Παγκόσμια Τράπεζα: Το 50% των θέσεων εργασίας θα εξαληφθούν

Παγκόσμια Τράπεζα: Το 50% των θέσεων εργασίας θα εξαληφθούν

O Τζιμ Γιονγκ Κιμ τονίζει ότι η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί στον τομέα της απασχόλησης

«Τα επόμενα χρόνια 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλον τον κόσμο, ενώ 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη στο Ντουμπάϊ.

«Το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα», δήλωσε ο Κιμ. Όπως είπε «μέχρι το 2030 το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης. Και καθώς ο κόσμος γίνεται πιο διασυνδεδεμένος ψηφιακά μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αυξάνοντας τις προσδοκίες όλων, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια τεράστια απογοήτευση τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις δράσουν τώρα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα».

Ο Κιμ αναρωτήθηκε «τι συμβαίνει, όταν οι φιλοδοξίες αυξάνονται, αλλά την ίδια ώρα θέσεις εργασίας εξαφανίζονται». Όπως είπε περίπου 50% όλων των θέσεων εργασίας σήμερα θα εξαλειφθούν με την επέλαση της αυτοματοποίησης. Το 65% όλων των προπτυχιακων φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας, που δεν υπάρχουν σήμερα. Η εκπαίδευση των ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να βρεθούν λύσεις στον τομέα της απασχόλησης».

Παρακαλούμε περιμένετε ...