Πάρτι δισεκατομμυρίων στο NBA – Ποιες είναι οι πιο πολύτιμες ομάδες

Πάρτι δισεκατομμυρίων στο NBA – Ποιες είναι οι πιο πολύτιμες ομάδες

Τα «φουσκωμένα» έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανέβασαν κι άλλο τις... μετοχές τους

Οι Νιου Γιορκ Νικς είναι η πιο πολύτιμη ομάδα του NBA για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το περιοδικό Forbes, η οποία δείχνει ότι για πρώτη φορά όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο NBA αξίζουν πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει στα πλέι-οφ του NBA από το 2013, η αξία της ομάδας της Νέας Υόρκης αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 9%, φτάνοντας τα 3,6 δισ. δολάρια, λόγω της ανακαίνισης του γηπέδου της, του περίφημου Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, που έφερε νέες ευκαιρίες για έσοδα από χορηγίες και εισιτήρια.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Λος Άντζελες Λέικερς (3,3 δισ. δολάρια), οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (3,1 δισ. δολάρια), οι Σικάγο Μπουλς (2,6 δισ. δολάρια) και οι Μπόστον Σέλτικς (2,5 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το Forbes, ενώ ο μέσος όρος της αξίας μίας ομάδας του NBA διαμορφώνεται στα 1,65 δισ. δολάρια, που είναι ιστορικό ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση 22% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο αριθμός αυτός είναι ο τριπλάσιος σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Η θεαματική αυτή αύξηση οφείλεται εν μέρει στη νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα που τέθηκε σε ισχύ από τη σεζόν 2016-17, ύψους 24 δισ. δολαρίων, που ενίσχυσε τα έσοδα της κάθε ομάδας κατά 68% κατά μέσο όρο.

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το NBA είναι τεράστιο αυτή τη στιγμή, χάρη στο ισχυρό τρέχον οικονομικό περιβάλλον, καθώς και στις προοπτικές διεθνούς ανάπτυξης, που είναι οι καλύτερες συγκριτικά με οποιοδήποτε μεγάλο αμερικανικό πρωτάθλημα», δήλωσε ο Kurt Badenhausen του Forbes.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, 15οι στη λίστα με αξία 1,3 δισ. δολάρια, είναι η μοναδική ομάδα του NBA που παρουσίασε ζημίες σε λειτουργική βάση, λόγω των υψηλών μισθών και του φόρου πολυτελείας.

Όσο για τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τα «Ελάφια» βρίσκονται μόλις στην 26η θέση της λίστας (πάνω από τη Μινεσότα, τη Σάρλοτ, το Μέμφις και τη Νέα Ορλεάνη) με αξία 1,075 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 37% σε ετήσια βάση, ενώ παρουσιάζει και τον μικρότερο τζίρο από όλες τις ομάδες του NBA, (179 εκατ. δολάρια).

Σχετικά Tags
NBA