Πρώτη μείωση σε 8 χρόνια του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας

Πρώτη μείωση σε 8 χρόνια του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας

Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση απορροφά περισσότερες εισαγωγές

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε το 2017 για πρώτη φορά μέσα σε 8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση απορροφά περισσότερες εισαγωγές και οδηγεί σταδιακά στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία της χώρας, που έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό.

Το μη εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 244,9 δισ. ευρώ από το υψηλό ρεκόρ των 248,9 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 257,1 δισ. ευρώ από τα 259,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Τον Δεκέμβριο, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εισαγωγές κατά 1,4%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Τα στοιχεία για τις εξαγωγές ήταν καλύτερα από τη μείωση κατά 1% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ οι εισαγωγές ήταν επίσης ισχυρότερες από την πρόβλεψη για μείωση κατά 0,5%.

Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο συρρικνώθηκε στα 21,4 δισ. ευρώ. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πλεόνασμα 21,7 δισ. ευρώ.