Bloomberg: Η Ελλάδα ξεπερνά τις επιδόσεις της Βρετανίας στις αγορές

Bloomberg: Η Ελλάδα ξεπερνά τις επιδόσεις της Βρετανίας στις αγορές

Επισημαίνει ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων ανατιμήθηκε εντυπωσιακά

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από του Ηνωμένου Βασιλείου και ξεπερνά τις επιδόσεις του στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σε αντίθεση με τους βρετανούς ψηφοφόρους που ψήφισαν τον Ιούνιο του 2016 υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες οι οποίοι απέρριψαν τους όρους διάσωσης από τους πιστωτές τους στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, ποτέ δεν επεδίωξαν μια ρήξη με την Ευρώπη ή την επιστροφή στη δραχμή, επισημαίνει. Η επιλογή αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για την Ελλάδα, καθώς από τότε το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 14,2%, ενώ αντιθέτως η στερλίνα καταγράφει την χειρότερη απόδοση ανάμεσα στα 16 ισχυρότερα νομίσματα του πλανήτη, σημειώνει το Bloomberg.

Αλλά και στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα είναι ο «βασιλιάς» της συνολικής απόδοσης, τονίζει το Bloomberg, αποφέροντας στους επενδυτές αυξημένα κέρδη κατά 60% από το δημοψήφισμα για το Brexit και μετά. Οι χρεωστικοί τίτλοι της Βρετανίας απέφεραν απώλειες 3%, ενώ παρόμοια ομόλογα που πωλήθηκαν από τις χώρες της Ευρωζώνης απέφεραν κέρδη 7% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays. Από την 1η Μαρτίου 2012, όταν η κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ήταν στο αποκορύφωμά της και η αγορά χρέους της διαπραγματευόταν στα 30 σεντς στο δολάριο, τα ελληνικά ομόλογα ανατιμήθηκαν κατά 429%, έναντι μόλις 19% για τα ομόλογα του ευρώ και 10% για τα βρετανικά ομόλογα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Επιπλέον, για πρώτη φορά σε μία 5ετή περίοδο η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατώτερη από αυτή της Ευρωζώνης, με 53 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, να προβλέπουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη θα συνεχιστεί μέχρι και το 2019. Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν επίσης, ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας θα ξεπεράσει αυτόν της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,15% το 2018 και κατά 2,2% το 2019, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 1,4% και 1,5% αντίστοιχα. Στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% και 1,8% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.