Μέρκελ και Σουλτς βάζουν στο μάτι τους κολοσσούς του Διαδικτύου

Μέρκελ και Σουλτς βάζουν στο μάτι τους κολοσσούς του Διαδικτύου

Σε δίκαια φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών, όπως οι Google, Apple, Facebook και Amazon, συμφωνούν CDU και SPD

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν πως, αν τελικά σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, θα πιέσουν για τη αύξηση της φορολογίας στους κολοσσούς του Διαδικτύου, σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας, που μάλιστα αναφέρει ονομαστικά τις εταιρείες Google, Apple, Facebook και Amazon.

«Υποστηρίζουμε τη δίκαια φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών, ειδικά στο Διαδίκτυο, όπως οι Google, Apple, Facebook και Amazon», αναφέρεται σε απόσπασμα της συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία εκτείνεται σε 177 σελίδες.

Οι εταιρείες αυτές συχνά φορολογούνται στην Ευρώπη με βάση τα κέρδη θυγατρικών τους σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη αυτά δημιουργούνται σε όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερωτήματα του Reuters για το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να σχολιάσει τη συμφωνία στη Γερμανία, τονίζοντας πάντως πως εξετάζει «όλες τις πιθανές επιλογές» και θα προχωρήσει την ερχόμενη άνοιξη σε θέσπιση νέων κανονισμών για τη φορολόγηση των διαδικτυακών εταιρειών.

«Όπως και για κάθε επιχείρηση, οι κολοσσοί του Διαδικτύου θα πρέπει να πληρώνουν το δίκαιο φορολογικό τους μερίδιο στις χώρες όπου δημιουργούνται τα κέρδη τους», ανέφερε η Κομισιόν.