. Θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, με αυξημένα όμως κατά 20% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τι ισχύει για τους φιλοξενούμενους σε ένα νοικοκυριό

Σε περίπτωση που σε ένα νοικοκυριό υπάρχουν φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται και πάλι αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Κατά την επεξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.

Λόγω αυτής της διάταξης, πολλά νοικοκυριά θα χάσουν το κοινωνικό τιμολόγιο, αφού στο πρότερο καθεστώς δεν υπολογιζόντουσαν τα εισοδήματα των φιλοξενούμενων μελών.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την αίτηση για ΚΟΤ

1. Τα στοιχεία της παροχής τους (Αριθμό Παροχής)

2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)

3. Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης οφείλουν να δηλώνουν επιπλέον:

 • τον αριθμό ΑΜΚΑ τους
 • τον ασφαλιστικό τους φορέα
 • τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο
 • ότι έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω βεβαίωση

Όσοι είναι δικαιούχοι ΚΟΤ πρέπει να κρατούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ και να την προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου.

3
σχόλια
 1. avatar Γιάννης Παπαϊωάννου

  Ντροπή σε έναν απατεώνα πολιτικό τον Σ[...]ς και σε έναν φασίστα πρωθυπουργό που με ρατσισμό πετάνε έξω άτομα επειδή λέει έχουν περιουσία άνω τον 180000 ευρώ λες και μπορούν να πουλήσουν σε τέτοια κατάσταση και κάποιοι όπως εγώ έχω χαμηλή φορολογική δήλωση αλλά με πετάνε. .έλα ρέ αλήτη τσιπρα να αγοράσεις την περιουσία μου

 2. avatar ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ

  Αν ειναι δυνατον αυτη η απολυτη παρακολουθηση και ''ελεγχος'' του ατομου..! Απολυτος φασισμος...! Με κωδικους T A X I S θα γινεται λεει η αιτηση για το κοινωνικο τιμολογιο της ΔΕΗ...! Ακομα δεν καταλαβατε ? Δηλαδη με τους κωδικους της ε φ ο ρ ι α ς ...! Ο μεγαλος δ ι κ τ α τ ο ρ α ς , η ΑΑΔΕ ( ο ''κυνηγος''της εφοριας..)θα μας παρακολουθει και εκει...! Πραγματα , που ουτε στα πιο αγρια ονειρα του δεν μπορουσε να φανταστει κανεις..! Και η ''δηθεν'' και <> Αρχη Προστασιας Προσωπικων Δεδομενων τι κανει ? Τιποτα..! Ενας γελειος και διακοσμητικος οργανισμος ειναι...! Ολα αντισυνταγματικα και παρανομα..! Αλλα και το Συνταγμα το καταντησανε κ ο υ ρ ε λ ο χ α ρ τ ο !!! Αυτα παθαινει ενας λαος , οταν δεν αντιδρα ( σωστα και οργανωμενα..) εγκαιρως..! ''Αριστερες '' επιτυχιες...!!!

  1. avatar Θγυυθ

   Μ[...]ς κοιμάστε όλοι και πληρώνετε ξενοδοχιο

Παρακαλούμε περιμένετε ...